Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 08 23

Vilniaus senamiestis blaškosi tarp tylos ir muzikos

Vilniaus senamiestyje, kuris it magnetas traukia tiek vilniečius, tiek turistus, kiekvieną vasarą verda arši kova dėl triukšmo. Vienoje barikadų pusėje – senamiesčio kiemuose kavines įrengę ir koncertus organizuojantys verslininkai, kitoje – tokia kaimynyste nepatenkinti ir už ramybę kovojantys gyventojai. „15min“ kalbinti specialistai sako, kad ši kova tęsis, kol įsivyraus abipusė pagarba.
Muzikos klubo „Artistai“ renginių organizatorius M.Stumbrys teigė sugyvenantis su aplinkinių namų gyventojais – pagal susitarimą jie koncertus klubo kieme „kenčia“ iki 22 val.
Muzikos klubo „Artistai“ renginių organizatorius M.Stumbrys teigė sugyvenantis su aplinkinių namų gyventojais – pagal susitarimą jie koncertus klubo kieme „kenčia“ iki 22 val. / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Lietuvos teatro, kino ir muzikos muziejaus kieme įsikūrusioje „Boom Boom Opus3“ terasoje vieną rugpjūčio sekmadienį vykęs italų roko grupės „Maybenot“ koncertas nutilo anksčiau nei planuota, nes pasipiktinę kaimynai iškvietė policiją. Prieš 21 val. atvykę pareigūnai paprašė pritildyti muziką.

Garso režisieriui iki minimumo sumažinus instrumentų skleidžiamą garsą, italai nepanoro koncertuoti patyliukais. Nemokamą koncertą surengusi grupė dėl tokio akibrokšto buvo apstulbusi.

Už renginius „Boom Boom Opus3“ terasoje atsakingos viešosios įstaigos „Culture4U“ direktorius Darius Rutkys sutiko, kad norint išvengti panašių atvejų reikia ieškoti kompromiso su kaimynais, tačiau atkreipė dėmesį į kelias išties opias muzikos kiemelių bėdas.

„Įstatymais įteisinta rimtis nuo 18 val. Tačiau savivaldybės prižiūrimose teritorijose – parkuose, skveruose – išimties tvarka leidžiama groti iki 22 val. Mūsų kiemas – ne savivaldybės jurisdikcija, tad turime laikytis reikalavimų“, – sakė D.Rutkys. Anot jo, gyventojai dažnai kviečia policiją dėl muzikos, tačiau ši atvyksta be triukšmo matavimo prietaisų – vieni patruliai liepia muziką išjungti, kiti pritildyti, treti reaguoja atlaidžiai.

Skirtingai šią problemą sprendžia ir senamiesčio kiemuose įsikūrusių kavinių atstovai. Kavinė „Chaplin“ tikro garso koncertų iš viso atsisakė, kitos lauko terasos bando su kaimynais tartis taikiai.

Juliaus Kalinsko/„15 minučių“ nuotr./Z.Žepnickienė pripažino, kad problemų su gyventojais yra kilę, nors aplink Mokytojų namus beveik nėra gyventojų.
Z.Žepnickienė pripažino, kad problemų su gyventojais yra kilę, nors aplink Mokytojų namus beveik nėra gyventojų.

Vilniaus mokytojų namų direktorė Zita Žepnickienė pasakojo pati aktyviai ieškojusi verslininkų, kurie Mokytojų namų kieme norėtų ne tik įkurti kavinę, bet ir prisidėti organizuojant renginius. „Kreipiausi į dideles kompanijas, tačiau visur išgirsdavau vieną atsakymą: neapsimoka, nes tai sezoninis verslas. Kai pagaliau atradome dabartinius nuomininkus, panorusius čia organizuoti ir savo renginius, „Vasaros terasa“ atgijo, o mūsų kiemas tapo traukos vieta“, – sakė Z.Žepnickienė. Dabar kiemas nuolat pilnas žmonių, tačiau neišvengiama ir nesutarimų su kaimynais – vieno buto gyventojai nuolat skundžiasi dėl muzikos.

Anot Z.Žepnickienės, aplink Mokytojų namus beveik nėra gyvenamųjų patalpų, tad tikėtasi tokios problemos išvengti. „Kažkoks paradoksas, bet vieno buto, esančio už automobilių stovėjimo aikštelės, gyventojai nuolat skundžiasi, kad muzika jiems trukdo. Buvo pradėta tildyti žemuosius tonus, tad abejoju, ar dabar jiems trukdo muzika iš „Vasaros terasos“, juk šalia yra ir kitų vietų“, – sakė Z.Žepnickienė.

Vieni derasi, kiti muzikos atsisako

„Triukšmaujame iki su kaimynais sutarto laiko – 22 val. Nepiktnaudžiaujame gyventojų geranoriškumu, – pasakojo muzikos klubo „Artistai“ renginių organizatorius Modestas Stumbrys. – Klubo viduje esame įsirengę garso izoliaciją, o lauke juk nieko izoliuoti negali. Jei ir galėtume, čia senamiestis, reikia leidimo net skelbimų lentai pakabinti, ką jau kalbėti apie izoliaciją...“

Norėdama išvengti incidentų kavinė „Chaplin“ iš viso atsisakė koncertų savo lauko kieme, o ir muzika čia pastaruoju metu groja kur kas tyliau. „Norėtųsi, kad savaitgaliais būtų galimybė garsiau klausytis muzikos bent iki vidurnakčio, bet kol kas tokių galimybių nematome. Be to, nežinome, galbūt rugsėjį miesto taryba vėl svarstys galimybę apriboti mūsų veiklos licenciją, kaip tai ketino padaryti liepos pradžioje“, – sakė kavinės atstovė Aušra Girtaitė.

Anot pašnekovės, pastaruoju metu policija atvažiuoja itin retai, o ir su kaimynais kavinės šeimininkai bando rasti bendrą kalbą, tartis taikiai.

„Esame kaimynams davę savo telefonų numerius, jie mums gali bet kada paskambinti ir mes pritildysime muziką. Tačiau pastebėjome, kad didžiulė problema yra taksi, kurių vairuotojai klientų laukia neišjungdami variklių. Jeigu Totorių ir Odminių gatvėmis po 23 val. nebūtų galima važinėti automobiliais, tuomet skundų gal iš viso neliktų“, – įsitikinusi A.Girtaitė.

Išeitis – abipusė pagarba

Apie tai, kad nereguliuojamas eismas senamiestyje tapo rimta problema, sakė ir čia gyvenantis Vilniaus savivaldybės Kultūros paveldo skyriaus vedėjas Vitas Karčiauskas. „Motociklai, automobiliai zuja pirmyn atgal per visą naktį. Kartais tai sukelia didesnių nepatogumų negu kavinės ir barai“, – teigė V.Karčiauskas.

Anot V.Karčiausko, Vilnius unikalus savo kiemais, tad reikėtų džiaugtis, jeigu jie atviri, juose verda gyvenimas. „Mano manymu, Vilniaus kiemai turėtų būti užrakinti nebent naktį, nes dabar žmonės nemato jų unikalumo. O senamiestis yra specifinė miesto vieta, piktintis nereikėtų net ir Vokiečių gatvėje gyvenantiems vilniečiams, nors verslininkai tikrai turėtų gerbti kaimynų interesus“, – sakė V.Karčiauskas.

Jam antrino Totorių gatvėje gyvenantis Vilniaus miesto tarybos narys Kęstutis Nėnius. Jo manymu, senamiestis, miesto centras negali būti apmirę, tačiau pamiršti čia gyvenančių žmonių irgi nederėtų. „Triukšmas, garsi muzika palaipsniui gali išvesti iš pusiausvyros. Žmonėms po kurio laiko ima atrodyti, kad muzika darosi vis garsesnė, juk jų nervai nėra geležiniai. Mano manymu, žmonės turėtų suprasti, kad miesto centras, senamiestis negali būti apmirę, tai kavinių ir pramogų vieta, bet kavinių savininkai ir lankytojai irgi turėtų laikytis tam tikrų taisyklių, būti žmogišk, mandagūs“, – sakė K.Nėnius.

Anot Z.Žepnickienės, sunku nuspręsti, kas šioje situacijoje teisus, o kas ne. „Norime, kad miestas būtų gyvas. Kai važinėji po pasaulį, matai, kad senamiesčiuose vakarais ir net naktimis skamba muzika, renkasi žmonės. Bet suprantu ir tuos žmones, kurie ten gyvena. Reikėtų kaip nors spręsti tas problemas. Galbūt gyventojai galėtų iki 22 valandos pasivaikščioti, pabūti gamtoje, tuomet nuolat skambanti muzika jų taip neerzintų. Bet renginių organizatoriai taip pat turėtų laikytis taisyklių, po 22 valandos muziką pritildyti“, – sakė Z.Žepnickienė.

Vilniui trūksta „žmogiškos audros“

Senamiestyje su šeima gyvenantis grupės „InCulto“ lyderis Jurgis Didžiulis tikino, kad Vilniaus kiemai – vienas gražiausių sostinės atributų. „Koncertai tuose senuose, charakteringuose kiemuose – puiku. Juk vasara čia tokia trumpa, retai kada būna tokia šilta ir graži kaip šiemet. Kai kieme atsiranda muzika, ji paryškina stebuklingą laiką. Mes su šeima labai dažnai lankomės tokiuose koncertuose“, – sakė muzikantas.

Juliaus Kalinsko/„15 minučių“ nuotr./Jurgis Didžiulis
Juliaus Kalinsko/„15 minučių“ nuotr./Jurgis Didžiulis

Anot J.Didžiulio, nenuostabu, kad ir senamiestyje skirtingi žmonės turi skirtingų poreikių, bet jei žmogus tikrai nori ramybės, turėtų pasirinkti kitą gyvenamąją vietą. „Beveik visuose mano lankytuose Europos miestuose yra vietų, kuriose daug „žmogiškos audros“ – visi išeina į gatves, klausosi muzikos. Tokių vietų Vilniuje beveik nėra. Vilniaus gatvė tampa tokio reiškinio užuomazga, bet to maža. Be to, sunku tokią vietą plėsti – visada atsiras žmonių, kuriems poilsis yra svarbiau už miesto kultūrą“, – apgailestavo atlikėjas.

J.Didžiulio teigimu, tam, kad Vilnius atsirastų Europos kultūros žemėlapyje, koncertai ir panašūs renginiai kiemuose turėtų būti skatinami. „Juk gražu, kai išeini ir mieste junti tokį virpesį, kaip per Gatvės muzikos dieną. O ji tik viena per metus. Jei būtų daugiau tolerancijos, tokie renginiai galėtų vykti dažniau, atvažiuotų daugiau turistų“, – svarstė „InCulto“ lyderis ir pridūrė, kad jį patį dažniau išbudina kaukianti automobilių signalizacija, o ne gatvėse skambanti muzika.

Skundų būna ir subjektyvių

Anot savivaldybės Kalbos kontrolės ir administracinės veiklos skyriaus vedėjo Gintaro Tamošiūno, daugiausia skundų gaunama dėl tų kavinių veiklos, kurių kaimynystėje gyvena daug gyventojų.

„Labai sunku objektyviai nustatyti, ar tikrai triukšmas trukdo gyventojams. Gal jie tiesiog nepageidauja kavinių kaimynystės. Bet žmonės ten gyvena ir negalime nekreipti dėmesio į jų skundus. Senamiestis yra senamiestis, tačiau tam tikros ribos privalo būti“, – sakė tokius pažeidimus tiriančio skyriaus vadovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius