-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 09 30

Didžiausia Vilniaus mero kritikė nemato kliūčių tapti jo koalicijos partnere: „Aš niekada pykčio nenešioju savyje“

Seime prisiekus Žirmūnuose išrinktai naujai parlamentarei Paulei Kuzmickienei, Vilniaus taryboje jos vietą užims Angelė Jakavonytė. Ji buvo viena iniciatorių vėl pakabinti ant Vrublevskių bibliotekos sienos atminimo lentą Jonui Noreikai, būtent ji ją ir atidengė. Tačiau, kaip tikina, tai netrukdys jai dirbti valdančioje koalicijoje su Vilniaus meru Remigijumi Šimašiumi, nors savo pažiūrų keisti ji neketina.
Prie Vrublevskių bibliotekos ruošiamasi Jono Noreikos pagerbimui
Angelė Jakavonytė / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Pakeis P.Kuzmickienę

P.Kuzmickienė tapo Seimo nare laimėjusi rinkimus vienmandatėje Žirmūnų apygardoje, kai čia išrinkta Aušra Maldeikienė pateko į Europos Parlamentą. Buvusi tarybos narė Seime jau prisiekė, tad jos vieta Vilniaus taryboje – laisva.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Paulė Kuzmickienė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Paulė Kuzmickienė

Kol kas, nes greičiausiai jau artimiausiame posėdyje vietoje jos prisieks kita Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos sąraše buvusi ir už brūkšnio po rinkimų likusi politikė – Nevyriausybinių organizacijų, padedančių stiprinti Lietuvos gynybinius pajėgumus, koordinacinės tarybos pirmininkė, partizano J.Jakavonio-Tigro duktė A.Jakavonytė.

Paklausta, kada numatoma jos priesaika Vilniaus taryboje, A.Jakavonytė teigė tiksliai atsakyti negalinti. Vyriausioji rinkimų komisija nuotraukos tarybos nario pažymėjimui jos paprašė dar praeitos savaitės pradžioje, tačiau trečiadienį vykusiame posėdyje ji nedalyvavo – tuo metu P.Kuzmickienė dar nebuvo prisiekusi Seime.

„Tiksliai man dar nepranešė, sakė susisieks su manimi“, – paklausta apie darbo pradžią Vilniaus taryboje 15min sakė A.Jakavonytė.

Pyktis su meru neketina

Darbas sostinės savivaldybės taryboje jai nebus naujiena – šiuo metu Žemės ūkio ministerijoje dirbanti moteris anksčiau ne vienerius dirbo būtent Vilniaus savivaldybėje, todėl sako puikiai žinanti savivaldybės struktūrą.

Tačiau kaip politikė taryboje ji bus naujokė ir jai teks dirbti valdančioje daugumoje, remiančioje merą Remigijų Šimašių. Būtent jo sprendimu nuo Mokslų akademijos Vrublevskių bibliotekos sienos liepos pabaigoje labai anksti ryte buvo nuimta atminimo lenta Jonui Noreikai-generolui Vėtrai.

Šis sprendimas sukėlė diskusijų audrą Lietuvos visuomenėje, dalis žmonių atvirai smerkė tokį sprendimą ir reikalavo atminimo lentą grąžinti.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Ant Vrublevskių bibliotekos pakabinta atminimo lenta J.Noreikai
Luko Balandžio / 15min nuotr./Ant Vrublevskių bibliotekos pakabinta atminimo lenta J.Noreikai

A.Jakavonytė buvo viena aktyviausių mero kritikių. Rugsėjo 5 dieną būtent ji atidengė naują atminimo lentą generolui Vėtrai. Tuomet ji 15min sakė, kad „negalima Lietuvos istorijos perrašinėti pagal merus“.

Paklausta, ar ši istorija nesutrukdys jai konstruktyviai dirbti valdančioje koalicijoje kartu su R.Šimašiumi, A.Jakavonytė sakė: „Aš toks žmogus, gali požiūris ir pažiūros skirtis, bet aš niekada pykčio, kaip ir tėtis, nenešioju savyje ir ant nieko nepykstu. Tėtis net tiems išdavikams, kurie suėmė, atleido, taip ir aš. Čia žmogaus vienokia nuomonė, mano – tokia nuomonė. Kad tai trukdytų man dirbti ir priiminėti racionalius sprendimus, tikrai taip nebus.“

Klausimas dėl Lukiškių aikštės

Ji pripažino, kad šis nuomonių išsiskyrimas yra labai svarbus – „kertinis“, tačiau esą atrodo, jog ir meras jau susitaikė su mintimi, kad atminimo lenta kabo.

„Policija atsisakė tyrimą tęsti ir Mokslų akademija atsisakė pretenzijų. Dabar liko tik dėl Lukiškių aikštės – paminklas partizanams, kurio pirmam etapui Vyriausybė skyrė 250 tūkst. eurų, bus Kryžkalnyje. Tai geriau tą užbaigti, nei skirti lėšų antram paminklui partizanams čia“, – kalbėjo A.Jakavonytė apie Lukiškių aikštėje planuojamą „Laisvės kalvą“, kurios maketas pastatytas praeitą savaitę.

Dabar liko tik dėl Lukiškių aikštės – paminklas partizanams, kurio pirmam etapui Vyriausybė skyrė 250 tūkst. eurų, bus Kryžkalnyje, – sakė A.Jakavonytė.

Anot A.Jakavonytės, ši aikštė reprezentacinė, joje turėtų būti pagerbti visų laikų kovotojai už Lietuvos laisvę, tačiau nuomonės šiuo atveju skiriasi. „Aš tikrai nesu toks žmogus, kaip kiti – gal įsižeidžia ar kažką. Aš su niekuo niekada nesipykstu ir man tas gal tik padeda. Galima turėti skirtingas nuomones, diskutuoti, bet nesipykti. Nežinau, koks bus mero požiūris, bet tikiuosi, supras ir mane“, – sakė būsimoji Vilniaus tarybos narė.

Paklausta, kokios darbo sritys Vilniaus savivaldybėje jai būtų artimiausios, A.Jakavonytė paminėjo miesto plėtrą – dabar ji Žemės ūkio ministerijoje dirba Žemės tvarkymo ir melioracijos skyriuje, o sostinėje stringa žemės grąžinimo procesas.

„Neatmetu galimybės, bet mūsų frakcijos seniūnas Liutauras Kazlavickas yra Švietimo ir kultūros komitete, gal čia dar dirbsiu. Mes dar galutinai nesusitarėme, bet mano toks požiūris. Daug skirsiu dėmesio ir istorinės atminties įamžinimui, nes tai savo gyvenime darau, prisidėsiu ir čia“, – tikino A.Jakavonytė.

Šiuo metu planuojama, kad kitas Vilniaus tarybos posėdis vyks spalio 16 dieną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius