-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 06 14

Vilniaus tarybos rezoliucija: korupcijos skandale minėtas K.Sirvydo skveras liks tuščias

Skandalo krečiamo Liberalų sąjūdžio frakcija Vilniaus taryboje demonstruoja savo prieštaravimą bet kokioms statyboms tam tikrose Senamiesčio vietose. Viena iš jų – K.Sirvydo skveras – buvo minima ir korupcijos skandale. Spėliota, kad galbūt pinigai buvusiam liberalų vadovui Eligijui Masiuliui perduoti ir bandant paveikti Vilniaus vadovus paminklą Jonui Basanavičiui statyti būtent šiame skvere.
Konstantino Sirvydo skveras
Konstantino Sirvydo skveras / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Vietą J.Basanavičiaus paminklui Vilnius rinkosi ne vienerius metus. Apsistota ties dviem erdvėmis – K.Sirvydo skveru ir aikšte priešais nacionalinę filharmoniją, pastarąją galų gale Vilniaus taryba ir pasirinko.

Skandalo šleifas

Tačiau net Vilniaus tarybai patvirtinus vietą, diskusijos netilo. Įtakingi kultūros žmonės toliau tikino, kad kur kas geriau būtų paminklą statyti K.Sirvydo skvere. Ši vieta, kaip skelbta, tiko ir koncernui „MG Baltic“, kurio viceprezidentas Raimondas Kurlianskis įtariamas politikų papirkinėjimu. „MG Baltic“ žadėjo finansuoti paminklo statybas.

Kartota, kad kitu atveju skveras vidury Senamiesčio gali būti užstatytas atkuriant senuosius pastatus, buvusius iki Antrojo pasaulinio karo. O „MG Baltic“ esą taip siekia šioje vietoje pastatyti paminklą tautos patriarchui tik todėl, kad jiems patiems nepavyko čia pradėti statybų.

Atkūrimui nepritaria

Bandydama užbėgti už akių tolesnėms manipuliacijoms šia tema Liberalų frakcija pasiūlė Vilniaus tarybai priimti rezoliuciją dėl istorinio užstatymo atkūrimo Vilniaus senamiestyje. Kaip teigiama rezoliucijos projekto aiškinamajame rašte, šiuo metu baigiamas rengti Nekilnojamojo kultūros paveldo apsaugos specialiojo teritorijų planavimo dokumentas – Vilniaus senamiesčio, UNESCO pasaulio paveldo vietovės, tvarkymo planas.

Vilniaus savivaldybės nuotr./Paminklas Dr. Jonui Basanavičiui
Vilniaus savivaldybės nuotr./Paminklas Dr. Jonui Basanavičiui

Planavimo organizatorius – Kultūros paveldo departamento Vilniaus skyrius, Tvarkymo planą tvirtins Vyriausybė.

„Šio teritorijų planavimo dokumento sprendiniuose yra numatyta galimybė atkurti buvusį istorinį užstatymą tose Vilniaus senamiesčio vietose, kur šiuo metu pagal Vilniaus miesto savivaldybės teritorijos bendrąjį planą yra viešosios erdvės – Vokiečių gatvėje, K.Sirvydo, Rūdninkų, Lazdynų Pelėdos skveruose, aikštėje priešais Lietuvos nacionalinę filharmoniją ir kitur. Tarybos rezoliucijos projekte siūloma, atsižvelgiant į tarptautinių paveldosaugos organizacijų rekomendacijas, vadovaujantis Bendruoju planu, pareikšti, kad taryba nepritaria tokiam istorinio užstatymo atkūrimui“, – teigiama rezoliucijos projekto aiškinamajame rašte.

Pasak rezoliucijos teikėjų, laikui bėgant šios viešosios erdvės „įgavo naują rekreacinę paskirtį, tapo gyvenimo kokybei svarbiomis viešosiomis erdvėmis, o atkūrus istorinį užstatymą esamose senamiesčio viešosiose erdvėse vietos bendruomenės ir svečiai prarastų mėgstamas poilsio, sveikatingumo ir renginių vietas“.

Meras nenori spekuliacijų

O mūsų pozicija labai aiški: nei Vokiečių gatvėje, nei K.Sirvydo skvere, nei kitose vietose buvusių pastatų atstatinėti nereikia, turi likti viešos, atviros erdvės, – sakė R.Šimašius.

Vilniaus mero Remigijaus Šimašiaus teigimu, tokia pozicija jau ne kartą išsakyta, tačiau esą vis iš naujo kyla įvairių spekuliacijų.

„Rezoliucija išreikštų ne tik mero ir savivaldybės administracijos, bet ir visos tarybos poziciją. O mūsų pozicija labai aiški: nei Vokiečių gatvėje, nei K.Sirvydo skvere, nei kitose vietose, kuriose kad ir po žiaurių karo sugriovimų atsivėrė erdvės, buvusių pastatų atstatinėti nereikia, turi likti viešos, atviros erdvės“, – 15min sakė meras.

R.Šimašius tikino, kad rezoliucija susijusi ne su korupcijos skandalu, o su Senamiesčio tvarkymo planu, kuris tebėra svarstomas ir netrukus bus patvirtintas.

„Svarstant šį planą kai kurių Kultūros paveldo departamento specialistų vis buvo keliama mintis, kad reikia atkurti užstatymą ir K.Sirvydo skvere, ir Vokiečių gatvėje. Mano pozicija visada buvo kategoriška, bet matau, kad tą poziciją reikia aukštesniu lygiu, tarybos lygiu, įtvirtinti“, – teigė Vilniaus vadovas.

Kiek anksčiau sostinės vicemeras Gintautas Paluckas, kuruojantis klausimą dėl paminklo J.Basanavičiui vietos Vilniaus savivaldybėje, 15min tvirtino, kad UNESCO neprieštarautų, jeigu būtų atstatomi senieji pastatai K.Sirvydo skvere ar Vokiečių gatvėje

„Teorinė galimybė atstatyti yra, bet Senamiesčio regeneravimo specialusis planas ir Bendrasis planas to neleidžia. Todėl teoriškai atstatyti senuosius pastatus galimybė yra, bet praktiškai tai įmanoma tik pakeitus daugybę teisės aktų“, – teigė G.Paluckas.

Tačiau R.Šimašius tvirtina gavęs iš UNESCO laišką su patvirtinimu, kad jokio atstatymo ji nerekomenduoja.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius