Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2023 06 30 /15:52

Teismas: A.G.Astrauskaitė iš mokyklos buvo atleista neteisėtai

Pedagogės ir visuomenės veikėjos Astros Genovaitės Astrauskaitės atleidimas iš Vilniaus „Juventos“ gimnazijos yra neteisėtas, tačiau į darbą ji grąžinama nebus, penktadienį nusprendė Vilniaus miesto apylinkės teismas.
Astra Genovaitė Astrauskaitė Šeimų sąjūdžio organizuotame mitinge
Astra Genovaitė Astrauskaitė Šeimų sąjūdžio organizuotame mitinge / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

„Teismo giliu įsitikinimu, ieškovės turimų įsitikinimų saviraiškos rodymas, sukėlęs nemažus atgarsius visuomenėje ir viešojoje erdvėje, koreliuojantis su galimu įstatymų pažeidimu ir teisėsauga, nėra suderinamas su mokytojo profesija, kuriai, minėta, keliami didesni moraliniai ir reputaciniai reikalavimai, gali pakenkti ugdymo procesui, įnešti didesnės nei įprasta konfliktinės situacijos gimnazijos bendruomenėje, kas neabejotinai gali sąlygoti nepakankamai palankias ir saugias darbo sąlygas pačiai ieškovei“, – sprendimą negrąžinti jos į darbą motyvavo teismas.

Aktyvi protestuotoja prieš koronaviruso pandemijos valdymą A.G.Astrauskaitė yra viena kaltinamųjų baudžiamojoje byloje dėl riaušių prie Seimo. Jai pareikšti įtarimai dėl organizavimo ir provokavimo.

Teismas nusprendė laikyti, kad jos darbo sutartis nutraukta šiuo teismo sprendimu nuo jo įsiteisėjimo.

Jis taip pat priteisė A.G.Astrauskaitei 5 tūkst. eurų už priverstinės pravaikštos laiką.

Šis sprendimas nėra galutinis ir per 30 dienų nuo jo priėmimo dienos apeliacine tvarka gali būti skundžiamas Vilniaus apygardos teismui.

A.G.Astrauskaitė iš mokyklos atleista pernai gruodį, nustačius, jog ji buvo įdarbinta tinkamai nepaskelbus atrankos.

Tuometinis Vilniaus vicemeras Tomas Gulbinas sakė, kad pedagogė išvis negalėjo būti priimta dirbti lietuvių kalbos mokytoja, nes neatitiko nepriekaištingos reputacijos reikalavimų.

Darbo ginčų komisija kovą iš dalies patenkino A.G.Astrauskaitės prašymą pripažinti jos atleidimą neteisėtu, bet į darbą negrąžino.

Mokykloje A.G.Astrauskaitė nebedirba nuo šių metų kovo 1 dienos.

Riaušės, dėl kurių teisiama A.G.Astrauskaitė, prie parlamento rūmų Vilniuje kilo užpernai rugpjūčio 10-osios vakarą. Tą pačią dieną prie Seimo vyko mitingas prieš Vyriausybės ribojimus, skirtus imuniteto nuo koronaviruso neturintiems ir nesitestuojantiems žmonėms.

Pasibaigus Seimo posėdžiui dalis protestuotojų užtvėrė išėjimus iš parlamento rūmų bei išvažiavimą iš vidinio kiemo. Prieš protestuotojus policija panaudojo ašarines dujas, šie savo ruožtu mėtė į pareigūnus akmenis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius