Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 05 29

Vilniaus universiteto glėbin atsiduodanti Šiaulių Alma mater – saldainis ar skandalų puokštė?

Birželio 12 dieną numatomas posėdis, kuriame paaiškės Šiaulių universiteto (ŠU) prijungimo prie Vilniaus universiteto (VU) pagrindinės aplinkybės ir sąlygos. Kol kas yra aišku, kad toks prisijungimas tikrai įvyks. Rodos, tai neišvengiama, bet ar prieš drabužių keitimą nederėtų apsiprausti? ŠU rektorius Donatas Jurgaitis atvirai atsakė į kai kuriuos klausimus, kurie gali kompromituoti ir jį patį.
Šiaulių universiteto pirmakursių krikštynos
Šiaulių universiteto rektorius Donatas Jurgaitis / Alvydo Januševičiaus nuotr.

Ko dabar labiausiai norėtų ŠU vadovai? Kad viską užmirštume ir atverstume naują istorijos lapą? Dar būtų neblogai, kad universiteto grietinėlė išliktų geruose postuose po VU sparnu? Kokią aukštąją mokyklą Šiauliuose priglaudžia VU?

Pernai čia valstybė rėmė 30 studentų, o iš viso pirmakursių buvo vos per 80. Šiemet panašu, kad valstybė duos dvigubai daugiau – 60 krepšelių. Tik ar bus tiek studentų?

Visai įmanoma, kad artėja patys blogiausi metai ŠU istorijoje, juk stojančiųjų čia kasmet mažėja ketvirtadaliu. Nebent kas nors susivilios nauju vardu?

Jau dabar garsiai skelbiama, kad rudenį įstojusieji gaus VU diplomus. Gal privilios.

Ilgainiui viskas turėtų nusistovėti – gal Šiauliuose gyvuos visai padori aukštoji mokykla, o gal tai liks tik kolegijų ir profesinių mokyklų lygio darbo jėgos kalvė.

Pernykščiai finansai – dar paslaptis

Rektorius D.Jurgaitis teigia, kad išliks tradicinės ŠU mokslinės šakos: specialioji pedagogika, mokytojų rengimas, menai. Lyg ir yra patirties bei vilties. Juk universitete tikrai yra daugybė puikių dėstytojų, kad ir kaip elgiasi ŠU vadovybė, kad ir kaip sekasi finansiškai.

O kaip ŠU sekasi su finansais, viešais ir privačiais interesais, darbuotojų išeitinėmis? „Alma mater“ reiškia maitinančią motiną. Ar tikrai ji maitina, ką reikia?

Alvydo Januševičiaus nuotr./Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis gavo pylos nuo Šiaulių universiteto dėstytojų
Alvydo Januševičiaus nuotr./Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis gavo pylos nuo Šiaulių universiteto dėstytojų

Nuo kovo pradžios Šiaulių universiteto tinklalapyje kabo dokumentas – Šiaulių universiteto 2017 metų biudžeto vykdymo ataskaitų rinkinys, Šiaulių universiteto finansinių ataskaitų rinkinys 2017 m. gruodžio 31 d. ir Šiaulių universiteto veikla 2017 m., kurią viešai skelbia rektorius D.Jurgaitis. Ataskaitoje išsamiai pristatyta universiteto mokslinė veikla, studijos, žmogiškųjų išteklių valdymas, infrastruktūra, tačiau finansai pristatomi vienu tuščiu lapu.

– 66-asis puslapis yra tuščias. Kodėl nėra šios ataskaitos finansinės dalies? Ar tokį dokumentą patvirtino universiteto taryba?

– Taip. Šiaulių universiteto veiklos ataskaitos struktūra niekaip nereglamentuota. Finansinė dalis yra pateikta. Ji patvirtinta taryboje atskiru dokumentu. Taip nutiko dėl to, jog vasario pradžioje vyriausioji finansininkė išėjo iš darbo ir tos ataskaitos dalies neparengė. Jos pavaduotoja susirgo ir grįžo tik prieš savaitę. Dabar jau yra nauja vyriausioji finansininkė.

Finansavimas
Finansavimas

– Prie LR Finansų ministerijai per Švietimo ir mokslo ministeriją rengiamų dokumentų plušėjo Šiaulių rajono savivaldybės darbuotoja, mokanti dirbti su reikiama programa. Kokiomis sąlygomis ji pas jus dirbo?

– Pripažįstu, kad vėlavome, bet dėl to, kad finansų tarnyba skyrius boikotavo. Tas boikotas – išėjimas iš darbo. Siekiama, kad rektorius nesusitvarkytų ir būtų priverstas atsistatydinti. Deja, visi skaičiukai suvesti. Samdžiau žmogų iš Šiaulių rajono savivaldybės finansų tarnybos, kuri moka dirbti su VSAKIS (aut. – Viešojo sektoriaus apskaitos ir ataskaitų konsolidavimo informacinė sistema) programa. Mes ją įdarbinome pagal nuotolinio darbo sutartį. Šitą darbą galima dirbti vakare ar naktį – įsijungei ir dirbi. Leidimą dirbti universitete jis gavo iš savo valdžios. Ar dirbo naktimis, ar kada – man svarbu, kad tą darbą padarė.

– Ataskaita universiteto tarybai pateikta prieš Velykas. Ji buvo patvirtinta nuotolinio posėdžio metu, nepristatant viešai ir nesuteikiant galimybės universiteto bendruomenei su ja susipažinti. Ataskaita nepaviešinta iki šiol.

– Universiteto tinklapyje jos kabo – prašome susipažinti. Rektoriaus ataskaitos finansinė dalis yra pateikta – ji patvirtinta taryboje atskiru dokumentu, tik nėra teksto mano ataskaitos knygoje. Bus paskelbta ta ataskaita.

Registrų centre viskas sutvarkyta. Jeigu būčiau negebėjęs tos ataskaitos parengti, vienas iš realių variantų būtų mano atstatydinimas.

Pagal mokslo ir studijų įstatymą ir universiteto statutą be straipsnių numerių ir jų dalių rektorius teikia, o universiteto taryba – tvirtina. Faktas – Šiaulių universiteto veikla 2017 m. ir 2018 m. pajamų ir išlaidų sąmata patvirtinta Universiteto tarybos posėdyje vasario 28 dieną, o Šiaulių universiteto 2017 m. pajamų ir išlaidų įvykdymo ataskaitą patvirtinta Universiteto tarybos posėdyje balandžio 3 dieną.

Šiaulių universitetas. Šiaulių universiteto nuotr.
Šiaulių universitetas. Šiaulių universiteto nuotr.

Visgi, rektorius suklydo dėl naktinio darbo. VSAKIS programa neįmanoma dirbti naktimis. Ji uždaroma 20 valandą. Labiausiai tikėtina, kad šis atskirai pasamdytas darbuotojas su universiteto ataskaitomis dirbo savo darbo savivaldybėje metu. Tai patikrinti nebūtų sudėtinga – sistema fiksuoja kiekvieną prisijungimo laiką ir vietą.

Viešieji ir privatūs interesai su atminties praradimais

Prieš kelias dienas VTEK paskelbė, kad tirs, ar buvusi Šiaulių universiteto Finansų tarnybos direktorė nepažeidė Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymo reikalavimų laiku ir tinkamai deklaruoti privačius interesus.

Alvydo Januševičiaus nuotr./Donatas Jurgaitis, ŠU rektorius
Alvydo Januševičiaus nuotr./Donatas Jurgaitis, ŠU rektorius

– Ar ši vadovė buvo vienintelė laiku nepateikusi šios deklaracijos? Ar tai buvo jūsų iniciatyva tikrinti finansų vadovę?

– Situacija dėl deklaravimo metai iš metų palengva kito. Vis būdavo klausimų, kam reikia tai daryti, o kam nebūtina. Visada sakiau – deklaruokite, nuo to blogiau nebus. Gavome prašymą iš VTEK ištirti situaciją dėl deklaravimų ir išsiuntėme jiems informaciją. Vėliau visi, kuriems reikėjo tai padaryti, pavėluotai deklaravo. Dėl buvusios Finansų tarnybos direktorės – ši iniciatyva ne universiteto. Mes jos atvejo netyrėme, nes ji tuo metu pas mus jau nebedirbo, todėl VTEK tyrimą dėl jos atlieka pati.

– Universitete dirbo jūsų dukra, o žentas dirba iki šiol. Kodėl deklaracijoje nepateikta jokios informacijos apie šiuos artimus giminaičius?

– Aš rektoriaus pareigas laikinai pradėjau eiti nuo 2012 metų. Mano dukra dar dirbo, o pernai, rodos, nebedirbo. Žentas gal dar kažką ir turi, o gal jau ir nebeturi. Žentas ir dukra, kai jie dirbo, turėjo būti deklaracijoje, negali būti, kad jų nėra. Pirminę viešųjų ir privačiųjų interesų deklaraciją esu pateikęs popieriniame variante. Tuo laiku elektroninio deklaravimo nebuvo. Dukrą ir jos vyrą deklaravau kaip dirbančius universitete.

– VTEK bazėje tai tikrai nėra nurodyta. Taip pat yra žinoma, kad jūsų dukros šeima aštuonerius metus gyveno universitetui priklausančiose patalpose Pagėgių gatvėje, iš kurių jau išsikraustė prieš pat Valstybės kontrolės Turto audito pradžią. Gal ten buvo pigu gyventi?

– Buvo sudaryta nuomos sutartis ne su manimi, o su ankstesniu rektoriumi. Jokia nuolaida jiems, kiek aš atsimenu, nepadaryta. Išsikraustė 2015-ųjų pabaigoje – tada, kai iš ten išsikėlė universiteto Technologinių bandymų centras.

Skęstantį laivą apleidžia ištikimiausi

Prieš kelias savaites regioninėje spaudoje buvo paskelbta, kad viena iš universiteto tarnybų direktorių laimėjo Šiaulių miesto savivaldybės konkursą pareigoms eiti. Kaip minėjo rektorius, universiteto tarnybų vadovai nebuvo pateikę viešųjų ir privačiųjų interesų deklaracijos. Kyla klausimas, ar ši darbuotoja nebuvo pažeidusi Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymo?

– Viešai paskelbta, kad viena iš tarnybų direktorių eina į savivaldybę laimėjusi konkursą. Ar ji nebuvo pažeidusi tarnybinės etikos pagal įstatymą, reglamentuojantį viešųjų ir privačiųjų interesų deklaravimą?

– Universitete atliktas tyrimas konstatavo, kas laiku nedeklaravo. Vadinasi, deklaravimo terminą pažeidė, bet dėl pačių interesų – ne mes sprendžiame. Gavome prašymą iš STT pasakyti, ar ji turėjo šiurkščių darbo drausmės pažeidimų ir ar turi galiojančių ir negaliojančių drausminių nuobaudų. Ten buvo parašytos konkrečios datos, apimančios ilgą konkretų laikotarpį. Per šį laikotarpį ji tokių dalykų padariusi nebuvo. Jeigu VTEK patvirtins, kad pažeidimas tikrai buvo, jis neįsiteks į STT nurodytas datas.

– Pastaraisiais metais universiteto studentų skaičius yra smarkiai sumažėjęs, universiteto gaunamų pajamų nebeužtenka išlaidoms padengti. Bendruomenė skatinama visais būdais taupyti. Ar tokioje situacijoje yra pateisinama didelė išeitinė išmoka?

– Tai ilgametė darbuotoja, kuri išeina šalių susitarimu. Tik dalis universiteto pinigų yra valstybiniai. Kiek suprantu, darbo kodekse nėra nei minimalios, nei maksimalios išeitinių sumos pagal tą straipsnį. Rektorius kaip darbdavys gali nuspręsti, kiek išeitinių mokėti, tačiau aš visada pasitariu ir su kitais.

Alvydo Januševičiaus nuotr./D.Jurgaitis
Alvydo Januševičiaus nuotr./D.Jurgaitis

ŠU darbuotojų žiniomis, minėtos darbuotojos veiksmams tirti universitete buvo sudaryta darbo grupė, jos elgesį ne kartą svarstė universiteto Etikos komisija, dėl jos buvo raštiškai kreiptasi į Finansų ministeriją.

Viena administracijos darbuotoja oficialiai kreipėsi į STT dėl rektoriaus veiksmų galimai dangstant šią darbuotoją. STT persiuntė šį kreipimąsi išnagrinėti Universiteto tarybai.

Alvydo Januševičiaus nuotr./Centai
Alvydo Januševičiaus nuotr./Centai

Rektorius nenurodė, kokia išeitinė išmoka buvo sumokėta darbuotojai, išeinant iš Šiaulių universiteto. Motyvavo tuo, kad taip gali būti pažeisti duomenų apsaugos reikalavimai.

Spalvinga viešųjų pirkimų komisija

Šiaulių universiteto viešųjų pirkimų komisijai vadovauja universiteto juristas, kuris juristu dirba dar ir kitoje aukštojoje mokykloje. Penkerius metus Šiaulių universitetas turėjo ir juristę, kurią mažai kas buvo matęs, o didžioji dalis darbuotojų apie tai nebuvo girdėję. Ji aukščiau minėto juristo žmona. Sutapimas?

Viešųjų pirkimų komisijoje dirba darbuotoja, kuri prieš 10 metų, kaip nustatė tarnybos, dirbo su padirbtu aukštojo mokslo diplomu. Rektorius tuo metu pats buvo Viešųjų pirkimų komisijos pirmininku.

– Kaip vertinate tokius faktus, kai vieno iš teisininkų universiteto bendruomenė akyse nėra regėjusi? Ar pamenate padirbto diplomo istoriją?

– Teisininko žmona dirbo pagal nuotolinę darbo sutartį. Ji rengdavo įvairiausius teisės dokumentus, tvarkas, kuomet darbo apimtys universitete, pereinant iš biudžetinės į viešąją įstaigą. buvo labai didelės. Kadangi dabar darbų apimtys sumažėjo, užtenka ir vieno juristo.

O dėl diplomo – tai buvo seniai, aš tiksliai neatsimenu šito momento. Šiaip buvo kažkokia situacija. Dabar ši darbuotoja turi aukštąjį kolegijinį išsilavinimą. Man atrodo, kad ji su tuo diplomu susitvarkė. Be išsilavinimo ji tikrai nebūtų galėjusi dirbti finansų tarnyboje. Ir jeigu ji šituose dalykuose būtų kalta, ji būtų bausta.

Alvydo Januševičiaus nuotr./Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis gavo pylos nuo Šiaulių universiteto dėstytojų
Alvydo Januševičiaus nuotr./Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis gavo pylos nuo Šiaulių universiteto dėstytojų

Beje, ji dėl savo darbo komisijoje niekada nebuvo bausta. Aš, vadovaudamas komisijai, buvau baustas administracine tvarka – už gerus darbus. Mano kolega kitame universitete turėjo penkis juristus ir taip pat buvo baustas.

– Ar planuojate toliau vadovauti ir Vilniaus universiteto Šiaulių akademijai? Į pensiją galėjote išeiti jau rudenį, o kadencija baigiasi kitų metų rugpjūtį. Ar matote, kas galėtų užimti jūsų vietą jau dabar?

– Šiaulių universitetui prisijungus prie Vilniaus universiteto ir tapus Šiaulių akademija, (pagal susitarimų projektus) joje nebus nei rektorių, nei prorektorių. Jai vadovaus direktorius, kurį paskirs Vilniaus universiteto rektorius.

Universitetui atidaviau virš 40 metų. Atėjau čia ir niekur kitur nedirbau. Manau, kad tai gera dovana. Pabūsiu, kol jaunimui manęs reikia, o vėliau viską perleisiu į jų rankas.

Jau galėjau išeiti. Tariausi su prorektoriais, kitais kolegomis – jie kol kas prašo manęs pabūti iki susijungimo momento, nes mano patirtis jiems kai kur dar praverčia.

Studijų prorektorius yra atėjęs iš kolegijos – dirbo ir universiteto katedroje, o dirbti studijų prorektoriumi ir vadovauti akademijai – skirtingi darbai.

Apsisprendžiau – Vilniaus universitete studijavau, bet ten darbuotis nebežadu. Parašysiu dar vieną kitą mokslinį straipsnį, auginsiu anūkus. Žvejot nemėgstu. Man patinka sode ir darže padirbėti.

Aš universitetui atidaviau virš 40 metų. Atėjau čia ir niekur kitur nedirbau, tai gera dovana. Gali būti, kad išeisiu ir greičiau – tai Šiaulių universiteto Tarybos rankose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius