-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 01 21

Vilniaus Upelio gatvėje klimpsta net šiukšliavežiai: nuotekų tinklai nutiesti, bet kada bus asfaltas – nežinia

Vilniaus Upelio gatvėje užklimpsta net šiukšliavežiai, nuolat tenka gelbėti siuntų ir prekių išvežiotojus. Kai kurie gyventojai piktinasi, kad jų gatvę subjaurojo nuotekų tinklus tiesianti bendrovė. Vis dėlto dauguma kaimynų, už tuos darbus mokėję iš savo kišenės, tvirtina, kad normalios gatvės čia niekada nebuvo. Ar bus – priklausys nuo Vilniaus miesto savivaldybės.
Vilniaus Upelio gatvė
Vilniaus Upelio gatvė / 15min skaitytojo nuotr.

Nuotekų tinklų tiesimas Upelio gatvėje įžiebė konfliktą tarp kaimynų. Kol vieni už darbus susimokėjo, kiti vis dėlto nepatenkinti ir jau parašė ne vieną skundą.

Reikia pripažinti, kad ši gatvė bent jau esant šlapiems orams atrodo tikrai nepatraukliai. Gal tai ir laikina, bet nepatogumų sukelia ir vietiniame gyventojams, ir atvažiuojančiam transportui.

Skundų surašė ne vieną

Neapsikentęs gyventojas sako mėginąs pagalbos ieškoti įvairiose institucijose.

Skundai iš Upelio gatvės jau pasiekė sostinės savivaldybę, bendrovę „Vilniaus vandenys“, Valstybinė teritorijų planavimo ir statybų inspekciją (VTPSI), Nacionalinę visuomenės sveikatos priežiūros laboratoriją (NVSPL).

Visur mėginama ieškoti kaltų dėl subjaurotos gatvės, netinkamai įrengtų nuotekų tinklų, juntamo stipraus fekalijų kvapo.

Kaip 15min pasakojo anonimiškumą primygtinai reikalavęs užtikrinti šios gatvės Vilniaus Vilkpėdėje gyventojas, įrengus nuotekų tinklus šioje gatvėje pasidarė tiesiog nesaugu.

15min skaitytojo nuotr./Vilniaus Upelio gatvė
15min skaitytojo nuotr./Vilniaus Upelio gatvė

„Vilniaus mieste Upelio gatvėje palikti nesaugūs kanalizacijos šuliniai. Po kanalizacijos tinklų statybos darbų šulinių dangčiai neuždėti, o vietoje dangčių uždengta tik polietilenine plėvele. Šulinius užsnigo ir jų nesimato, todėl einant per sniegą tokie spąstai yra nepastebimi. Šioje gatvėje gyvena tėvai, auginantys vaikus!“ – 15min teigė gyventojas.

Vyras tvirtina, kad atsakingos institucijos – Vilniaus savivaldybė, VTPSI, „Vilniaus vandenys“ paprasčiausiai nereaguoja į skundus.

Tiesa, bent jau „Vilniaus vandenų“ atstovai tvirtina, kad jie nieko su šia situacija ir padaryti negalintys.

Tinklus šioje gatvėje tiesia ne jie ir net ne jų užsakymu kanalizacija įrenginėjama, „Vilniaus vandenų“ specialistai tik tikrina, kaip vykdomi darbai ir perims tinklus, kai darbai bus baigti. Kol kas tai dar neįvyko.

Vilniaus mieste, Upelio gatvėje, yra baigta kanalizacijos vamzdynų ir šulinių statyba. Po statybos gatvėje atsirado labai stiprus fekalijų kvapas.

Piktinasi ir kvapais

Rašte NVSPL gyventojas rašė: „Vilniaus mieste, Upelio gatvėje, yra baigta kanalizacijos vamzdynų ir šulinių statyba. Po statybos gatvėje atsirado labai stiprus fekalijų kvapas (dvokia labai stipriai). Prašytume atvykti ir išmatuoti, ar fekalijų kvapas neviršija leistinų normų.“

Žmogus dėl problemų linkęs kaltinti bendrovę „Stropus“, kuri esą paliko netvarką po nuotekų tinklų statybos darbų – neatstatė išardyto kelio, paliko statybinių šiukšlių, kanalizacijos šulinius pakėlė aukščiau kelio lygio, dėl ko jie dabar trukdo eismui, neužsandarino šulinių dangčių, todėl gatvėje tvyro stiprus nuotekų kvapas.

Perteklinis gruntas esą paskleistas ant kelio dangos, taip paaukštinant kelią, o kiemus paliekant žemiau kelio lygio.

15min skaitytojo nuotr./Vilniaus Upelio gatvė
15min skaitytojo nuotr./Vilniaus Upelio gatvė

„Renkami įrodymai, t.y. užsakyta oro tyrimo laboratorija, užsakytas geodezininkas kelio aukščiui nustatyti, rašomi skundai „Vilniaus vandenims“ (kurie atsisako spręsti problemą), pateiktas skundas savivaldybei gruodžio 31 d. Iki šiol jokio rezultato nėra, Statybos inspekcija taip pat atsisako nagrinėti skundą, kadangi kreipėsi anonimas, tad teko skundą rašyti neanonimiškai“, – piktinosi Upelio g. gyventojas.

Vis dėlto vėliau vyras patikslino, kad atsakymus gavo ir iš „Vilniaus vandenų“, ir iš Vilniaus miesto savivaldybės.

Beda pirštu į rangovą

„Vilniaus vandenų“ specialistai atsakydami gyventojui pranešė, kad rangovas juos informavo, jog jie vykdė vandentiekio ir nuotekų tinklų statybos darbus adresu Upelio g., Vilnius.

„Po trasų paklojimo kelio dangos buvo užpiltos ir sutankintos. Kadangi šioje gatvėje yra vykdomi ir individualių gyvenamųjų namų statybos darbai, taip pat yra vežamas gruntas sunkiasvorėmis mašinomis bei važinėja kita sunkioji technika, natūralu, kad kelio dangos yra pažeidžiamos.

Šuliniai būna atviri tik tada, kai juose dirba žmonės arba atliekami kiti (matavimo, tv diagnostikos) darbai“, – tvirtinama bendrovės atsakyme skunde rašiusiam Upelio g. gyventojui.

Vilniaus miesto savivaldybė savo ruožtu gyventojui savo atsakyme informavo apie tai, kad vandentiekio ir nuotekų tinklų statybos darbus Upelio gatvėje vykdo UAB „Stropus“, ji žadėjo pabaigti darbus iki Kalėdų, o jos darbuotojai įspėti „pastoviai prižiūrėti perkasas taip, kad būtų kuo mažiau nepatogumų vairuotojams ir pėstiesiems“.

15min skaitytojo nuotr./Vilniaus Upelio gatvė
15min skaitytojo nuotr./Vilniaus Upelio gatvė

Darbų sako nebaigę

UAB „Stropus“ atstovai 15min teigė, kad darbų nepavyko pabaigti iki pasikeičiant orams, tad dabar laukiama tinkamesnio laiko, nes liko tik baigiamieji akcentai.

Tačiau su tuo, kad tai jie subjaurojo Upelio gatvę ar turėjo ją sutvarkyti nutiesę tinklus, nesutinka.

Jų pusėn stoja ir Upelio gatvės gyventojams atstovaujantis Pavelas Andriejukas, tvirtindamas, kad nors skundai kai kurias institucijas pasiekė gyventojų vardu, tačiau jas parašė vienas žmogus. Esą jis nuolat kažkuo nepatenkintas.

„Aš esu atsakingas už kanalizacijos ir vandentiekio darbų organizavimą Upelio gatvėje. Mes, Upelio gatvės gyventojai, už savo pinigus pasidarėme gatvės vandentiekio ir kanalizacijos projektą, gavome jam statybos leidimą. Taip pat paskelbėme konkursą dėl darbų rangovo ir pasirinkome UAB „Stropus“, kuri pasiūlė geriausią įrengimo kainą, nes visas komunikacijas tiesiame už savo pinigus! „Vilniaus vandenys“ niekuo neprisideda ir tik liepia perduot jiems tinklus nemokamai kuo greičiau.

Tačiau skundus rašantis gyventojas prie tinklų nesijungia ir tik dėsto priekaištus dėl užsitęsusių darbų.

Žiniasklaida kalba, kad Lietuvai gresia ES baudos už nevykdomus nuotekų tinklų projektus ir pan. Jeigu bent dalį pinigų kompensuotų, tai iškart atsirastų daugiau vykdomų projektų. Tokių projektų kaip mūsų yra tikrai daug“, – įsitikinęs P.Andriejukas.

Dangos nesugadino, nes jos nebuvo

Jo teigimu, UAB „Stropus“ pradėjo darbus vėlyvą rudenį ir todėl užtruko ilgiau, nei planavo, taip sukeldami nepatogumų gyventojams.

„Tačiau skundus rašantis gyventojas prie tinklų nesijungia ir tik dėsto priekaištus dėl užsitęsusių darbų“, – kalbėjo P.Andriejukas, tvirtindamas, kad įmonė tikrai nesugadino gatvės asfalto, nes jo niekada nebuvo.

Taip pat esą gatvė visada buvusi tokia, kad galima užklimpti, o rangovas buvo įsipareigojęs sutvarkyti tik kasimo vietas, o ne visą kelią.

Tačiau perteklinio grunto esą neliko, tad ir aukščiai gatvės ir kiemų nepasikeitė. O kad čia yra tekę traukti ne tik prekių ar siuntų išvežiotojus, bet ir šiukšliavežius, niekam ne paslaptis, bet taip buvę visada.

Išplėstiniuose sąrašuose ši gatvė minima, tačiau pakankamai žemai, tad abejojama, jog bus asfaltuojama šiais metais.

Paklaustas, kada bus tvarkoma visa gatvė, P.Andriejukas tik gūžčiojo pečiais – Upelio gatves gyventojai už savo pinigus parengė gatvės projektą, kurį perdavė savivaldybei. Tačiau kada pastaroji imsis to projekto, nežinia.

Vilniaus savivaldybė patvirtina, kad išplėstiniuose sąrašuose ši gatvė minima, tačiau pakankamai žemai, tad abejojama, jog bus asfaltuojama šiais metais.

Vis dėlto tai dar nėra galutinis atsakymas, kadangi planai tebedėliojami, jie bus viešinami vasarį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius