Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 07 03

Vilniaus Užupyje įteisintas būsimas parkas – naujų daugiabučių tarp Baltojo skersgatvio ir Filaretų gatvės niekas nestatys

Žaliasis plotas, užimantis daugiau nei 1,3 hektaro plotą Užupyje tarp Filaretų gatvės ir Baltojo skersgatvio, kada nors galbūt taps normaliu parku – dar viena žaliąja erdve Vilniuje. Kol kas tik patvirtintas dokumentas, kuris šią vietą įteisina kaip atskirąjį želdyną, pinigų sutvarkyti šiai erdvei miesto biudžete nenumatyta. Bet šis raštas lemia, kad čia tikrai nepradės dygti daugiabučiai.
Žaliosios Užupio erdvės
Žaliosios Užupio erdvės / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Vilniaus savivaldybės administracijos direktorius prieš kelias savaites pasirašė įsakymą dėl žemės sklypo tarp Filaretų gatvės ir Baltojo skersgatvio Vilniaus Užupyje formavimo ir pertvarkymo projekto rengimo. Įsakymu nustatoma, kad pradedamas daugiau nei 1,3 hektaro sklypo projekto, kurio tikslas – suformuoti valstybinės žemės sklypą atskiram želdynui, rengimas.

Kaip 15min.lt sakė Vilniaus savivaldybės Miesto estetikos skyriaus vedėja Vaiva Deveikienė, dokumentas tėra formalumas, tačiau jis garantuoja, kad šioje vietoje niekam nebus leista statyti daugiabučių namų ar kitokių pastatų. O kada nors galbūt miestas ras lėšų ir naujam parkui sutvarkyti.

Ten įrengtos žaliosios erdvės nėra, bet yra medžių, tinkamas reljefas, kiti duomenys, tie gamtiniai elementai, kurie reikalingi aplinkiniams gyventojams. Ateityje bus galimybė pritaikyti tą vietą žmonių poilsiui, – kalbėjo Vauva Deveikienė.

„Sklypai formuojami visiems miesto želdynams ir procesas tęsiasi jau ne vienerius metus, nuo 2008 metų, kai priimtas Želdynų įstatymas, kuriame apibrėžta, kas yra atskirasis želdynas, kurį galime vadinti parku, skveru, tai jau priklauso nuo dydžio, kvalifikacijos ir kitų duomenų“, – teigė V.Deveikienė.

Miesto estetikos skyriaus vedėjos teigimu, miestas turi savo kadastrinę sklypų sistemą, todėl neturėtų būti tuščių, neįteisintų teritorijų, o žalieji plotai ilgą laiką nebuvo įregistruoti.

„Žaliųjų plotų įteisinimas yra apsauga, statuso įtvirtinimas, kad tai yra želdynas – sklypas suformuojamas būtent šiai paskirčiai, žaliajai zonai. Kol jis neturi savo sklypo, tai tėra valstybės žemė, o įteisinus sklypas lieka valstybinis, tačiau panaudos arba patikėjimo teise teritoriją tvarkyti tenka savivaldybei“, – sakė V.Deveikienė.

Pagal bendrąjį miesto planą ir kitus dokumentus ši vieta puikiai tinka parkui. „Verta ją išsaugoti, neužstatyti, kad nebūtų vėliau norų ją urbanizuoti. Mes ryžomės aiškiai suformuoti jos statusą. Ten įrengtos žaliosios erdvės nėra, bet yra medžių, tinkamas reljefas, kiti duomenys, tie gamtiniai elementai, kurie reikalingi aplinkiniams gyventojams. Ateityje bus galimybė pritaikyti tą vietą žmonių poilsiui“, – kalbėjo savivaldybės atstovė.

Jūratės Morkūnaitės nuotr./Vilniaus Užupio skveras
Jūratės Morkūnaitės nuotr./Vilniaus Užupio skveras

Prieš kurį laiką Užupio bendruomenė piktinosi savivaldybės ketinimais pertvarkyti kitą erdvę šiame Vilniaus rajone. Tuomet svarstytas teritorijos tarp Krivių ir Užupio gatvių planas.

Vilniaus savivaldybė neslėpė ketinimų galbūt po šiuo skveru įrengti požeminę automobilių stovėjimo aikštelę, nes parkavimas Užupyje jau kelia problemų. Tačiau Užupio gyventojai stojo mūru už savo pamėgtą poilsio vietą. Jų teigimu, Užupyje trūksta žaliųjų erdvių ir poilsio vietų, tad nedovanotina būtų iškirsti ir čia augančius medžius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius