Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2018 11 15 /12:51

Vilniaus vaikų darželiuose grupės perpildytos, kai kur skalbinius skalbia tėvai

Vilniuje yra darželių, kuriuose skalbinius skalbia ir maistą gamina tėvai, o darbuotojai nėra pasitikrinę sveikatos. Tokie priekaištai reiškiami privatiems darželiams. O štai valstybiniuose perpildytos grupės. Tokias išvadas atlikę vaikų ugdymo įstaigų ir švietimo paslaugų tiekėjų saugos sveikatai vertinimą Vilniuje mieste padarė Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) specialistai.
Lentvario vaikų darželyje „Šilas“ kontrolieriai tikrino maitinimo kokybę
Vaikų darželyje / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Šios kampanijos tikslas, kaip teigia NVSC, buvo nustatyti problemas, kurios gali turėti įtakos vaikų sveikatai. Vertinimas truko ilgiau nei mėnesį.

Patikrino dalį darželių

Kampanijos metu sostinėje patikrinti 101 darželis ir 113 mokyklų, turinčių pirmas klases (iš viso Vilniuje yra 370 veikiančių darželių ir 165 mokyklos). NVSC Vilniaus departamento direktorė Rolanda Lingienė surengtoje spaudos konferencijoje teigė, kad patikra vykdyta nuo rugsėjo pabaigos. „Rezultatai mūsų nedžiugina“, – neslėpė R.Lingienė.

Bene svarbiausia ikimokyklinio ugdymo įstaigų problema – beveik trečdalis darželių neturi leidimų-higienos pasų. Tačiau, kaip teigia NVCS, patikra parodė, kad ir turintieji nebūtinai laikosi juose nurodytų sąlygų.

„Pirmiausia, darželiai dažnai yra perpildyti, o kitas dalykas, kuris aktualesnis privačioms įstaigoms, yra patalpos. Tarkim, dalis darželių patalpas vaikams įrengia ir rūsiuose ar kitose vietose, kur to negalėtų būti. Taip pat jaunesni vaikai lanko su vyresniais, ko neturėtų būti“, – teigė R.Lingienė.

57 proc. patikrintų darželių vaikų yra daugiau, nei leistina. Čia blogiau su savivaldybės darželiais.

Kitas dalykas – vaikų žaidimų aikštelės. Jos saugios tada, kai tinkamai įrengtos, laikantis nurodymų, kokios turi būti dangos, įrenginiai. Jas reikia nuolat tikrinti. Savivaldybės darželiai turi sklypus, tad turi ir žaidimų aikšteles, čia ir daugiau problemų nustatyta. Privatūs darželiai neretai neturi tokių teritorijų, tačiau jiems ir leidžiama neturėti žaidimų aikštelės, jeigu vaikų yra įstaigoje ne daugiau nei 60. „Tad, atrodo, ir problemos nėra“, – teigė R.Lingienė.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Rolanda Lingienė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Rolanda Lingienė

Nekvalifikuoti, sveikatos nepasitikrinę

Dar viena problema – personalo kvalifikacija. Čia savivaldybės darželiams NVSC neturi priekaištų, tačiau privačiuose darželiuose tai itin aktualu, nes ten neretai su vaikais dirba tinkamos kvalifikacijos neturintys darbuotojai, tarkim, grožio, logistikos specialistai ir pan.

Būtent privačiuose darželiuose ne visi darbuotojai ir yra atlikę ir sveikatos patikras, o tai gali kelti grėsmę vaikams, tarkim, dėl tuberkuliozės.

Ne visur darželiai turi tinkamas lovas, netinkamai tvarkomi skalbiniai – vienur skalbiniais aprūpinti privalo tėvai, kitur jie netinkamai skalbiami arba skalbia patys tėvai.

„Netikėti radiniai, nustebinę specialistus: kad nesilaikoma leidimuose-higienos pasuose nurodytų sąlygų, skalbinius skalbia tėvai, netinkama darbuotojų kvalifikacija ir tai, kad maistą gamina tėvai, nors vaikai darželyje būna visą dieną“, – apibendrino R.Lingienė.

Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikų filialo Vaikų konsultacijų poliklinikos vedėja, vaikų ligų gydytoja Halina Mikšo sako nuolat iš tėvų girdinti, kad vaikai eina į darželį ir dažnai serga. „Sakau tėvams – tai neišvengiamas dalykas, nes formuojasi vaiko imuninė sistema, todėl jis sirgs dažniau. Antra – darželis, kaip ir kitos vietos, tai didesnio susibūrimo vietos, kur virusai plinta greičiau. Tai grupės mažose patalpose, tai ir susergama dažniau“, – kalbėjo gydytoja.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Spaudos konferencija apie vaikų saugą ir sveikatą darželiuose
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Spaudos konferencija apie vaikų saugą ir sveikatą darželiuose

Bet ji pastebėjo, kad ir tėvai gali daryti įtaką, jog ligų mažėtų – stiprinti imunitetą, įpratinti plautis rankas, nevesti sergančių vaikų į darželius, kad neužkrėstų ir kitų.

Nacionalinio aktyvių mamų sambūrio atstovė Rasa Žemaitė pirmiausia akcentavo, kad svarbus klausimas yra ir tas, ką tėvai toleruoja. „Tėvams labai svarbu ir kriterijai, pagal kuriuos jie gali rinktis įstaigą“, – teigė ji, vis dėlto pripažindama, kad tėvus riboja ir finansinės galimybės, ir vietų skaičius valstybiniuose įstaigose.

Visus pažeidimus yra raginama pašalinti per tam tikrą laiką, bet administracinių nuobaudų irgi nebus galima išvengti. „Jau gauname informaciją, kad situacija keičiasi“, – teigė R.Lingienė. Tiesa, kol kas nekalba apie darželių uždarymus, tai būtų kraštutinė priemonė, bet esą geriausia priemonė – viešumas.

Pirmą kartą pažeidus higienos normų reikalavimus skiriamos baudos nuo 140 iki 600 eurų, pakartotinai užfiksavus pažeidimą per metus nuo 550 iki 1200 eurų. Jeigu įmonė dirba be leidimo-higienos paso, tuomet nuo 300 iki 850 eurų bauda.

Kokia situacija konkrečiame patikrintame darželyje, galima pasitikrinti NVSC interneto svetainėje.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Rasa Žemaitė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Rasa Žemaitė

Savivaldybė bando keisti padėtį

Vilniaus vicemerė Edita Tamošiūnaitė teigiamai įvertino tokią patikrą. „NVSC pastebėjo didžiausią problema – vaikų skaičius grupėse. Tai mūsų darželiuose vaikų skaičius yra per didelis, bet ne visur, tik 23 proc. grupių. Tai padaryta, nes ikimokyklinio ugdymo prieinamumas yra opi problema, tai bandoma keisti sistemingai kelerius pastaruosius metus. Bet mes nuolat tikriname lankomumą ir matome, kad jeigu pagal sąrašą yra 23 vaikai, tai faktiškai lanko tik 15–18 vaikų. Klausiau ir vadovų, kiek kartų per metus ateina visi vaikai, tai tikrai vos kelis kartus. Bet jeigu sąraše yra tiek vaikų, tai sąlygos užtikrinamos – ir lovų yra, ir plotas atitinka“, – tikina vicemerė.

Jos teigimu, nuo pernai padidintas ir auklėtojų skaičius.

O vaikų skaičius didintas ne iš gero gyvenimo – vaikai tiesiog netelpa darželiuose. „Kitais metais komplektuodami grupes žiūrėsime, kiek yra laukiančių vaikų, jeigu turėsime tokią prabangą, tai vaikų skaičių mažinsime“, – žadėjo vicemerė.

Ji taip pat paminėjo, kad Vilniaus savivaldybė perka naujas patalpas darželiams, planuoja statybas, statomi moduliniai priestatai. Tvarkomos ir vaikų žaidimų aikštelės, tiesa, kol kas tas padaryta tikrai ne šalia visų darželių.

Pakomentavo ir A.Veryga

Į situaciją sureagavo ir sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga. Jis savo "Facebook" paskyroje paskelbė nuomonę.

"NVSC paskelbta informacija apie situaciją Vilniaus miesto darželiuose neabejotinai kelia didelį susirūpinimą. Šiuo atveju kalba eina apie mažųjų piliečių teisę į kokybiškas ugdymo paslaugas ir kokybišką aplinką, tinkamai pritaikytą jų poreikiams, mokymuisi, lavinimui. Svarbiausi yra vaikų interesai, kurių turi būti paisoma.

Netoleruotina tai, kad dauguma Vilniaus miesto darželių neturi higienos pasų, o tai reiškia, neatitinka keliamų reikalavimų priešmokyklinio ugdymo įstaigoms. Blogai ir tai, kad net ir juos turėdamos, įstaigos nelinkusios dirbti tvarkingai, laikytis nustatytų reikalavimų. Pavyzdžiui, perpildytos vaikų grupės, darbuotojai nėra išklausę privalomųjų higienos mokymų kursų, nepasitikrinę sveikatos, daugelyje tikrintų darželių vaikai miega netinkamose lovose.

Manau, kad tokia situacija netoleruotina ir turi būti nedelsiant taisomi visi NVSC specialistų rasti trūkumai!

Galbūt iš dalies galima pateisinti viešąjį sektorių, kuriam nuolat trūksta lėšų, bet pateisinimo privačioms įstaigoms, kurioms tėveliai moka didelius pinigus už savo vaikučių ugdymą, negali būti!" - pasipiktinimo neslepia ministras, taip pat akcentavęs, kad skeptiškai vertina teiginius, esą netinkamos yra higienos normos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius