-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 05 18

Vilniaus valdžia nori papildomos ekspertizės dėl Žaliojo tilto skulptūrų būklės

Vilniaus valdžia nori dar vienos ekspertizės dėl sovietinių Žaliojo tilto skulptūrų, prieš spręsdama, ar jas nukelti nuo tilto, sako sostinės meras Remigijus Šimašius.
Žaliojo tilto skulptūros
Žaliojo tilto skulptūros / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Mes puikiai suvokiame, tai matosi ir plika akimi, kad saugumo problema yra. Kadangi prieš penkerius metus buvo konstatuota saugumo problema ir po to iš dalies buvo patvarkytos tos skulptūros, mes paprašysime, kad būtų atlikta papildoma analizė. Man atrodo, kad yra ir užsakytas nedidelis įvertinimas, kad būtumėme tikri, kad gautumėme ekspertų nuomonę, ar yra ta saugumo problema. Jei jie patvirtina, tuomet, be abejo, žiūrėsime, kaip nukelti tas skulptūras būtent dėl saugumo“, – BNS pirmadienį sakė meras.

Anot mero, skulptūras galima būtų nukelti ir vadovaujantis „vertybiniu principu“, konstatavus, ar tai „tai yra kultūros vertybė, ar jausmus žeidžiantis artefaktas“.

Kovą Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos specialistai konstatavo, kad skulptūros gali kelti grėsmę pėsčiųjų saugumui.

Anot mero, skulptūras galima būtų nukelti ir vadovaujantis „vertybiniu principu“, konstatavus, ar tai „tai yra kultūros vertybė, ar jausmus žeidžiantis artefaktas“. Dėl tolesnės teisinės skulptūrų apsaugos turės apsispręsti naujai sudaryta Pirmoji nekilnojamojo kultūros paveldo vertinimo taryba.

Penktadienį susitikime su R.Šimašiumi kultūros ministras Šarūnas Birutis teigė paprašęs mero pasirūpinti kuo skubiau nukelti avarinės būklės skulptūras kaip keliančias grėsmę praeiviams.

Būklė – avarinė

Keturios skulptūrų grupės, vaizduojančios kareivius, darbininkus, valstiečius ir studentus, ant Vilniaus Žaliojo tilto pastatytos 1952 metais. Šiuo metu, ekspertų vertinimu, jos yra avarinės būklės.

Kritikai sako, kad skulptūros yra sovietinės propagandos dalis ir žeidžia žmones, kovojusius už Lietuvos išsivadavimą iš sovietų okupacijos. Pasisakantieji už jų išsaugojimą teigia, kad skulptūros turi likti kaip istorijos dalis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius