Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 07 09

Vilniaus valdžia pritarė Vilniaus klinikinės ligoninės ir psichikos sveikatos centro sujungimui

Sostinės savivaldybės taryba trečiadienį pritarė Vilniaus klinikinės ligoninės ir Vilniaus psichikos sveikatos centro sujungimui.
Artūras Zuokas
Artūras Zuokas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.
Abi gydymo įstaigos bus jungiamos į vieną juridinį asmenį – viešąją įstaigą Vilniaus Antakalnio klinikinę ligoninę.

Sprendimu abiejų gydymo įstaigų direktoriai įpareigoti parengti viešųjų įstaigų reorganizavimo sąlygas, vieną kartą apie jas viešai paskelbti, taip pat apie jas pranešti raštu visiems reorganizuojamų viešųjų įstaigų kreditoriams ir juridinių asmenų registrui.

Nors balsavime nedalyvavo socialdemokratų frakcija, balsų pakako sprendimui priimti.

Kaip tvirtino Vilniaus meras Artūras Zuokas, pritarus ligoninių sujungimui, reorganizacija bus baigta tik parengus  ir tarybai dar kartą patvirtinus gydymo įstaigų reorganizavimo planą.

„Niekas jokių ligoninių neuždarinėja. Atvirkščiai – yra siūlymas su šiuo sprendimu pradėti persitvarkymo kelią apjungiant ligoninę Antakalnyje ir Psichikos sveikatos centro ligoninę Vasaros g. 5“, – posėdyje tikino Vilniaus meras Artūras Zuokas.

Niekas jokių ligoninių neuždarinėja. Atvirkščiai – yra siūlymas su šiuo sprendimu pradėti persitvarkymo kelią apjungiant ligoninę Antakalnyje ir Psichikos sveikatos centro ligoninę Vasaros g. 5, – posėdyje tikino Vilniaus meras Artūras Zuokas.

A.Zuokas taip pat tvirtino, jog pati Vyriausybė kadencijos pradžioje pasisakė už ligoninių apjungimą jas stambinant, kad nebūtų konkurencijos tarp ligoninių vadų, kurie esą „konkuruoja dažniausiai dėl ligonių kasų išmokų, o ne ne dėl ligonių sveikatos“.

Posėdyje taip pat pritarta protokoliniam sprendimui sujungus ligonines palikti Psichikos sveikatos centrą atskiru filialu, kad būtų užtikrintas jos veiklos tęstinumas.

Posėdyje išsakyta ir Vyriausybės atstovo Vilniaus apskrityje Audriaus Skaisčio pozicija, jog sprendimas prieštarauja Sveikatos priežiūros įstaigų įstatymui.

Vyriausybės atstovo rašte nurodoma, kad pagal Sveikatos priežiūros įstatymą, sveikatos priežiūros įstaigų minimalius išdėstymo reikalavimus nustato Sveikatos apsaugos ministerija su Valstybine ligoniu kasa.

„Patvirtintuose reikalavimuose tiek Vilniaus miesto klinikinė ligoninė, tiek Vilniaus sveikatos centras, yra numatyti kaip atskiri juridiniai asmenys, tad kol nepateikti kažkokie teisės aktai, yra prieštaravimas“, – sakė Vyriausybės atstovo Vilniaus apskrityje tarnybos vyresnioji patarėja Vilda Vaičiūnienė.

Vilniaus miesto psichikos sveikatos centro vadovas Martynas Marcinkevičius posėdyje tvirtino, kad sprendimas „gali pažeisti pacientų, ypač sergančių sunkiomis psichikos ligomis, interesus“.

Jis tikino, kad darbuotojai nėra nusiteikę prieš reformas, tačiau sprendime matomas „tik mechaninis ligoninių sujungimas“, kuriam ragino tarybos narius nepritarti.

„Pagrįstai bijome, kad į mūsų įstaiga bus žiūrima tik kaip į gardų nekilnojamojo turto kąsnelį: jau esame girdėję viešų pasisakymų, kad dalis mūsų ligoninės skyrių bus naikinama, pastatai parduodami, o tomis lėšomis finansuojami chirurginių ar kitų skyrių rekonstrukcija ir įrangos įsigijimas“, – nuogąstavimus išsakė M.Marcinkevičius.

Reorganizacijai sudaryta savivaldybės darbo grupė taip pat siūlė nejungti gydymo įstaigų, o savivaldybės Administracijos direktorių įpareigoti pateikti konkrečius projektus, pateikti skaičiavimus ir finansavimo šaltinius.

Kaip tvirtino gydymo įstaigų sujungimui priešinęsi opozicijos tarybos nariai, abi ligoninės dirbo pelningai o nuostoliai Vilniaus klinikinėje ligoninėje esą nuostoliai atsirado tik dėl to, jog pastaraisiais metais net keturis kartus vykdyta jos organizacija, keitėsi vadovai.

Tiek opozicijos atstovai, tiek dalis valdančiųjų įvardijo grėsmes dėl galimo pastatų pardavimo, taip pat kaltino projekto rengėjus, kad nėra numatoma, kaip bus užtikrinamos gydymo sąlygos tiek vienos, tiek kitos gydymo įstaigos pacientams.

Birželio pradžioje Vilniaus miesto klinikinės ligoninės darbuotojų profesinės sąjungos atstovai kreipėsi į Sveikatos apsaugos ministerija prašydami inicijuoti įstatymų pataisas, kurios leistų gydymo įstaigą iš Vilniaus savivaldybės perduoti Sveikatos apsaugos ministerijai.

Ministras Vytenis Povilas Andriukaitis tuo metu teigė palaikantis ligoninės profesinės sąjungos siekį, kad gydymo įstaiga iš Vilniaus miesto savivaldybės pereitų į Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) pavaldumą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius