Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 12 05

Vilniaus vežėjų streikas: derybos įvyko, bet dėl ko nesutariama?

Pirmadienį prasidėjo neterminuotas Vilniaus viešojo transporto (VVT) vairuotojų streikas. Užsirašė streikuoti beveik pusė įmonės vairuotojų – 489. Darbuotojai prašo geresnių darbo sąlygų ir aukštesnių atlyginimų. Vadovybė teigia, kad atlyginimus jau pakėlė. Kas teisus? Ir kada gali baigtis streikas?
Vilniaus viešojo transporto darbuotojų streikas
Vilniaus viešojo transporto darbuotojų streikas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Apie tai portalo 15min video laidoje „15/15“ diskutavo VVT profesinės sąjungos pirmininkas Algirdas Markevičius, VVT generalinis direktorius Darius Aleknavičius ir Vilniaus vicemeras Tomas Gulbinas.

A.Čiučiurkaitė: Pone D.Aleknavičiau, pradėkim nuo jūsų. Koks derybų rezultatas?

D.Aleknavičius: Derėjomės beveik tris valandas, tai sakyčiau taip, kad jaučiamas kantrus optimizmas, abi pusės randame sprendimus, kaip galėtume toliau susitarti dėl kolektyvinės sutarties. Aptarėme iš principo pagrindinį, vieną esminių tokių nesutarimo klausimų – dėl darbo apmokėjimo sistemos, ten taip pat radome eilę sutarimų, dar keletą klausimų turime pasitikslinti ir grįžti prie jų rytoj. Taip pat sutarta, kad anksčiau derybose suderėti pagrindiniai, esminiai punktai taip pat išlieka, ir tai mes galime perkelti į naują kolektyvinę sutartį.

VIDEO: Streikuojantys VVT darbuotojai nušvilpė generalinį direktorių: pasitiko šūksniais „gėda“

A.Čiučiurkaitė: Vicemere, toks streikų įvaizdis Vilniaus viešajam transportui tikriausiai nedaro paslaugos. Kaip jūs vertinate derybų rezultatą šiandienos? Ar yra kažko apčiuopiamo, kas buvo pasiekta?

T.Gulbinas: Manau, kad yra labai nemažai tų apčiuopiamų rezultatų, jau generalinis direktorius pristatė. Pokalbis vyko iš tikrųjų konstruktyviai ir abi pusės rado jėgų tam sudėtingam, bet konstruktyviam pokalbiui.

Be abejo, tokiom sąlygom, kai įvyksta streikas, yra įtampos, ir mieste turbūt yra įtampos. Bet derybų metu buvo momentų, kai mačiau, kad abi pusės ir nusišypsojo viena kitai, nes tikrai pavyko keletą labai rimtų punktų joms suderinti.

A.Čiučiurkaitė: Pavyzdžiui, kokių?

T.Gulbinas: Mes ir miesto taryboje, ir savivaldybės administracijoje akcentuojame kokybiškos paslaugos miestiečiams teikimą, kaip vieną iš tų uždavinių, kuriuos visos miesto įmonės turi užtikrinti. Šiuo atveju kalbame apie viešąjį transportą ir norime tų kokybiškų paslaugų. Tai vienas, man atrodo, šiandienos irgi didelis pasiekimas yra tai, kad abi pusės išsiaiškino, ką visgi laikyti tuo kokybišku vairuotojo darbu.

A.Čiučiurkaitė: Pone A.Markevičiau, kaip jūs derybų rezultatus vertinate? Kas buvo pasiekta?

A.Markevičius: Profesinė sąjunga vertina teigiamai vien tai, kad šalys susėdo prie derybų stalo, ir tikisi, kad derybos bus sąžiningos ir konstruktyvios, ir kuo greičiau baigsis šalių sutarimu, pasirašant naują kolektyvinę sutartį.

A.Čiučiurkaitė: Kaip manote, kada tai galėtų įvykti? Ar jūs jau turite visus punktus, kurie tenkintų jūsų pusę?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius