Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 01 25

Vilniaus vicemeras socialdemokratas Gintautas Paluckas įgėlė partijos bosams ir Algirdui Brazauskui

Vilniaus vicemeras Gintautas Paluckas socialiniame tinkle „Facebook“ nepagailėjo karčių žodžių senosios Lietuvos demokratinės darbo partijos (LDDP) kartos politikams, kurie po partijų susijungimo šiuo metu yra socialdemokratų gretose.
Gintautas Paluckas
Gintautas Paluckas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Pasak politiko, po partijų susijungimo „LSDP aiškios ideologijos dantys atšipo į patyrusių LDDP lyderių technokratinį veikimo stilių“, o LDDP veikėjus G.Paluckas pavadino „įtakingais funkcionieriais“.

G.Palucko teigimu, būtent velionio Algirdo Brazausko vadovaujama LDDP kartu atsinešė ir buvusios komunistų partijos šleifą, kuris paskui socialdemokratus velkasi iki šiol. Politiko teigimu, jaunosios kartos socialdemokratams teks labai pasistengti, kad tai pasikeistų.

Pasaka jaunajai kartai

LDDP „šeimon“ parnešė įtakingus funkcionierius, aiškią ir tvirtą struktūrą, nekilnojamą turtą. Ir, aišku, naująjį junginio mega lyderį – prezidentą A.Brazauską.

„Pasaka jaunesniems apie tai, kaip socdemai „komunistais“ tapo.

Seniai seniai (t. y. gūdžiais 1991-1992) buvo dvi partijos. Atkurtoji LSDP ir persitvarkiusi LKP tapusi LDDP (tiems, kas nežino, komunistų partija atgavus nepriklausomybę buvo uždrausta, todėl Lietuvos komunistų partija pakeitė pavadinimą į LDDP – Lietuvos demokratinė darbo partija).

LSDP – senąsias (nuo 1896 m.) tradicijas menanti, šimtą veiklos metų skaičiuojanti, tarptautinės Socialistų šeimos garbinga narė, bet neįtakinga, neskaitlinga.

LDDP – įtakinga, skaitlinga, bet nelabai „graži“, t.y. su komunistų partijos šleifu.

1996 metais triuškinamai prapylus Seimo rinkimus, tiek LSDP, tiek LDDP suprato, kad po vieną čia toli nenuplauksi. LSDP stipriai trūksta organizacinės struktūros, o LDDP skandina Lietuvos komunistų partijos įvaizdžio paveldas.

Long story short, prarijo partijų lyderiai savo ambicijas, nuoskaudas ir nusprendė gyvent susimetus.

„Scanpix“ nuotr./A.Brazauskas
„Scanpix“ nuotr./A.Brazauskas

Kitaip tariant, nutarė sudaryti santuoką iš išskaičiavimo. LSDP kraitis – „švarus“ įvaizdis, narystė Europos ir Pasaulio socialistų organizacijose, aiški ideologija. LDDP „šeimon“ parnešė įtakingus funkcionierius, aiškią ir tvirtą struktūrą, nekilnojamą turtą. Ir, aišku, naująjį junginio mega lyderį – prezidentą A.Brazauską.

Santuoka ši sudaryta 2001 viešpaties metais sausio 27 dieną.

Čia tą pasaką pabaikim ir grįžkim į realų gyvenimą.

LKP įvaizdžio paveldas atskiedė „švarų“ LSDP įvaizdį. LSDP aiškios ideologijos dantys atšipo į patyrusių LDDP lyderių technokratinį veikimo stilių. Suvienytosios LSDP priešinguose flanguose ilgam įsitaisė LDDP lyderiai ir „šakniniai“ LSDP.

Nuo susijungimo praėjo jau 15 metų (13 iš jų iš vidaus mačiau ir pats). Daug dalykų pasikeitė, tačiau kai kurie keičiasi ne taip greitai, kaip norėtųsi.

Naujajai socdemų kartai teks pasistengt ;)“, – rašo politikas.

Partijos kolegos piktinasi

Tiek vyriausybėje, tiek parlamente yra nemažai politikų, kurie į LSDP atėjo iš šios partijos. Tai ir teisingumo ministras Juozas Bernatonis, ir susisiekimo ministras Rimantas Sinkevičius, ir užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius.

Šiuos žodžius G.Paluckas iliustravo  partijos mohikanų A.Brazausko, Česlovo Juršėno ir Vytenio Andriukaičio nuotrauka. Tiek A.Brazauskas, tiek Č.Juršėnas buvo LDDP lyderiai. Tuo tarpu eurokomisaras V.Andriukaitis buvo aktyvus LSDP narys.

Nors šiuo metu LSDP vadovaujantis Algirdas Butkevičius taip pat yra vienas iš senųjų socialdemokratų, tiek vyriausybėje, tiek parlamente yra nemažai politikų, kurie į LSDP atėjo iš šios partijos.

Tai ir teisingumo ministras Juozas Bernatonis, ir susisiekimo ministras Rimantas Sinkevičius, ir užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius. Seime bene žymiausias buvusios LDDP narys ir buvęs šios partijos pirmininko pavaduotojas yra Seimo Europos reikalų komiteto pirmininkas Gediminas Kirkilas.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Gediminas Kirkilas ir Juozas Bernatonis
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Gediminas Kirkilas ir Juozas Bernatonis

G.Palucko paskyroje netrūksta nustebinusių ir pasipiktinusių partijos kolegų bei bičiulių įrašų. „Kas tu būtum be partijos“, „Negaliu patikėti, kad skaitau socialdemokratų mintis“, „Iš tavęs to nesitikėjau“ rašo Vilniaus vicemero „Facebook“ draugai.

Prieš mėnesį kairiojo sparno politikai Seime paminėjo LDDP įkūrimo 25 metų jubiliejų. Socialdemokratų sumanymas prisiminti tokią datą nustebino jų politinius oponentus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius