Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 04 26

Vilniaus Vokiečių g. keis rūbą, tačiau namų balkonai liks be remonto: dalis jų kelia grėsmę

Vokiečių gatvė Vilniaus Senamiestyje jau seniai laukia rekonstrukcijos. Prieš 7 metus parengtas projektas nebetiko, tad rengtas naujas, kuris šiuo metu koreguojamas, surengtos kūrybinės dirbtuvės, planuojamas projekto aptarimas su visuomene. Tačiau tarp Vilniaus politikų pasigirdo abejonių dėl projekto, nes esą „tvarkomas stogas, kai trupa pamatai“: gatvė bus graži, o kaip su ją supančiais namais?
Namai Vokiečių gatvėje
Namai Vokiečių gatvėje / Lukas Balandis / BNS nuotr.

Kada Vilniaus Vokiečių gatvė bus rekonstruojama, kol kas tikslaus atsakymo nėra. Tačiau 2020 m. paskelbtas naujas Vokiečių gatvės rekonstrukcijos projekto konkursas, išrinktas laimėtojas – studija „IMM architektai“.

Vilniaus miesto savivaldybė 15min šiemet vasarį, dar iki pirmojo projekto viešinimo, tvirtino, kad, skirtingai nei 2015 metais, dabartinis projektas atrinktas konkurso keliu ir dabar, pristatant pirminius sprendimus, bus teikiami pasiūlymai ir pastabos: „O jei bus gauta esminių pastabų pirmo viešinimo metu, bus ir antras projekto viešinimas, tad projekto derinimas gali užtrukti.

Visa tai įvertinus matyti, kad rangos darbai neprasidės anksčiau nei 2023 m.“

Plačiau apie naująjį projektą ir skirtumus su anksčiau pristatytuoju skaitykite čia: Naujo Vokiečių gatvės projekto Vilnius laukė 7 metus: kuo jis skiriasi nuo buvusio?

Surengė kūrybines dirbtuves

Po pirmojo viešinimo tapo aišku, kad pateiktus projektinius pasiūlymus dar teksią tobulinti. Surengtos ir kūrybinės dirbtuvės, į kurias Vokiečių gatvės atnaujinimo projekto kūrėjai „IMM architektai“ kvietė vilniečius drauge tobulinti projektinius pasiūlymus.

Užsiregistravusieji į dirbtuves balandžio 26 d. Vilniaus muziejuje kartu su projekto autoriais ieškojo geriausių sprendinių Vokiečių gatvei.

Pagrindinis susitikimo tikslas, kaip buvo rašyta pristatymo pranešime, – dar kartą aptarti jau nesikeisiančias projekto dalis ir kartu surasti papildomų sprendimų ten, kur galimi patobulinimai.

Dirbtuvėse konsultuotasi dėl želdinių funkcionalumo, kokybės, želdynų santykio su kietosiomis dangomis, automobilių statymo koncepcijos, kilpinio eismo, mažosios architektūros, pėsčiųjų, dviračių, paspirtukų judėjimo, paveldo klausimų.

„Vokiečių gatvė – labai svarbi Vilniaus Senamiesčio dalis. Dabar tai mėgstama visų vilniečių ir miesto svečių pasivaikščiojimo vieta. Norisi jai suteikti naują kokybę. Jos projekto kontekstas yra labai kompleksiškas ir reikalauja platesnės diskusijos.

Todėl džiaugiamės galėdami tobulinti jį kartu su gyventojais vyksiančiose dirbtuvėse ir tikimės bendruomenės dalyvavimo jose“, – cituotas architektas Ignas Račkauskas.

Vokiečių gatvė – labai svarbi Vilniaus Senamiesčio dalis. Jos projekto kontekstas yra labai kompleksiškas ir reikalauja platesnės diskusijos.

O kaip su namais ir jų balkonais?

Tačiau dar iki šių dirbtuvių Vilniaus miesto savivaldybės tarybos narys Tomas Seikalis iškėlė dar vieną svarbų klausimą.

„Noriu atkreipti dėmesį, kad dauguma statinių balkonų yra avarinės būklės ir aptraukti žaliu tinklu (matomi vizualizacijoje). Taip pat namai Vokiečių g. turi būti iš esmės renovuojami. Gal šis klausimas labiau savivaldybei, bet ne nuo to galo pradėta“, – projekto kūrėjams rašė jis.

Iš I.Račkausko gautas atsakymas buvo trumpas: „Vokiečių gatvės projekto apimtyje nėra numatyta pastatų rekonstrukcija ar renovacija.“

Lukas Balandis / BNS nuotr./Namai Vokiečių gatvėje
Lukas Balandis / BNS nuotr./Namai Vokiečių gatvėje

Šioje gatvėse esančių namų, net ir tų, kurie ne taip seniai yra matę bent kosmetinį remontą, balkonai atrodo išties pavojingai. Pakėlus galvą į juos nesunku pastebėti, kad absoliuti dauguma aptraukti žaliu apsauginiu tinklu, per kurį šviečia suskeldėjimai, plyšiai, nubyrėjęs tinkas ar plytos.

Jeigu ne tinklas, turbūt reikėtų gerokai labiau saugotis vaikštant šia populiaria Vilniaus Senamiesčio gatve.

„Kodėl tvarkomas stogas, kai trupa pamatai? Reikėjo pradėti nuo komunikacijų, pastatų renovacijos ir restauravimo, infrastruktūros atnaujinimo ir tik tada atnaujinti visą gatvę“, – apie permainas Vokiečių gatvėje kalbėjo T.Seikalis.

Reikėjo pradėti nuo komunikacijų, pastatų renovacijos ir restauravimo, infrastruktūros atnaujinimo ir tik tada atnaujinti visą gatvę

Renovacija siūlyta, bet jai nepritarta

Vilniaus miesto savivaldybė teigia, kad 2021 m. savivaldybės įstaiga „Atnaujinkime miestą“ Vokiečių g. 15 ir Dominikonų g. 3 esančių namų, kurie neturi kultūros paveldo vertybių, gyventojams siūlė apsvarstyti renovacijos galimybę, tačiau gyventojai nepritarė renovacijai.

„Kiti Vokiečių gatvėje esantys pastatai turi kultūros vertybių, tad gali būti atnaujinami pagal atskirą programą – Vilniaus miestas kultūros paveldo statinių, patenkančių į kultūros vertybės – Vilniaus senamiesčio teritoriją, išorės ir jų aplinkos tvarkybai skiria paramą pagal Paramos kultūros paveldo statinių, išorės ir jų aplinkos tvarkybai skyrimo tvarkos aprašą.

Senamiesčio gyventojai gali pasinaudoti parama ir gauti iki 50 proc. tvarkybos darbams reikalingų lėšų. Programą administruoja Vilniaus Senamiesčio atnaujinimo agentūra“, – teigiama Vilniaus savivaldybės atsiųstame komentare.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Namai Vokiečių gatvėje
Lukas Balandis / BNS nuotr./Namai Vokiečių gatvėje

Vis dėlto savivaldybė neslepia, kad kompleksinė kultūros paveldo pastatų renovacija nėra paprastas ir pigus procesas: „Kompleksinė renovacija kultūros paveldo pastatams kur kas brangesnė ir sudėtingesnė nei kitų daugiabučių namų modernizavimas. Pavyzdžiui, tokių pastatų negalima šiltinti iš išorės, tik iš vidaus.

Dažniausiai toks sprendimas netenkina pačių savininkų, nes šiltinant patalpas iš vidaus sumažėja buto plotas. Be to, tokių pastatų atnaujinimą apsunkina ir tai, kad prieš pradedant rangos darbus, sudėtinga įsivertinti visus galimus kaštus. Dėl šios priežasties rangovai dažnai vengia panašių projektų, baimindamiesi didesnės nei numatyta darbų apimties.

Šiuo metu dėl Vokiečių gatvėje esančių namų tvarkybos nėra pateiktas nė vienas prašymas paramai pagal Paramos kultūros paveldo statinių, išorės ir jų aplinkos tvarkybai skyrimo tvarkos aprašą gauti.“

Siūlymų gausu

Kūrybinėse dirbtuvėse kalbėta prie atskirų „stalų“ vis kitomis temomis. Paskui kiekvienos temos moderatorius pristatė esminius punktus, kurie svarstyti ir dėl kurių iš esmės diskusijos dalyviai sutarė.

Gediminas Rutkauskas, Vilniaus Senamiesčio atnaujinimo direktorius, sakė, kad po pokalbio prie paveldo „stalo“ jis sudėliojo septynis punktus: „Pirmasis – pasiūlytas gyventojų – svarstant gatvės atnaujinimą visiškai nebuvo kalbama apie Vokiečių gatvės kiemus. Parengus šį projektą labai trūksta plano kiemams, bus labai didelis kontrastas, nes kiemai šioje gatvėje ne mažiau svarbūs.“

Antras klausimas, anot G.Rutkausko, irgi principinis – ar iš viso tokio projekto reikia. Galbūt užtektų dabartinės promenados paprastojo remonto, nes tai, kas planuojama, bus labai didelis kontrastas su visa kita Senamiesčio gatve. Paminėta buvo Trakų gatvė, kurios važiuojamosios dalies būklė išties tragiška.

Pirmasis – pasiūlytas gyventojų – svarstant gatvės atnaujinimą visiškai nebuvo kalbama apie Vokiečių gatvės kiemus.

Kaip trečią punktą jis nurodė pageidavimą nesiaurinti senosios gatvės dalies, atiduodant dalį jos automobiliams, o dalį kavinėms, bet palikti tokią, kokia yra, nes tai vertingoji savybė.

„Ketvirtas – buvusio užstatymo pažymėjimas neatrodo tikslingas, nes per smulkus. Penktas – yra siūloma tiek fontaną, tiek Barboros Radvilaitės skulptūrą nustumti nuo buvusių istorinių gatvių vietų, kurios bus pažymėtos. Tai galima techniškai išspręsti, gal paryškintų buvusį gatvių tinklą.

Šeštas – jeigu daroma tokia vieša erdvė, kuri žalia, gyva ir intensyviai naudojama, požeminių atliekų konteineriams tokioje promenadoje nebūtų geriausia vieta. Septintas punktas susijęs su tuo, kad reikėtų labai atidžiai spręsti reklamos stendų, elektromobilių pakrovimo vietų įrengimą, nes visa tai kuria bendrą estetinį vaizdą. Stendų yra labai įvairių, jie mirga, tai nebūtų gerai, jeigu tai persikeltų ir į čia“, – dėstė G.Rutkauskas.

Projekto vizualizacija/Vokiečių gatvės rekonstrukcijos projektas
Projekto vizualizacija/Vokiečių gatvės rekonstrukcijos projektas

Ramunė Beniulienė, Vilniaus savivaldybės Miestovaizdžio skyriaus vedėja, kalbėjo apie želdinius, jos teigimu, pasiūlymų buvo ir tokių, kad daugiau nieko nereikia, tik atnaujinti dangas ir esančius želdinius, ir tokių, kad želdinių reikėtų daugiau, jais formuoti geresnį barjerą nuo gatvių, kristų šešėlis nuo kaitrios saulės. Būtina ir išlaikyti praėjimą pėstiesiems, kad nereikėtų žmonėms nardyti tarp kavinių.

„Be viksvų, nes tai Vilniui nebūdingas augalas, per želdinius atskleisti Vilniaus charakterį, kad kurtų vietos dvasią. Reikia visžalumo, galimybės pabūti želdiniuose, gal ir suoliukai galėtų persikelti į šešėlį“, – kalbėdama apie želdinius išgirstas pastabas minėjo R.Beniulienė.

Tomas Nickus iš „Susisiekimo paslaugų“ teigė išgirdęs apie parkavimą labai prieštaringų nuomonių – nuo noro visiškai naikinti parkavimo vietas Vokiečių gatvėje iki pageidavimo didinti parkavimo vietų skaičių. Gyventojai turėjo pastabų ir dėl kilpinio eismo, žiūrėdami į ateitį, kad, kai atsiras galimybės nuskaityti numerius, būtų leista gyventojams apsukti Vokiečių gatve ratą, jog galima būtų išvažiuoti ir į Rūdininkų, ir į Klaipėdos gatves.

Projekto vizualizacija/Vokiečių gatvės rekonstrukcijos projektas
Projekto vizualizacija/Vokiečių gatvės rekonstrukcijos projektas

Judumo specialistas Edgaras Stankevičius iš „Susisiekimo paslaugų“ pristatė siūlymus pėsčiųjų, dviračių ir paspirtukų judumo tema. Jo teigimu, pagrindinės prie jų „stalo“ buvusios kelios temos. Pirmiausia – dangos, kad jos būtų kuo lygesnės, pritaikytos valymui ir kitokiam aptarnavimui. Dėl eismo organizavimo buvo siūlyta šiaurinėje gatvės dalyje, kur planuojama lygaus granito juosta, įdiegti greičio mažinimo priemonių, nes kartu judės ir dviratininkai, ir paspirtukininkai.

Dėl pėsčiųjų – norima „psichologinio“ barjero nuo automobilių, tai galėtų būti žolės juosta.

Po kūrybinių dirbtuvių planuojamas antras projekto aptarimas su visuomene.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius