-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 07 22

Vilniaus Žaliojo tilto skulptūros liko pamirštos

Raudoni dažai, svastikos ir rūdys – pagrindinės Žaliojo tilto skulptūrų „puošmenos“.
Žaliojo tilto skulptūros
Žaliojo tilto skulptūros / Tomo Urbelionio/BFL nuotr.

Tačiau Vilniaus valdžia neskuba tvarkyti vis prastesnės būklės paminklų, rašo „Vilniaus diena“.

Viena iš skulptūrų prieš tris savaites apipilta raudonais dažais. Vandalai po kurio laiko nuo skulptūros postamento nulupo lentelę, kurioje rašoma, kad skulptūra – saugomas paveldo objektas. Tris savaites dažus plovė tik lietus, už skulptūras atsakinga sostinės savivaldybė priemonių nesiėmė.

Kultūros paveldo departamento (KPD) Vilniaus teritorinio padalinio vedėjas Rimantas Bitinas teigė, esą sostinės savivaldybė privalo imtis bent minimalių priemonių – nuvalyti dažus ir vėl pakabinti lentelę, kurią nuplėšė vandalai.

Prieš dvejus metus vandalai ant skulptūrų postamentų nupiešė raudonas svastikas. Savivaldybė, užuot jas nuvaliusi, svastikas uždažė pilkšvais dažais. Dabar dažai pamažu blunka, nusiplauna, o svastikos lenda į paviršių.

„Uždažyti – ne pats geriausias būdas pašalinti svastikas. Nors, manau, tai paviršius, kurį labai sunku nuvalyti. Matyt, uždažė taupydami lėšas“, – svarstė R.Bitinas. Anot jo, svastikos tikrai nepuošia miesto centro ir jas pašalinti reikėtų kuo greičiau.

KPD Vilniaus teritorinio padalinio vadovas teigė, kad jeigu savivaldybė greitai nesiims tvarkyti skulptūrų, jai gresia baudos.

„Viskas priklauso nuo finansinių galimybių, savivaldybės planų, norų. Manau, tokiu dalyku savivaldybė turėtų pasirūpinti gana greitai. Labai keista. Valdytojui (savivaldybei – red. past.) yra numatyta atsakomybė. Sankcijos taikomos, kai surašomas reikalavimas sutvarkyti objektą ir jis per tam tikrą laiką neįvykdomas. Tokius darbus, manau, per mėnesį tikrai galima padaryti“, – kalbėjo R.Bitinas.

Pašnekovas taip pat teigė nesuprantantis, kodėl miesto valdžia delsia tvarkyti vis labiau rūdijančias skulptūras. Esą kuo ilgiau bus delsiama, tuo brangiau kainuos jas restauruoti.

„Visas šis reikalas per daug politizuojamas. Sunku, matyt, ir pačiai savivaldybei apsispręsti: tvarkyti ar netvarkyti, kada tvarkyti ir kaip tvarkyti“, – pridūrė paveldosaugininkas.

Raudoni dažai ir svastikos turi dingti nuo Žaliojo tilto skulptūrų.

Sostinės mero pavaduotojas Gintautas Babravičius teigė, esą raudoni dažai ir svastikos turi dingti nuo Žaliojo tilto skulptūrų. Tačiau kada tai bus padaryta – kol kas nežinia. Esą yra ir kitų objektų, kuriuos sutvarkyti miestui yra svarbiau.

„Apmaudu. Kad ir kokia tai būtų skaudi tema, šie precedentai nepuošia Vilniaus miesto, – kalbėjo G.Babravičius. – Mieste yra ir daugiau išterliotų vietų. O ištekliai, kuriuos turi Vilniaus miesto savivaldybė, yra labai riboti. Pasistengsime padaryti tai, kas įmanoma.“

Pasak jo, informacija apie išterliotas skulptūras bus perduota miesto komunalininkams. „Jeigu jie jau pašalino liūčių padarinius, kibs iškart į paminklų priežiūrą“, – žadėjo pašnekovas.  

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius