-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 08 17

Vilniaus žydai atsisakė Lietuvą dergiančio rabino Chaimo Bursteino paslaugų

Penktadienį neeiliniame Vilniaus žydų religinės bendruomenės posėdyje nutarta nebepratęsti sutarties su vyriausiuoju rabinu Chaimu Bursteinu pasibaigus jos galiojimo terminui. Laikinai rabino funkcijas atlikti pavesta Shmueliui Yatomui.
Chaimas Bursteinas
Chaimas Bursteinas / Asmeninio archyvo (Facebook) nuotr.

Lietuvos žydų bendruomenės nesutarimai su Ch.Bursteinu įsiliepsnojo dėl to, kad šis pasaulio žiniasklaidoje skleidė melagingą informaciją apie Lietuvos planus statyti Kongresų centrą ant žydų kapinių Šnipiškėse.

Dergė Lietuvą

Iš tiesų kalbama apie planus atnaujinti Sporto rūmus, tačiau projektas tik svarstomas Vyriausybės ir jokie nauji statiniai kapinių teritorijoje neplanuojami. Be to, Lietuvos Vyriausybė kartu su Sporto rūmų atnaujinimu planuoja ir kapinių vietos sutvarkymą, įamžinimą. 

Straipsnių prieš Lietuvos žydų bendruomenę ir jos pirmininkę iniciatorius Ch.Bursteinas klaidina skaitytojus, pateikdamas neteisingą informaciją, – teigia F.Kukliansky.

„Ch.Bursteino teiginiai ir puolimas yra iššūkis Lietuvos žydų bendruomenei, kurią jis bando provokuoti ir kiršinti. Kiršinti ne tik tarpusavyje, bet tikėtis, kad Lietuvos Vyriausybė imtų ja nepasitikėti. Kokių tikslų jis siekia, galima tik spėlioti. Sporto rūmai juk pastatyti sovietmečiu ir yra paveldo objektas pagal Lietuvos įstatymus“, – šią savaitę išplatintame pranešime teigia Lietuvos žydų bendruomenės pirmininkė Faina Kukliansky.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Apleisti ir nenaudojami Vilniaus koncertų ir sporto rūmai
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Apleisti ir nenaudojami Vilniaus koncertų ir sporto rūmai

Ji pabrėžia, kad visais klausimais, susijusiais su kapinių tvarkymu, konsultuojamasi su Europos žydų kapinių priežiūros komitetu. Jo atstovai dalyvauja Panerių memorialo atnaujinimo grupėje. „Neturime pagrindo komiteto sprendimais abejoti. Tai yra autoritetinga organizacija, pripažinta Europos Sąjungoje“, – teigia ji.

Taip pat Lietuvos Vyriausybė konsultuojasi su Lietuvos žydų bendruomene, pažymi F.Kukliansky.

„Straipsnių prieš Lietuvos žydų bendruomenę ir jos pirmininkę iniciatorius Ch.Buršteinas klaidina skaitytojus, pateikdamas neteisingą informaciją. Lietuvos žydų bendruomenė – ne prisitaikėliai, kurie pamina savo tradicijas ir kultūrą, o šiuolaikiniai Europos piliečiai, norintys sugyventi toje valstybėje, kurioje gyvena“, – tvirtina ji.

Apsiskelbė deportuojamas

Neseniai pasaulio spaudoje buvo pasirodę ne tik Lietuvą dėl Šnipiškių kapinių puolantys straipsniai, bet ir informacija neva Ch.Bursteinas buvo deportuotas iš Lietuvos.

Ch.Bursteinas nėra Lietuvos pilietis ir neturi leidimo gyventi Lietuvoje.

Pasak F.Kukliansky, niekas Ch.Bursteino iš Lietuvos nedeportavo.

„Jis gyvena Izraelyje, ne Lietuvoje. Nusipirkęs bilietus Ch.Bursteinas vyko iš Lietuvos į Izraelį savo reikalais. (…) Ch.Bursteinas nėra Lietuvos pilietis ir neturi leidimo gyventi Lietuvoje. Jo šeima gyvena Izraelyje, todėl natūralu, jog daugiavaikės šeimos galva praleidžia didžiąją laiko dalį būtent ten.

Aurimo Šrubėno nuotr./Faina Kukliansky, Lietuvos žydų bendruomenės pirmininkė
Aurimo Šrubėno nuotr./Faina Kukliansky, Lietuvos žydų bendruomenės pirmininkė

Kaip mums tapo žinoma, pasienio pareigūnas, turėdamas tam teisę, nusprendė patikrinti, ar trečiosios šalies pilietis Ch.Bursteinas neviršijo leistino buvimo laiko pagal Šengeno susitarimą. Patikra užima šiek tiek laiko. Spėjame, kad tai sukėlė Ch.Bursteino reakciją ir jis pavadino patikrą pasikėsinimu jį deportuoti bei pasidalino savo įspūdžiais su pažįstamais jam žmonėmis ir žurnalistais.

Kaip mums žinoma, Ch.Bursteinas, važinėdamas dažnai, naudojasi beviziu režimu. Tačiau bevizis režimas pagal Šengeną yra apribotas 90 dienų terminu 180 dienų laikotarpyje“, – šio mėnesio pradžioje pranešime išdėstė F.Kukliansky.

Nori naujo vado

Tuo tarpu Ch.Bursteinas penktadienį savo „Facebook“ profilyje rusų kalba paskelbė atvirą laišką Lietuvos žydams.

Jame nurodoma, kad iš Vilniaus vyriausiojo rabino pareigų jis buvo atleistas dėl savo nuomonės dėl Šnipiškių kapinių pertvarkymo. Pasak jo, Lietuvos žydų bendruomenė yra valdoma netinkamai, todėl Ch.Bursteinas kviečia kolegas surengti pirmalaikius Vilniaus ir Lietuvos žydų bendruomenės vadovo rinkimus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius