-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2008 12 10

Vilniečiai galės apsiskaičiuoti išlaidas už šilumą

Nuo šiol vilniečiai gali tiksliai sužinoti, kam atitenka jų lėšos, mokamos už šilumos energiją.
Lietuviai vis dar vangiai domisi efektyviu šilumos taupymu.
Lietuviai vis dar vangiai domisi efektyviu šilumos taupymu. / Tomo Urbelionio/BFL nuotr.

Atsakymą galima sužinoti, šildymui skiriamą pinigų sumą įvedus skaičiuoklėje, kuri startavo sostinę šildančios bendrovės „Vilniaus energijos“ interneto svetainėje www.vilniaus-energija.lt. Ši informacija vilniečius netrukus pasieks ir kartu su bendrovės siunčiamomis lapkričio mėnesio sąskaitomis.

„Siekiame informuoti savo klientus, kur keliauja jų pinigai. Skaičiuoklė veikia pagal šių metų birželio mėnesį patvirtintą šilumos kainų skaičiavimo formulę. Nuo birželio dujų kainos ne kartą šoktelėjo aukštyn, o šiluma nebrango – šiandien šilumos energijos kaina Vilniuje yra net 39 proc. mažesnė už savikainą“, – teigė „Vilniaus energijos“ komercijos direktorius Rimantas Germanas. Trūkstamas lėšas bendrovė yra priversta papildomai skolintis iš bankų

Birželio mėnesį net 85 proc. atsiskaitymui už šilumą skiriamų vilniečių lėšų atitekdavo dujas parduodančioms bendrovėms. „Vilniaus energijai“ likdavo vos 15 proc. lėšų, skirtų padengti išlaidų šilumos tinklų nusidėvėjimui, remontui, darbuotojų atlyginimams ir kitoms sąnaudoms.

Skaičiuoklė atskleidžia pasikeitusią situaciją ir taip pat parodo, kiek lėšų „Vilniaus energija“ yra priversta skolintis iš bankų, siekdama padengti konkretaus kliento suvartotos šilumos gamybos išlaidas.

Pavyzdžiui, jei sąskaita už šildymą siekia 200 litų, skaičiuoklė leis sužinoti, kad net 171 litas skiriamas atsiskaitymams už gamtines dujas, o kitoms „Vilniaus energijos“ išlaidoms tenka tik 29 litai. Skaičiuoklė taip pat parodys, kad šio kliento suvartotai šilumai pagaminti „Vilniaus energija“ turėjo papildomai pasiskolinti 78 litus.

„Nevaldomai brangstant pagrindiniam šilumos ūkyje naudojamam kurui – gamtinėms dujoms, būtina nedelsiant imtis veiksmų, kurie leistų mažinti dujų vartojimą. Raginame energijos taupymą ir dujoms alternatyvių atsinaujinančių energijos šaltinių naudojimą paskelbti valstybiniu prioritetu“, – sakė R. Germanas.

Anot jo, užkirsti kelią betiksliam šilumos energijos švaistymui padėtų pasenusių daugiabučių namų renovacija. „Gyventojams siūlome imtis bent jau paprasčiausių, buitinių šilumos taupymo priemonių – sandarinti langus ir duris ne tik savo butuose, bet ir bendrosiose daugiabučių patalpose“, – teigė R. Germanas.

Spalio mėnesį gamtinių dujų kaina pakilo 12 procentų, lyginant su rugsėjo mėnesio kaina. Šilumos tiekėjai už gamtines dujas su transportavimo mokesčiu rugsėjį mokėjo 1511 Lt/tūkst. m3, o spalį – jau 1690 Lt/tūkst. m3, pranešama „Vilniaus energijos“ išplatintame pranešime spaudai.

„Vilniaus energija“ priklauso didžiausiai Europoje energetikos paslaugų kompanijų grupei „Dalkia“. Vilniaus centralizuoto šildymo sistemos kompanijai buvo išnuomotos 2002 metų vasario 1 dieną. „Dalkia“ yra vienintelė Vakarų Europos energetikos įmonė, valdanti energetikos bendroves Lietuvoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius