Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2021 03 24

Vilniečiai išsigando dėl savo butų: griaunant ugniagesių stotį drebėjo visas namas, įžiūrėjo įtrūkimų

Nukritęs balkonas, dėl skilinėjusių plytelių evakuoti gyventojai – tai keli pavyzdžiai apie situacijas Vilniaus daugiabučiuose. Pastarosiomis dienomis sunerimo ir R.Jankausko g. 4 namo gyventojai, kai griauta prie jų daugiabučio priglausta ugniagesių gelbėtojų stotis. Dėl triukšmo žmonės nesiskundė, tačiau įtrūkimai sienose ne juokais išgąsdino. Darbų vykdytojai ramina, kad grėsmės nebuvo.
Griovimo akimirka
Griovimo akimirka / Arno Strumilos / 15min nuotr.

„Šiandien jau namas taip nebedreba“, – trečiadienį priešpiet 15min sakė viena namo gyventoja. Kaimynystėje griaunama dalis ugniagesių gelbėtojų stoties, visa ji bus rekonstruota.

Gąsdino įtrūkimai

Apie savaitę vykę darbai gerokai suneramino R.Jankausko g. 4 namo gyventojus – esą triukšmą jie dar būtų iškentę, tačiau bent viename bute pastebėti įtrūkimai sienose.

Kai griovimo vietoje antradienį apsilankė 15min fotografas, prie jo priėjęs ugniagesių atstovas užtikrino, kad darbai vykdomi pagal reikalavimus, o esą triukšmas ir drebėjimas, deja, yra įprasti, kai griaunamas koks nors pastatas.

Tą pačią dieną svečių sulaukė ir namo gyventojai. Jie raminti, kad darbai beveik baigti, be to, bus pasitelkta kitokia technika, tad ir triukšmo, ir drebėjimo bus mažiau.

„Pasikalbėjome su jais, paprašėme, kad kitaip jie dirbtų, taip ir padarė. Nes kaimynų bute jau buvo įtrūkimų sienose. Atėjo, pasižiūrėjo, tai dabar kitokią techniką pasitelkė“, – pasakojo viena šio namo gyventoja.

Ji neslėpė – iki antradienio popietės niekas su jais kalbėtis nebuvo linkęs.

Arno Strumilos / 15min nuotr./Griovimo akimirka
Arno Strumilos / 15min nuotr./Griovimo akimirka

Triukšmas, anot moters, nėra labai malonus, tačiau esą tai gyventojai dar ištvertų:

„Triukšmas tai triukšmas, nieko baisaus. Bet drebėjo visas namas. Kadangi ugniagesių pastatas ir mūsų namas buvo iš dalies sujungtas, todėl labai jautėsi. Sakė, kad trečiadienis jau bus paskutinė diena.“

Pajuto ir kiti kaimynai

Įtrūkimų bent kol kas pastebėjo tik vieno buto gyventojai.

Kaimynai sako skambinę į Statybų inspekciją, policiją, bet atvykstančių jų nesulaukė.

Ugniagesių atstovai irgi esą su gyventojais kalbėtis iki šiol nenorėjo.

Pajutę, kad šalia vyksta dideli griovimo darbai, neslėpė ir greta įsikūrusios Ugniagesių gelbėjimo mokyklos atstovai.

Kaip sakė šios mokyklos viršininkas Kęstutis Agintas, triukšmo ir vibracijų buvę nemažai, tačiau visi supranta – toks tas griovimo procesas, o nenugriovus seno pastato, negali prasidėti ir visa rekonstrukcija.

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas informavo, kad jų duomenimis, šis griaunamas pastatas priklauso Turto bankui patikėjimo teise. Tad kreiptis reikėtų į minėtą įstaigą ar darbus vykdančią statybos įmonę.

Ramina ir ragina bendrauti tiesiogiai

Darbus vykdančio PST filialo „Genranga“ direktorė Agnė Miliūtė 15min atsiųstame komentare teigė, kad darbai vykdomi laikantys visų reikalavimų.

„Įgyvendindami tokio pobūdžio projektus visuomet labai atsakingai žvelgiame į saugumo užtikrinimą mūsų darbuotojams ir aplinkiniams gyventojams, siekiame, kad darbai jiems sukeltų kuo mažiau nepatogumų. Ugniagesių gelbėtojų stotyje griovimo darbus taip pat vykdome griežtai pagal numatytas procedūras, laikydamiesi aukščiausių saugumo bei tvarkos reikalavimų.

Pavyzdžiui, griaunant pastatą yra nuolat atliekamas laistymas vandeniu, kad būtų užtikrinamas kuo mažesnis į aplinką patenkantis dulkių kiekis. Be to, aplink objektą įrengta tentais aptraukta tvora, kad kuo mažiau dulkių ir dalelių pasklistų už teritorijos ribų“, – teigė A.Miliūtė.

Arno Strumilos / 15min nuotr./Griovimo akimirka
Arno Strumilos / 15min nuotr./Griovimo akimirka

Ji taip pat tikino, kad iš gyventojų jokių skundų negirdėjo.

„Dėl aplinkinių pastatų sienų įtrūkimo iki šiol nebuvome sulaukę jokių užklausų ar nusiskundimų. Tačiau šiomis dienomis objekte lankėsi tiek statybų inspektorius, taip pat vykdomus darbus apžiūrėjo viešosios tvarkos pareigūnai – jie jokių pastabų neturėjo.

Visgi aplinkinius gyventojus prireikus kviečiame kreiptis su klausimais į mus tiesiogiai – visuomet esame atviri bendrauti ir į juos atsakyti“, – sakė A.Miliūtė.

Stotį rekonstruoja

Apie būsimą rekonstrukciją sausio viduryje informavo Turto bankas, kuris, kaip valstybės nekilnojamąjį turtą valdanti ir jo priežiūrą vykdanti valstybės įmonė, rūpinasi pastato atnaujinimu ir pritaikymu ugniagesių poreikiams.

Pranešime spaudai teigta, kad Vilniaus Karoliniškių mikrorajone esanti ugniagesių gelbėtojų stotis bus modernizuota, taip užtikrinant operatyvesnį reagavimą į gyventojų iškvietimus.

„Po rekonstrukcijos bus sukurtos šiuolaikinės darbo bei treniruočių sąlygos ir čia dirbantiems gelbėtojams. Šiuo metu sostinės R.Jankausko g. 2 esanti gelbėjimo stotis susideda iš atskirų pastatų – specialiosios paskirties priešgaisrinio depo, kuris sujungtas su daugiabučiu gyvenamuoju namu bei mokomuoju korpusu, ir garažo. Taip pat dalis tarnybinių ir poilsio patalpų yra įrengta ne pastate, o garaže, kas apsunkina ugniagesių darbą.

Rekonstrukcijos metu depas ir garažas bus sujungti, atskiriant juos nuo šalia esančių kitų pastatų, taip užtikrinant operatyvesnį reagavimą į iškvietimus. Modernizacijos metu bus apšiltinti ir atnaujinti pastatų fasadai, pakeisti langai ir durys, taip pat pakeistas garažo stogas ir vartai. Pertvarkos leis pasiekti pastato B energinio efektyvumo klasę. Statinių viduje bus perplanuotos patalpos, pritaikant jas ugniagesiams, atliktas vidaus remontas“, – teigta Turto banko pranešime.

Turto banko nuotr./Taip atrodys ugniagesių gelbėtojų stotis Vilniaus R.Jankausko g. po rekonstrukcijos
Turto banko nuotr./Taip atrodys ugniagesių gelbėtojų stotis Vilniaus R.Jankausko g. po rekonstrukcijos

Taip pat buvo žadama, kad rekonstruojant pastatus ketinama sutvarkyti ir infrastruktūrą bei aplinką.

Bendra projekto vertė, Turto banko teigimu, sudaro 3,03 mln. eurų, iš kurių 2,4 mln. eurų bus skirti rekonstrukcijos darbams.

Darbų rangovė – AB „Panevėžio statybos trestas“.

Numatoma rekonstrukcijos pastato modernizavimo pabaiga – 2022 metų pirmas ketvirtis.

Kol vyks rekonstrukcija, Vilniaus apskrities priešgaisrinės gelbėjimo valdybos 1-oji komanda darbo nenutrauks, jiems įrengta laikina palapinė, kurioje laikoma ugniagesių technika.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius