-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2021 05 24

Vilniečiai pakraupę: šalia kioskų, kur kebabai ir kitas maistas, laksto žiurkės

Vienoje Vilniaus Savanorių prospekte esančių viešojo transporto stotelių galima sutikti žiurkių. Taip sako čia autobuso laukiantys žmonės, kurie graužikus neretai sutinka prie šalia esančių kebabų ir spaudos kioskų. Žiurkes greičiausiai vilioja maisto atliekos, kurių čia galima rasti. Vilniaus savivaldybė tikina, kad tokie pranešimai – tikra retenybė, per metus jų pasitaiko vos keli.
Vaduvos stotelė
Vaduvos stotelė / 15min ir „Scanpix“/„Reuters“ nuotr.

Apie tai, kad Vaduvos stotelėje prie kioskų šmirinėja žiurkės, 15min pasakojo vilnietė Saulė.

Jos teigimu, graužikai ten ir gyvena.

VIDEO: Vilniaus Savanorių prospekte veisiasi žiurkės – greičiausiai vilioja maisto atliekos

Ši problema užregistruota ir programėlėje „Tvarkau Vilnių“:

„Noriu prevenciškai užregistruoti problemą, kuri greitu metu gali tapti dar didesne problema visiems Vilniaus miesto gyventojams. Jau gerą mėnesį esu pastebėjusi prie Vaduvos stotelės pastatų „Niko kebabai“ ir Spaudos kioskas lakstančias žiurkes, jos būtent ten ir gyvena paminėtuose pastatuose.

Skundas „Tvarkau Vilnių“ programėlėje
Skundas „Tvarkau Vilnių“ programėlėje

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro departamento specialistai teigia, kad daugiausiai nemalonumų galima tikėtis iš laukinių graužikų, kurie platina žmonėms pavojingas ligas. Pasaulyje registruojamos 35 ligos, kurias platina pelės ir žiurkės“, – teigiama skunde.

Ten taip pat pastebima, kad šalia šių kioskų nuolat renkasi vaikai, važiuojantys į mokyklą ar grįžtantys į namus.

Todėl esą situacija tikrai neramina.

„Taip pat neramina tai, kad dienomis spaudos kioskas dirba ir žmones ten perka produktus. Tikiuosi, problema bus sprendžiama, kol nėra graužikų židinio“, – rašoma tvarkaumiesta.lt programėlėje.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vaduvos stotelė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vaduvos stotelė

Tokie skundai reti

Vilniaus miesto savivaldybės Miesto tvarkymo ir aplinkos apsaugos skyriaus vedėjo Gintauto Runovičiaus teigimu, tokie pranešimai reti.

Šį ketinta patikrinti nieko nelaukiant.

„Tai nėra masinis reiškinys, per metus gauname po keletą pranešimų, kad tai vienoje, tai kitoje vietoje pastebėtos žiurkės“, – teigė G.Runovičius.

Savivaldybės skyriaus vedėjas taip pat pateikė pernai metų atvejus, kai buvo aptikta žiurkių.

Štai sostinės Šv. Ignoto g. 8 šalia apleistų pastatų, teritorijoje buvo žiurkių urvai – deratizacija (procesas, kurio metu užtikrinama, kad numatytoje teritorijoje nesiveistų, nesidaugintų ir nešmirinėtų graužikai – red.past.) čia atlikta 2020 metų vasario mėnesį.

Teritorijoje prie Antakalnio g. 86, 88 pastatų pastebėtos žiurkės, jų urvai. Deratizacija atlikta 2020 metų balandžio mėnesį.

Pernai sausį žiurkės buvo pastebėtos A.Pietario g. 8A esančioje teritorijoje – prie konteinerių ir elektros pastotės. Atlikta deratizacija.

Balandį tokio proceso prireikė prie Architektų ir Erfurto g. sankirtos esančioje teritorijoje, kur prie vandentiekio šulinių pastebėti žiurkių urvai.

Algirdo g. 63 prie esančių medinių sandėliukų ir juose deratizacija atlikta šių metų kovo mėnesį.

Jeigu žiurkės pastebimos prie daugiabučių, tuomet, anot Vilniaus savivaldybės Būsto administravimo skyriaus vedėjos Eglės Šlajūtės, atsakingi yra pastato savininkai (naudotojai).

„Vadovaudamiesi nustatytais reikalavimais, daugiabučių namų bendrojo naudojimo objektų valdytojai privalo užtikrinti, kad administruojamų namų bendrojo naudojimo patalpose būtų laikomasi sanitarijos ir higienos reikalavimų, esant pranešimams (ar apžiūrų metu pastebėjus) dėl atsiradusių graužikų, vabzdžių (musės, skruzdės, blusos, tarakonai ir kiti) organizuoti jų naikinimą“, – teigė E.Šlajūtė.

Tai nėra masinis reiškinys, per metus gauname keletą pranešimų, kad pastebėtos žiurkės.

Platina daug ligų

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro specialistai įspėja, kad graužikai tikrai gali atnešti ligų.

Jomis žmogus gali užsikrėsti palietęs graužiką, kontaktuodamas su jų seilėmis, šlapimu, išmatomis, įkandus ar įdrėskus graužikams.

Ligos gali būti tokios – jersiniozė, leptospirozė, pseudotuberkuliozė, tuliaremija ir kt.

„Scanpix“/AP nuotr./Žiurkė
„Scanpix“/AP nuotr./Žiurkė

Netiesiogiai graužikų platinamos ligos gali būti perduotos per erkes, blusas, uodus ir kitus nariuotakojus, kurie maitinosi infekuotų graužikų krauju ar jų išskyromis (tai gali būti erkinis encefalitas, Laimo liga, riketsiozė ir kt.).

Kiekvienais metais Lietuvoje registruojama daugiau kaip 100 jersiniozės atvejų.

Tai graužikų platinama žarnyno užkrečiamoji liga, kuri pasireiškia galvos, raumenų, sąnarių skausmais, atsiranda silpnumas, iki 38–39 laipsnių kyla temperatūra, ligonį pykina, jis vemia, gali gausiai viduriuoti, kartais – su kraujo priemaiša, vargina dešinės pilvo pusės skausmai, neretai atsiranda simetrinis liemens ir galūnių bėrimas.

Kaip apsisaugoti nuo graužikų antplūdžio?

  • Nelaikyti kieme nereikalingų daiktų, kad graužikai neįsikurtų juose savo būsto.
  • Šiukšlių konteinerius visada laikyti sandariai uždarytus.
  • Užtaisyti pastatų pamatuose esančius plyšius ir angas.
  • Patalpose maisto produktus (kruopas, miltus, duoną ir kt.) laikyti uždarose talpose, graužikams nepasiekiamose vietose.
  • Nepalikti maisto atviruose induose, gyvūnų maistą taip pat laikyti sandariai uždarytą.
  • Pelės ir žiurkės aktyvios ištisus metus, todėl svarbu periodiškai patikrinti tiek gyvenamas, tiek negyvenamas patalpas, ir aptikus graužikų invazijos pėdsakų, imtis visų priemonių nemalonioms pasekmėms išvengti: naikinti graužikus, išmesti graužikų ir kitų kenkėjų apgadintus maisto produktus, valyti ir dezinfekuoti graužikų išskyromis užterštą aplinką ir kt.
  • Reguliariai perrinkti ir išmesti supuvusias daržoves ir vaisius – pūvant vaisiams ir daržovėms, ant jų esantys graužikų išskiriami sukėlėjai intensyviai dauginasi.

Kaip teigia visuomenės sveikatos specialistai, graužikus būtina nuolatos ir laiku naikinti, kad būtų užtikrinta gyvenamosios aplinkos, maisto produktų apsauga, išvengtume neigiamo psichologinio poveikio, materialinių nuostolių, ir svarbiausia – būtų užkirstas kelias užkrečiamosioms ligoms atsirasti ir plisti.

Tai ypač aktualu maisto ruošimo įmonėms, nes galutinę produkcijos kokybę lemia ne vien technologiniai procesai, bet ir įmonės valdymo sistema, kurios viena sudedamųjų dalių – apsauga nuo graužikų ir kitų kenkėjų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius