Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 05 07

Vilniečio kova dėl subsidijos: iš darbovietės negavo nė cento, nedirbo, bet laikomas dirbančiu

Pagal individualios veiklos pažymą plušantis vilnietis Ramūnas Mackevičius teigia tapęs išimtimi. Vyras piktinasi, kad išmokos jam nenorinti mokėti Užimtumo tarnyba klaidingai interpretuoja įstatymą, laikydama jį dirbančiu ir pagal darbo sutartį, nors jis iš darbdavio nėra gavęs nė cento ir iki šiol yra neapmokamose atostogose. Iki tol kategoriška buvusi Užimtumo tarnyba žada peržiūrėti prašymą.
Ramūnas Mackevičius ir Užimtumo tarnybos iškaba/ 15min fotomontažas
Ramūnas Mackevičius ir Užimtumo tarnybos iškaba/ 15min fotomontažas / Ramūno Mackevičiaus asmeninio albumo ir 15min nuotr. montažas

„Susiklostė įdomi situacija. Aš dirbu pagal individualios veiklos pažymą draudimo srityje. Vadovaujantis karantino paskelbimo tvarka, galiu pretenduoti į subsidiją, tačiau man jos nemoka. Kreipiausi dėl subsidijos prieš daugiau nei 3 savaites. Atsiuntė laišką, kad mano statusas pasikeitė, kad esu užimtas. Pagal Užimtumo tarnybos išaiškinimą išmoka man nepriklauso, nes turiu su darbo santykiais susijusią veiklą.

Taip, 2019 metų birželį įsidarbinau pardavimų direktoriumi UAB „Autopretenzija“ ir tą pačią dieną išėjau neapmokamų atostogų. Nauja, jauna įmonė, pajamų negeneruoja, tad tai padariau nenorėdamas didinti įmonės išlaidų, kad galima būtų pastatyti ją ant kojų. Faktiškai nevykdžiau veiklos įmonėje, nesu gavęs nė cento ir pagal tą darbo sutartį nebuvau draustas jokiais draudimais. Tai gali patvirtinti Sodra“, – situaciją nušvietė šeimą, kurioje – trys mažamečiai vaikai, išlaikyti kažkaip priverstas vilnietis.

Užimtumo tarnyba, užuot padėjusi išgyventi, rodo man vidurį pirštą.

Anot jo, įstatyme aiškiai nurodyta, kad darbo santykiai susideda iš 3 dalių: įdarbinimo (sutartis); aiškių nurodymų, kokį darbą reikia atlikti ir piniginio atlygio. Pacitavo Ramūnas ir Užimtumo įstatymo nuostatą (51 straipsnio 1 dalies 2 punktą), kad teisę gauti išmoką (257 eurus) savarankiškai dirbantis asmuo turi tuomet, kai „Lietuvos Respublikos Vyriausybės paskelbtos ekstremaliosios situacijos ir karantino metu nedirba pagal darbo sutartį ar neturi darbo santykiams prilygintų teisinių santykių ir negauna su darbo santykiais susijusių pajamų“.

Skundo autoriaus nuomone, paskubomis išleistas įstatymas nėra iki galo sureguliuotas tokio tipo išimtims, kaip jis.

„Veryga padidino saviškiams atlyginimus iki 5 700 eurų, gražu, o Užimtumo tarnyba, užuot padėjusi išgyventi, rodo man vidurį pirštą. Žiūri jie, kaip atmesti žmogaus prašymą, o ne padėti jam. Remiasi tik viena įstatymo dalimi. Parašiau, kad yra neteisūs, o jie vis vien – turi darbo santykius, tad išmoka nepriklauso. Karantino metu mano pajamos iš individualios veiklos sumažėjo 2-3 kartus ir siekia vos 300-400 eurų“, – teigė R.Mackevičius.

Ramūno Mackevičiaus asmeninio albumo nuotr./Ramūnas Mackevičius
Ramūno Mackevičiaus asmeninio albumo nuotr./Ramūnas Mackevičius

Kurį laiką susirašinėjo

Persiuntė redakcijai jis ir Užimtumo tarnybos jam atsiųstą oficialų atsakymą: „Asmuo neturi teisės gauti išmoką – ekstremalios situacijos ir karantino metu dirba pagal darbo sutartį ir (ar) turi darbo santykiams prilygintų teisinių santykių (Užimtumo įstatymo 5¹ str. 1 d. 2 p.)“.

Susirašinėjimas su institucija truko kurį laiką. Balandžio 23 dieną R.Mackevičius sulaukė tokio Užimtumo tarnybos laiško: „Lietuvos Respublikos užimtumo įstatymo 51 straipsnio 1 dalies 2 punktas numato, kad asmenys, norintys gauti išmoką savarankiškai dirbantiems asmenims, privalo Lietuvos Respublikos Vyriausybės paskelbtos ekstremaliosios situacijos ir karantino metu, t.y. nuo 2020 m. kovo 16 d., nedirbti pagal darbo sutartį, ar neturėti darbo santykiams prilyginamų teisinių santykių ir negauti iš to pajamų. Atsižvelgiant į tai, jums išmoka nėra skiriama, kadangi paskelbus ekstremaliąją situaciją ir karantiną Lietuvos Respublikoje, jus faktiškai siejo(a) darbo santykiai – neatitinkate Lietuvos Respublikos užimtumo įstatymo 51 straipsnio 1 dalies 2 punkte nustatytos sąlygos.

Lietuvos Respublikos užimtumo įstatyme nėra numatyta jokių išimčių, asmenims, kurie yra nemokamose atostogose, atostogose vaikui prižiūrėti, ar kai įmonės veikla sustabdyta, bet darbdavys asmens nėra atleidęs ir asmenį faktiškai vis dar sieja darbo santykiai. Jūsų laiške minimame pranešime esate informuojamas, kad po registracijos Užimtumo tarnyboje jums suteiktas Užimto asmens statusas (ne bedarbio statusas), nes dirbate su individualios veiklos pažyma ir turite darbinių santykių.“

Balandžio 24 dieną R.Mackevičius el. laišku sulaukė dar vien neigiamo atsakymo: „Apgailestaujame, kad jums nebuvo skirta išmoka savarankiškai dirbantiems asmenims, kadangi jūs neatitikote visų sąlygų, numatytų Lietuvos Respublikos užimtumo įstatymo (toliau - Įstatymas) 51 straipsnio 1 dalyje. Sprendimas dėl išmokų skyrimo/neskyrimo yra priimamas vadovaujantis teisės aktais ir kitų institucijų pateikta informacija apie asmenis. Dar kartą pabrėžiame, kad minimo Įstatymo sąlygų sąrašas baigtinis ir neturintis išimčių.

Užimtumo tarnyba informuoja, kad jūs turite teisę sprendimą neskirti išmokos savarankiškai dirbančiam asmeniui apskųsti savo pasirinkimu Lietuvos Respublikos ikiteisminio administracinių ginčų nagrinėjimo tvarkos įstatyme nustatyta tvarka arba Lietuvos Respublikos administracinių bylų teisenos įstatymo nustatyta tvarka per vieną mėnesį nuo sprendimo išrašo gavimo dienos.“

Suruošė skundą

Nusivylęs vilnietis nenuleido rankų ir pasinaudojo pastaruoju Užimtumo tarnybos patarimu – siekdamas pripažinti tarnybos sprendimą neteisėtu ir įpareigoti instituciją skirti teisėtai jam priklausančią išmoką, suruošė skundą ikiteisminiam nagrinėjimui, tačiau gegužės 4 dieną iš Lietuvos administracinių ginčų komisijos nario sulaukė prašymo pašalinti skundo, kuris neatitinka Administracinių bylų teisenos įstatymo reikalavimų, trūkumus. Vienas jų – el. paštu atsiųstas skundas nepasirašytas el. parašu. Be to, komisijos turi būti prašoma ne pripažinti tarnybos sprendimą, kuriuo atsisakyta skirti išmoką, neteisėtu, o panaikinti jį. Trūksta ir įrodymų – įvairių dokumentų kopijų.

„Būtų linksma, jei nebūtų graudu, kiek reikia praeiti žmogui, kad gautų pinigus, kai tuo tarpu kiti jais taškosi į kairę ir dešinę. Ir kaip valstybės tarnybos tyčiojasi iš paprastų žmonių, kurie nieko nesupranta, kaip reikia teikti tokius ir kitokius skundus. Dabar ruošiu papildymus, kurių komisija prašo, ir siųsiu registruotu laišku. Bet jau iš pirmo žvilgsnio aišku, kad ten - dar daugiau biurokratizmo. Jei reiktų man skundus rašyti su advokatų pagalba, būtų visiška šikna“, – tikino pašnekovas.

Žada prašymą peržiūrėti ateityje

Į 15min užklausą Užimtumo tarnyba sureagavo ne iš karto – tik po 5 dienų. Pasiteisinta didžiuliu užimtumu. Gegužės 5 dieną žurnalistė sulaukė atsakymo, kuriame siūloma R.Mackevičiui šiek tiek palaukti, kol bus pasirašytas Užimtumo įstatymo pakeitimo įstatymas.

Arno Strumilos / 15min nuotr./Užimtumo tarnyba
Arno Strumilos / 15min nuotr./Užimtumo tarnyba

„Pagal šiuo metu galiojantį įstatymą, asmuo turi atitikti visas tris numatytas sąlygas. Tikimės, kad greitu metu bus pasirašytas Užimtumo įstatymo 51 straipsnio pakeitimo įstatymas ir antra sąlyga bus išdėstyta taip: „Lietuvos Respublikos Vyriausybės paskelbtos ekstremaliosios situacijos ir karantino metu jam priskaičiuotas darbo užmokestis pagal darbo sutartį ar darbo santykiams prilygintus teisinius santykius yra ne didesnis už Lietuvos Respublikos Vyriausybės patvirtintą minimaliąją mėnesinę algą“.

Įsigaliojus šiam pakeitimui, asmens prašymas bus peržiūrėtas iš naujo, jam jokių papildomų veiksmų imtis nereikės. Tad rekomenduotume šiek tiek palaukti“, – teigė Užimtumo tarnybos atstovė spaudai Milda Jankauskienė.

Ji atkreipė dėmesį į tai, kad nuostatos dėl išmokų savarankiškai dirbantiems asmenims mokėjimo bus taikomos nuo Vyriausybės paskelbtos ekstremaliosios situacijos ir karantino pradžios.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius