Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 09 06

Vilniečių ketinama paklausti, ar jie nenorėtų viešuoju transportu važinėti nemokamai

Dar viena reklaminė akcija ar būdas pagerinti savo įvaizdį po itin nesėkmingos el.bilieto sistemos įdiegimo pradžios? Tokios mintys peršasi išvydus vieną iš rugsėjo 12-ąją įvyksiančio Vilniaus miesto tarybos posėdžio klausimų. Siūloma sostinėje atlikti apklausą ir paklausti vilniečių, ar jie norėtų važinėti nemokamu viešuoju transportu.
Troleibusas
Ar nemokamas važiavimas troleibusais tėra rinkiminis triukas? / UAB „Vilniaus troleibusai“ nuotr.

Būsimoje apklausoje siūloma vilniečių paklausti, ar jie pritaria nuomonei, kad Vilniaus mieste būtų nemokamas viešasis transportas; ar pritaria, kad nemokamai važiuoti Vilniaus miesto savivaldybės viešuoju transportu (autobusais, troleibusais) būtų leidžiama tik asmenims, deklaravusiems gyvenamąją vietą Vilniaus mieste; ar pritariate, kad priėmus sprendimą vežti Vilniaus miesto gyventojus nemokamai, nuostoliai vežėjams būtų kompensuojami iš biudžeto lėšų, skirtų kitoms miesto gyventojų socialinėms reikmėms (švietimui, sveikatai, kultūrai, sportui ir pan.).

Apklausiami būtų Vilniaus gyventojai telefonu rugsėjo 20-30 dienomis.

Tarybos pritarimas būtinas, norint paskelbti apklausą. O jos klausimai neabejotinai turėtų sulaukti miestiečių pritarimo – juk kas nenorės autobusais ir troleibusais važinėti nemokamai?

Tuo pačiu sprendimu taryba sudarytų ir Apklausos komisiją iš 7 narių, kuriai vadovautų vicemeras Romas Adomavičius, o jo pavaduotoja taptų miesto tarybos narė Indrė Jakaitytė, priklausanti Artūro Zuoko frakcijai „Taip“ ir kuravusi el.bilieto įdiegimo procesą.

I.Jakaitytės teigimu, surengti šią apklausą dėl nemokamo visuomeninio transporto paskatino Talino pavyzdys. „Norime sužinoti vilniečių nuomonę, ką jie apie tai galvoja, ar nemokamas visuomeninis transportas turi būti nemokamas visiems, ar tik gyvenamąją vietą Vilniuje deklaravusiems asmenims. Tuo pačiu lauktume ir siūlymų, iš kokių šaltinių galima finansuoti projektą – ar mažinti finansavimą esamoms biudžeto sritims (jei taip, tai kokioms), ar, pavyzdžiui, įvesti mokestį važiuojantiems automobiliais mieste“, – kalbėjo tarybos narė.

Beje, Taline už važinėjimą visuomeniniu transportu reikia mokėti iki šiol – vienkartiniai autobusų, troleibusų ir tramvajų bilietai Taline kainuoja po 1 eurą, o perkant iš vairuotojo – 1,6 euro. Galutinio sprendimo, ar viešasis transportas bus nemokamas ir 2013 metų žiemą, taip pat dar nėra. Talino mero Edgaro Savisaaro idėją skeptikai aršiai kritikavo ir vadino visuomenės pinigų švaistymu bei E.Savisaaro noru uždirbti papildomų balų savo Centro partijai.

Vilniaus meras A.Zuokas birželio vidury 15min.lt taip pat pareiškė, kad šią Talino mero idėją vertina skeptiškai. „Ji susijusi su politiniais reikalais. Net didžiais socializmo laikais taip nebuvo“, – tuomet teigė A.Zuokas. Praėjo vos keli mėnesiai, priartėjo Seimo rinkimai, matyt, todėl keičiasi ir mero nuomonė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius