-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 02 11

Vilniečių radiniai glaudžiasi policijoje

Radę ar pametę daiktus vilniečiai pirmiausia raginami kreiptis į policijos komisariatus - vieninteliai Vilniuje esantys radinių biurai veikia ten. Neoficialūs radinių „taškai“ kuriasi ir sostinės kavinėse. Pasak savivaldybės atstovų, kol kas kurti specialią instituciją radiniams mieste nėra poreikio.
Policijos radinių biuro vadovo Zenono Lajausko teigimu, dažniausiai pasitaikantys radiniai – raktai ir dokumentai, juos kasdien praranda nemažai žmonių.
Policijos radinių biuro vadovo Zenono Lajausko teigimu, dažniausiai pasitaikantys radiniai – raktai ir dokumentai, juos kasdien praranda nemažai žmonių. / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Pasak Vilniaus apskrities Vyriausiojo policijos komisariato Ūkio poskyrio viršininko Zenono Lajausko, policijos radinių biuras veikia dar nuo sovietinės milicijos laikų.

„Dabar tokie „radinių biurai“ yra visuose komisariatuose. Žmogus, norintis grąžinti rastą daiktą, gali jį atiduoti policijos pareigūnui ir šis jį atveš į komisariatą“, – patarė Z.Lajauskas.

Jo teigimu, populiariausi radiniai sostinėje – dokumentai ir raktai. Vertingų daiktų pasitaiko retai. „Dirbu čia jau penkerius metus ir per tą laiką pinigų yra atnešę vos kelis kartus. Apskritai radinių dabar nėra tiek daug, nors ieškančių pamestų daiktų netrūksta. Kasdien sulaukiame po kelis skambučius“, – pasakojo Z.Lajauskas.

Anot jo, kartais žmonės atneša rastus lagaminus, tuščias pinigines, dviračius, drabužius.
„Kartą atnešė mieste rastą gyvą kiaunę. Ji pas mus išbuvo kelias dienas, maitinau ją, rūpinausi, kol atsirado šeimininkė. Dar vienas keistesnių radinių buvo violončelė“, – apie įdomius atklystančius radinius pasakojo Z.Lajauskas.

Ar Vilniui reikia vieno oficialaus radinių biuro – sunku pasakyti. Nebent policija imtų skųstis, jog tenka per didelis krūvis. Jei atsirastų radinių biuro poreikis, mėgintume šį klausimą spręsti. Sakė J.Morkūnas.

Neoficialūs radinių „taškai“ veikia ir sostinės „Coffee Inn“ kavinėse.

„Pradžioje kavinėse pakabinome skelbimų lentas, ant jų segdavome žinutes apie dingusius naminius gyvūnėlius ir globotinius, ieškančius šeimininkų. Po truputį savo skelbimus, o kartais ir rastus daiktus, ėmė kabinti ir žmonės. Idėją mes palaikėme, taip ir prasidėjo mūsų radinių-ieškinių sistema“, – pasakojo vienas iš „Coffee Inn“ įkūrėjų Nidas Kiuberis.

Anot jo, tokias skelbimų lentas galima rasti visose tinko kavinėse, o „Panoramos“ prekybos centre įsikūrusioje kavinukėje įrengta speciali vieta su visais radiniais.

Vienos institucijos nėra

Nors savo radinių biurus turi dauguma Europos sostinių, Vilniuje vienos tokios institucijos nėra. „Dėl radinių ar pamestų daiktų reikia kreiptis į policiją. Ar Vilniui reikia vieno oficialaus radinių biuro – sunku pasakyti. Panašių prašymų ar pasiūlymų nesame sulaukę, galbūt nėra poreikio. Nebent policija imtų skųstis, jog jai tenka per didelis krūvis. Jei atsirastų didelis radinių biuro poreikis, mėgintume šį klausimą kažkaip spręsti“, – teigė Vilniaus savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus vedėjo pavaduotojas Julius Morkūnas.

Vis dėlto, pasak specialistų, radinių biuras didmiesčiui itin naudingas sociologiniu požiūriu.
„Tiek radęs pamestą, tiek grąžinęs rastą daiktą, žmogus patiria teigiamų emocijų, džiaugsmo, kurio nepatirsi daiktą pirkdamas, kuomet jaučiamas tik pasitenkinimas. Socialiai radinių biuras visuomenę veikia itin teigiamai“, – įsitikinęs psichologas Olegas Lapinas.

Pasak jo, radinių biurai visoje Europoje veikia jau nuo seno.

Europos radinių biurai

Pirmasis radinių biuras Europoje Napoleono nurodymu buvo įkurtas Paryžiuje 1805 metais. Garsusis karvedys miesto policijos prefektui įsakė įkurti padalinį, kuris „rinktų viską, kas pametama Paryžiaus gatvėse“. Radinių biurą turi ir Londonas – „Transport for London Lost Property Office“ padeda surasti daiktus, pamestus miesto viešajame transporte (metro, taksi ir autobusuose). Šis biuras žmonėms per metus grąžina apie 130 tūkst. pamestų daiktų, dažniausiai – rankinių, kuprinių ir mobiliųjų telefonų. Keisčiausi Londono biuro radiniai iki šiol buvo vestuvinė suknelė, urna su pelenais, virtuvės kriauklė ir neįgaliojo vežimėlis. Berlynas turi „Zentrales Fundburo“ radinių biurą, nepriklausomą nuo policijos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius