-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 12 30

Vilniečius nustebinęs sprendimas: prieš Naujuosius išardė kalėdinį miestelį

Gruodžio 29-osios vakarą pradėtas ardyti kalėdinis miestelis po Vilniaus eglės skraiste nustebino ne vieną. Tiek praeiviai, tiek žmonės socialiniuose tinkluose nustebę klausinėjo ir piktinosi – juk šventės nesibaigė, kodėl atimama dalis jų žavesio? Programos „Kalėdos sostinėje“ rengėjai tikina, kad tokia yra vakarietiška kalėdinių mugių tradicija. Kaunas laikosi kitokių tradicijų.
Katedros aikštėje ardomi kalėdinės mugės namukai
Katedros aikštėje ardomi kalėdinės mugės namukai / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Gruodžio 29-oji buvo paskutinė diena, kuomet Kalėdų miestelio Vilniuje lankytojai galėjo pasimėgauti ten siūlomais gardėsiais ar įsigyti patikusių dovanų. Penktadienio rytą vaizdas Katedros aikštėje jau nebuvo šventiškas – čia darbavosi darbininkai, ardę kalėdinio miestelio namelius.

Vakarietiška tradicija

Programos „Kalėdos sostinėje“ vadovas Paulius Jurgutis tikino nustebęs dėl to, kad toks veiksmas kažką nustebino. Jo teigimu, prieš Naujuosius Kalėdų miestelio nelieka jau ne pirmus metus. O ir Vakaruose gyva tokia pati tradicija – kalėdinės mugės darbą baigia paprastai dar iki Kalėdų.

„Jau keleri metai, kai Katedros aikštėje prieš Adventą įsikuria Kalėdų miestelis ir po švenčių, kai baigiasi 3D kalėdinės pasakos seansai, miestelis išmontuojamas, norint, kad į aikštę ateitų kuo daugiau žmonių pasitikti Naujųjų metų“, – kalbėjo P.Jurgutis.

Jo teigimu, kitose šalyse mugės darbą baigia ir anksčiau. „Vilnius yra europinis miestas ir tos tradicijos, kurios yra visoje Europoje, mums aiškiai diktuoja, kad visoje Europoje Kalėdų miesteliai veikia per Adventą, kai kurie užsidaro gruodžio 22, 23 dienomis. Bet kadangi Vilnius turi gražią tradiciją nuo pirmos Kalėdų dienos rodyti 3D kalėdinę pasaką, tai tradiciškai po jos Kalėdų miestelis ir užsidaro“, – sakė P.Jurgutis.

Suomijoje, Helsinkyje, kalėdinė mugė darbą baigia gruodžio 22 d., Švedijoje – gruodžio 23 d. Lenkijos miestuose irgi panašiai – Varšuvoje gruodžio 23 d., Krokuvoje ir Gdanske, kur kalėdinių mugių tradicijos itin gilios, irgi jos veikia iki Kalėdų.

Teritorija uždaryta iki pat gruodžio 31 dienos 14 val., tačiau paskutinės metų dienos vakarą jau viskas bus sutvarkyta ir vilniečiai kviečiami Naujuosius pasitikti miesto širdyje.

Eglė išliks, tik be namelių po ja

Gražioji šių metų Vilniaus Kalėdų eglė, jau pakerėjusi ne tik lietuvius, bet ir pasaulio žiniasklaidą, išliks. Tik atrodys kiek kitaip, sako viena iš jos kūrėjų, „Švenčių studijos“ vadovė Jolanta Tūraitė: „Atrodys taip pat, kaip atrodė, tik dar skaidriau. Atrodys, kad ta skraistė yra pakylėta virš žemės, matysis toks grynas siluetas. Ypatingai kviestume visus tuos, kurie mėgsta fotografuoti, nes turėsime grynesnę formą, bus gražių atspindžių, gražios nuotaikos po egle.“

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Kalėdų eglė Katedros aikštėje
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Kalėdų eglė Katedros aikštėje

Tik šventiškai apšviestų mugės namelių nebebus. Pati eglė džiugins akį iki sausio 8-osios, iki tada miesto gatvėmis važinės ir kalėdinis traukinukas.

Kaunas laikosi kitokių tradicijų. Mugė šalia pagrindinės Kauno eglės veiks ne tik Naujųjų išvakarėse, bet ir visą savaitę po sausio 1-osios, iki šeštadienio vakaro. O Naujuosius Kaunas pasitiks muzikos ritmu. Miestiečiai ir miesto svečiai kviečiami Naujųjų sutikti Rotušės aikštėje, kur dalyvaus mušamųjų ansamblis „Ritmas kitaip“. Naujamečio vakaro muzikinė programa numatyta ir prie Vytauto Didžiojo karo muziejaus, čia – su varpų bokšto karilionu.

Fejerverkas – nuo Stalo kalno

Naujųjų metų sutikimą Vilniuje vainikuos šventinis fejerverkas. Šiemet kilo diskusijų, iš kur jis nušvies dangų, kadangi Gedimino kalno prieigose šaudyti būtų pavojinga – kalnas dėl atsiradusių nuošliaužų tvarkomas, jo lankymas iki vasario uždraustas.

Atrodys, kad ta skraistė yra pakylėta virš žemės, matysis toks grynas siluetas. Ypatingai kviestume visus tuos, kurie mėgsta fotografuoti, nes bus gražių atspindžių, – sakė J.Tūraitė.

Norėta tam panaudoti Trijų kryžių kalną, tačiau tam pasipriešino Vilniaus pilių valstybinio kultūrinio rezervato direktorė Audronė Kasperavičienė, tvirtindama, kad nuošliaužos formuojasi ir šio kalno šlaite, ypač virš Nyderlandų ambasadoriaus rezidencijos.

Galų gale apsispręsta, kad fejerverkai bus leidžiami nuo Stalo kalno. Kaip skelbė savo pranešime Vilniaus savivaldybė, naujamečiai fejerverkai bus tikrai įspūdingi, juos ruošia tikri profesionalai „Blikas“, todėl į Katedros aikštę kviečiama nesinešti savo petardų ar fejerverkų, tokiu būdu ir saugant aplinkinius bei save.

Taip pat Naujųjų metų naktį kviečiama palikti namuose automobilius, o į miesto centrą atvažiuoti viešuoju transporto. Grįžti bus galima naktiniais autobusais, šventinę naktį naktiniais maršrutais kursuos ilgesni – triašiai – autobusai.

Naktį iš gruodžio 30 d. į 31 d. naktiniai autobusai kursuos pagal įprastą tvarkaraštį. Įprastai maršrutais jie baigia savo keliones apie 2 valandą nakties.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius