Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 11 14

Vilnietę supykdęs „neveikiantis“ Nacionalinės filharmonijos liftas veikia: kelia tik personalas

Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje vykusiame renginyje apsilankiusi Viktorija pasipiktino, kad sunkiai vaikštančiam ar judėjimo negalią turinčiam žmogui neužtikrinamas patekimas į savo vietą, esančią balkone – jos tvirtinimu, liftas neveikia. Vis dėlto paaiškėjo, kad šis liftas veikia, tačiau yra valdomas tik personalo – tereikia kreiptis į salės darbuotoją ar patį liftininką.
Lietuvos nacionalinės filharmonijos pastatas
Lietuvos nacionalinės filharmonijos pastatas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Vakar buvom nuostabiam koncerte Vilniaus Filharmonijoje. Kadangi mūsų vietos buvo balkone, pastebėjau labai sunkiai laiptais lipantį žmogų. Patikrinom liftą – neveikė!!! Esmė – stovi liftas už „milijoną“ eurų kaip butaforija“, – savaitgalį socialiniame tinkle ėmė plisti tokia Viktorijos, apsilankiusios Nacionalinėje filharmonijoje vykusiame renginyje, žinutė.

Padeda liftininkas arba salės darbuotojai

Lietuvos nacionalinės filharmonijos atstovė spaudai Skirmantė Valiulytė 15min sakė, kad filharmonijoje yra du veikiantys liftai žmonėms su negalia ar riboto judėjimo galimybe.

Liftai įrengti 2009 m., vienas kelia iš pirmo į antrą aukštą (kur yra Didžiosios salės parteris), kitas – iš pirmo į trečią aukštą (kur yra Didžiosios salės balkonas ir Mažoji salė).

„Salių darbuotojai, pastebėję svečių, kuriems galimai reikalinga pagalba, patys paklausia apie poreikius pasinaudoti liftu ir pasiūlo paslaugas. Kitu atveju, atėjus į koncertą tereikia kreiptis į bet kurį salės darbuotoją, pasakyti apie poreikį pasinaudoti liftu ir ši paslauga kaipmat bus suteikta. Renginiuose visada dirba padėti pasirengęs liftininkas. Minimu atveju veikiausiai niekas iš situacijos dalyvių pagalbos į salės darbuotojus nesikreipė, tad belieka kartu apgailestauti dėl patirtų nepatogumų ir nusivylimo“, – kalbėjo Filharmonijos atstovė.

Renginiuose visada dirba padėti pasirengęs liftininkas. Minimu atveju veikiausiai niekas iš situacijos dalyvių pagalbos į salės darbuotojus nesikreipė, tad belieka kartu apgailestauti dėl patirtų nepatogumų ir nusivylimo, – kalbėjo Filharmonijos atstovė.

Šia proga ji atkreipė dėmesį, kad Filharmonija yra viena iš retų salių, į kurią gali patekti neįgalieji.

„Kasmet bendradarbiaujame su Lietuvos muzikų rėmimo fondu, rengiančiu koncertą, skirtą Tarptautinei neįgaliųjų žmonių dienai paminėti. Neįgalieji yra išsakę dėkingumą dėl tokios galimybės. Visada džiaugiamės, kai muzika pasiekia pačių įvairiausių amžiaus grupių ir socialinių poreikių klausytojus ir viliamės bičiuliško bendradarbiavimo pagelbstint vieni kitiems naudojantis visomis galimomis paslaugomis“, – sakė S.Valiulytė.

Pagrindo pradėti tyrimą nėra

Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybos Komunikacijos skyriaus atstovė ryšiams su visuomene Izabelė Švaraitė teigė, kad renginio metu liftas, skirtas žmonėms su judėjimo negalia, turėtų veikti.

„Lietuvos nacionalinės filharmonijos administracija patikino, kad taip ir yra“, – teigė ji.

Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybos teisininkė susisiekė su Filharmonijos atstove ir išsiaiškino, jog nuotraukoje matomas liftas valdomas tik personalo.

„Kai į Filharmoniją atvyksta asmuo su judėjimo negalia, darbuotojai perspėja liftininką, jis padeda pasikelti į parterio salę (šis liftas į balkoną nekyla). Jei asmuo su negalia nori patekti į balkoną, darbuotojai jį palydį į kitą liftą“, – tokį atsakymą gavo tarnybos teisininkė.

„Matome, kad dalyvavimo koncertuose paslaugos yra teikiamos visiems, tad pagrindo pradėti tyrimą dėl diskriminacijos neturime“, – apibendrino I.Švaraitė.

Kreipsis į ministerijas

Neįgaliųjų reikalų departamentas 15min pranešė, kad reaguodamas į situaciją kreipsis į Švietimo ir Kultūros ministerijas, kad jos kreiptųsi į pavaldžias joms institucijas, jog jos užtikrintų, jog liftai, padedantys pakilti judėjimo negalią turintiems žmonėms, veiktų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius