-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 04 14

Geologai perspėja: Vilniui gresia katastrofa

Sostinė gali likti be pagrindinio savo simbolio – Gedimino pilies. Kalnas yra avarinės būklės. Čia formuojasi nuošliaužos. Norint išvengti rimtos katastrofos reikia skubiau ištirti gelmes, tačiau kalną prižiūrintis Nacionalinis muziejus atšauna: „Triukšmas keliamas be reikalo“, praneša TV3 „Žinios“.
Gedimino pilis
Gedimino pilis / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Lietuvos Geologijos tarnyba perspėja, kad Gedimino kalnas yra avarinės būklės. Vasario mėnesį nuo kalno šlaito vakarinės dalies nuslinko paviršinis sluoksnis, kuris atvėrė duobę kalno šlaite. Žmonės svarsto, kad taip galėjo atsitikti dėl anksčiau iškirstų medžių ar nuolatos veikiančio funikulieriaus.

Geologas Vidas Mikulėnas tikina, kad kalną išjudinti galėjo sveikų medžių iškirtimas, tačiau prie nuošliaužos labiausiai prisidėjo lietus ir staigus atlydys vasario pradžioje. Specialistai tikina, kad būtina išsamiai tirti kalną, mat ateityje gali grėsti didžiulė katastrofa. Skaičiuojama, kad kalno tyrimo darbai gali kainuoti daugiau nei 100 tūkst. eurų.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Lietus negailestingai merkia Vilnių
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Lietus negailestingai merkia Vilnių

„Mes nežinome, kiek giliai kalne slypi problemos. Jeigu didelės nuošliaužos trūkis užprogramuotas, tai laukti galima katastrofinių pasekmių. Gali susidaryti didelė nuošliauža, kuri paveiktų ir statinius šlaito apačioje, ir viršuje“, – sakė pašnekovas.

Lietuvos geologijos tarnyba ragina kuo skubiau gelbėti Gedimino pilies kalną ir užkirsti kelią šlaitų deformacijai. Jeigu nieko nebus daroma, grėsmė gali iškilti ir Gedimino pilies bokštui.

„Nereikia įsivaizduoti, kad jis dramatiškai griūtų ant Valdovų rūmų. Pagal geomechaniką, įvyktų gruntų, į kuriuos remiasi pamatai, įspaudimas ir Gedimino kalno vakarinis bokštas griūtų į kalno vidurį.

Gedimino kalną prižiūrinčio Nacionalinio muziejaus vadovė Birutė Kulnytė tikina, kad triukšmas keliamas be reikalo. Šiuo metu laukiama, kol išdžius drėgna žemė ir bus pradėti šlaito tvirtinimo darbai. Muziejaus direktorė tikina, kad nuošliaužos formuojasi ne dėl iškirstų medžių ar funikulieriaus, o dėl oro sąlygų ir nuolatos vykstančių darbų.

„Mes matome nuošliaužas, kurios yra nuo Antrojo pasaulinio karo vykstančių pastovių darbų rezultatas. Aš į tai žiūriu labai ramiai. Man irgi nepatinka, kad tas kalnas darosi toks negražus, bet tai nėra pagrindas tokiai psichozei“, – sakė ji.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius