-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2009 11 25

Vilniuje atidaromas pirmasis Lietuvoje gyvybės langelis

Trečiadienį, Vilniaus apskrities sutrikusio vystymosi kūdikių namuose, Žolyno g. 47, bus atidarytas pirmasis Lietuvoje gyvybės langelis, teigiama Seimo ryšių su visuomene pranešime spaudai.
Kūdikis
Kūdikis / Photos.com nuotr.

„Mūsų šalyje kelis metus buvo tik diskutuojama apie „gyvybės langelį“, bet mažai buvo nuveikta, kad jis atsirastų. Džiaugiuosi, kad naujokė Seimo narė Asta Baukutė viską sukonkretino ir įgyvendino šią idėją per nepilnus savo darbo metus. Turiu šių metų rugsėjį Seimo narei pasirašytus trijų ministrų raštus, kurie leidžia steigti tokį langelį mūsų šalyje. Tai ko dar laukti?“ – kalbėjo Vilniaus apskrities sutrikusio vystymosi kūdikių namų direktorė Petronėlė Valatkevičienė.

 „Teisingumo ministerija išaiškino, kad motinai, palikusiai naujagimį saugioje vietoje, negresia jokia atsakomybė. Vidaus reikalų ir Sveikatos apsaugos ministerijos oficialiai pritarė gyvybės langelių steigimui vaikų globos ar sutrikusio vystymosi kūdikių namuose bei ligoninėse. Esu įsitikinusi, kad gavus tokius ministerijų atsakymus, nebuvo galima ilgiau atidėlioti gyvybės langelio šalyje įkūrimo“, – teigė Seimo narė A. Baukutė. 

Teisingumo ministerija išaiškino, kad motinai, palikusiai naujagimį saugioje vietoje, negresia jokia atsakomybė. Vidaus reikalų ir Sveikatos apsaugos ministerijos oficialiai pritarė „gyvybės langelių“ steigimui vaikų globos ar sutrikusio vystymosi kūdikių namuose bei ligoninėse, sakė Seimo narė.
 
Pasak jos, artimiausiu metu gyvybės langelis turėtų būti atidarytas ir Klaipėdoje, deramasi su Kauno, Panevėžio ir Šiaulių gydymo įstaigomis. „Džiaugiuosi, kad mūsų darbai paskatino ne tik diskutuoti, bet ir dirbti kitas Lietuvos institucijas, kurios vis drąsiau prisijungia prie šios kilnios idėjos“, – sakė A.Baukutė.

Spalio 12 d. Vilniaus apskrities sutrikusio vystymosi kūdikių namuose, buvo pristatyta konkreti pirmojo Lietuvoje gyvybės langelio vieta.

Paprastai gyvybės langelis įrengiamas gimdymo namų sienoje. Tai speciali kapsulė, į kurią iš gatvės įdėjus naujagimį, budintį personalą pasiekia perspėjimo signalas ir specialistai skubiai pasirūpina vaiku, kuriuo negali ar nenori rūpintis mama.

Pirmasis pasaulyje gyvybės langelis buvo įrengtas XII amžiaus pabaigoje Vatikane, Šventosios Dvasios ligoninėje, kur buvo priimami ir prižiūrimi mamų palikti kūdikiai, iki tol mirdavę gatvėje. Prancūzijoje gyvybės langeliai atsirado XVII amžiuje. Pirmieji šiuolaikiniai gyvybės langeliai 2000 metais įrengti Vokietijoje. Taip pat kūdikių išsaugojimo įrengimai gydymo įstaigose statomi Šveicarijoje, Austrijoje, Lenkijoje, Čekijoje, Japonijoje, Italijoje, Belgijoje, Slovakijoje, Vengrijoje, JAV.

Čekijoje nuo 2005 metų įsteigti 22 gyvybės langeliai – juose buvo palikta ir išsaugota 12 vaikų. Per metus Vokietijoje gyvybės langeliuose vidutiniškai paliekama apie 50 naujagimių.

„Nuo Nepriklausomybės atkūrimo per metus atliekų konteineriuose vidutiniškai randama po šešis nužudytus kūdikius. Pernai Lietuvoje gimė 36 tūkstančiai kūdikių, užfiksuota 10 tūkstančių abortų. 

O kiek buvo padaryta nelegalių abortų? Mamos, nežudykit savo vaikų, branginkite jų gyvybę. Lietuva be vaikų, tai Lietuva be ateities“, –  sakė A. Baukutė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius