Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 08 08

Vilniuje baltarusių opozicija aptars situaciją šalyje ir savo veiksmus

Pirmadienį Vilniuje prasideda baltarusių opozicijos rengiama konferencija „Naujoji Baltarusija“, skirta apžvelgti situaciją šalyje ir suderinti veiksmus.
Sviatlana Cichanouskaja
Sviatlana Cichanouskaja / Lukas Balandis / BNS nuotr.

„Svarbu, kad susirinks ne tik politikai, bet ir žurnalistai, verslininkai, aktyvistai, analitikai, nevyriausybininkai, gydytojai, dailininkai, mokytojai, sportininkai. Ir svarbiausia, kad konferencijoje galės dalyvauti visi, prisijungę nuotoliu“, – teigė Vilniuje veikianti Baltarusijos opozicijos lyderė Sviatlana Cichanouskaja.

Konferencijos dalyviai aptars, kaip pasiekti Aliaksandro Lukašenkos pasitraukimo, kaip įveikti pereinamąjį laikotarpį su mažiausiais ekonominiais nuostoliais valstybei, ir kas už tai turi būti atsakingas.

Anot S.Cichanouskajos štabo pranešimo, konferencijos dalyvius vienija bendras tikslas – nušalinti neteisėtą režimą, išlaisvinti ir reabilituoti visus politinius kalinius, apginti šalies nepriklausomybę ir išvesti užsienio kariuomenę, surengti sąžiningus rinkimus, atkurti demokratiją.

„Demokratiniai judėjimai mato skirtingus kelius į šiuos tikslus, todėl konferencijos tikslas – išanalizuoti tai, kas nuveikta per dvejus metus, bei apsvarstyti konkrečius pasiūlymus, kaip įveikti krizę Baltarusijoje“, – teigiama pranešime.

Konferencija vyks pirmadienį ir antradienį.

2020 metų rugpjūtį rinkimus oficialiai laimėjus A.Lukašenkai, Baltarusijos opozicija jo pergalės nepripažino. Šalyje daugiau nei pusmetį tęsėsi beprecedenčiai masiniai protestai, tačiau režimas demonstracijas nuslopino.

Žmogaus teisių grupė „Viasna“ savo tinklalapyje skelbia, kad šiuo metu Baltarusijoje yra 1,2 tūkst. politinių kalinių.

Europos Sąjunga ir JAV nepripažįsta A.Lukašenkos teisėtu prezidentu, Vakarai yra paskelbę Minskui sankcijų.

Baltarusijos teisėsauga savo ruožtu iškėlė S.Cichanouskajai, taip pat opozicionieriui Pavelui Latuškai ir jų bendražygiams bylą dėl terorizmo.

Šių metų vasarį Rusijai pradėjus karą Ukrainoje, ilgametis Kremliaus sąjungininkas A.Lukašenka remia Maskvą, Baltarusija veikia kaip Rusijos karinių pajėgų užnugario bazė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Reklama
Šiaulių banko grupės valdomi pensijų fondai į daugiabučių renovaciją investuoja dar 7,5 mln. eurų
Užsisakykite 15min naujienlaiškius