-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 03 10

Vilniuje išaugs „Vienybės medis“

„Vardan tos Lietuvos vienybė težydi“ – kviečia Lietuvos himno eilutės. Tarsi įprasminant jas, liepos 6 dieną, Pasaulio lietuvių dainų šventės metu, Vilniaus Vingio parke bus atidengtas monumentas „Vienybės medis“. Skulptoriaus Tado Gutausko kuriamo momumento atidengimas – vienas svarbiausių Lietuvos Tūkstanmečio programos renginių.
Skulptūra „Vienybės medis“
Skulptūra „Vienybės medis“ / Organizatorių nuotr.

Pasak projekto autoriaus skulptoriaus T.Gutausko, skulptūra skirta įamžinti Lietuvos tūkstantmetį, tautos vieningumą bei iškiliausias šalies vienybę stiprinusias asmenybes, taip pat – lietuvių dainų šventes.

„Man vis kildavo klausimas, kaip mes išlikome – tokia maža šalelė, tiek nedaug žmonių? Akivaizdu, kad turime palaikyti vieni kitus, nes kiek gi mūsų yra. Arba būsime vieningi ir kažką pasieksime, arba subyrėsime, žlugsime, pasiduosime, supirks mus po gabalėlį. Tik vieninga tauta gali būti stipri. Taip ir kilo mintis Tūkstantmetį susieti su mūsų vienybe, sukurti jos simbolį. Ne tik pasaulio lietuvių, bet ir visų tautybių žmonių, kurie čia gyvena, simbolį,“ – apie idėją sukurti „Vienybės medį“ pasakoja T.Gutauskas.

Tik vieninga tauta gali būti stipri. Taip ir kilo mintis Tūkstantmetį susieti su mūsų vienybe, sukurti jos simbolį, – pasakoja T.Gutauskas.

„Vienybės medžio“ aukštis sieks 9 metrus, o pagrindinis iš akmens kuriamos skulptūros motyvas – verpstė. „Ilgai galvojome, koks turėtų būti „Vienybės medžio“ motyvas. Suprantamas tiek senajai kartai, tiek jaunimui; keliantis pasididžiavimą, persmelktas tautiškumu, tačiau tuo pat metu modernus, juk sukurtas 21-ame amžiuje. Išminties ieškojome autentiškoje mūsų liaudies kultūroje. Per daugelį metų stiprybės ir jėgos sėmėmės iš savo žmonių papročių, kultūros, tad norėjau atsiremti į mūsų etnokultūros simboliką. Taip pasirinkau gyvybės medžio simbolį ir verpstės motyvą,“ – pasakojo „Vienybės medžio“ kūrėjas.

Monumento centre – saulę primenančiame apskritime – bus iškalti reljefiniai įrašai su iškiliausių Lietuvos Tūkstantmečio asmenybių pavardėmis. Šimtą penkiasdešimt „Vienybės medyje“ iškalamų Tūkstantmečio asmenybių pavardžių atrinko ir pasiūlė Lietuvos Mokslų akademija. Iškiliausias jų, kurios ir bus iškaltos monumente, balsuodami internete galės rinkti žmonės. Anot skulptoriaus šiame projekte jam svarbus ir žmonių dalyvavimas, interaktyvumas. „Labai norėjau įtraukti visuomenę. Juk vyksta tūkstantmečio renginiai, o žmonės lieka nuošalyje. Svarbu, kad jie galėtų pasakyti savo nuomonę“, – teigia T.Gutauskas.

„Vienybės medyje“ iškalamos iškiliausių Tūkstantmečio asmenybių pavardės – ne tik lietuvių. Taip pirmą kartą bus apjungiami įvairių tautų atstovai, gyvenę ar dirbę Lietuvai: lenkai, rusai, žydai, totoriai, gudai bei kitų tautybių žmonės.

Tikimasi, kad skulptūra taps pasaulio lietuvių vienybės simboliu, harmoningai įsikomponuosiančiu lietuviškame peizaže bei parodysiančiu visų lietuvių siekį būti kartu, gyventi ir dirbti Lietuvos labui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius