Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 03 07

Vilniuje – jau antras pasiūlymas statyti biokuro elektrinę

„Lietuvos energijai“ pranešus, kad su bendrove „Fortum Heat Lietuva“ pasirašytas ketinimų protokolas dėl naujos kogeneracinės jėgainės statybos Vilniuje, sostinės meras Artūras Zuokas tvirtina, jog tai sveikintinas žingsnis. Esą kuo didesnė konkurencija, tuo geriau. Prieš kelis mėnesius apie ketinimus statyti tokią elektrinę pareiškė Vilniaus šilumos tinklų nuomininkė „Dalkia“.
Vilniaus savivaldybė Lietuvos Respubliką skundžia Europos Komisijai dėl neskirtų lėšų Vilniaus termofikacinės elektrinės modernizavimui.
Pateiktas dar vienas siūlymas statyti biokuro jėgainę Vilniuje. / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

„Lietuvos energija“ savo pranešime teigia, kad pasirašytas ketinimų protokolas dėl investicinio projekto, kurio tikslas – kogeneracinės jėgainės Vilniaus mieste projektavimas, statyba ir eksploatavimas. „Planuojama, kad naujoji jėgainė bus apie 50 MW elektrinio ir apie 110 MW šiluminio galingumo, naudos biomasę bei kitą vietinės kilmės kurą. Planuojamo projekto vertė gali siekti apie 200 mln. eurų. Numatyta, kad pagrindiniu projekto partneriu bus „Fortum“, kuris ir koordinuos pirmojo etapo darbus“, – rašoma pranešime.

Šiame ketinimų protokole numatytas pirmasis etapas apima žemės sklypo paiešką, elektrinės aprūpinimo kuru studiją, veiklos galimybių ir priešprojektinės studijos parengimą, projekto vystymo plano su strateginiu poveikio aplinkai vertinimu ir elektrinės poveikio aplinkai vertinimo programos parengimą ir patvirtinimą. Įvertinus pirmojo etapo darbų rezultatus, „Lietuvos energijos“ valdyba priims sprendimą dėl tolimesnės projekto eigos ir investicijų.

Sausio viduryje „Dalkia Eastern Europe“ pranešė esanti pasirengusi investuoti 500 mln. Lt į naujos biokuro jėgainės statybą Vilniuje. Jėgainė, kurioje būtų deginamas biokuras, leistų vilniečiams šilumos kainą sumažinti 20 proc., kadangi 60 proc. šilumos energijos Vilniuje būtų gaminama naudojant biokurą ir atsisakant brangių rusiškų dujų. Tai būtų 300 MW pajėgumų katilą.

Šį projektą „Dalkia“ atstovai pristatė kartu su miesto meru, tačiau išgirdęs apie naująjį siūlymą A.Zuokas tvirtino sveikinantis ir šį pasiūlymą. „Būtų sunku komentuoti nežinant detalių, bet, manyčiau, tai yra gerai – kuo daugiau norinčių statyti, tuo bus didesnė konkurencija. Galėsime turėti geriausią pasiūlymą už geriausią kainą ir bus pasirinktas tas siūlymas, kuris mažins šilumos kainas. Kai matysime realius siūlymus, ne tik pareiškimus, galėsime tai plačiau komentuoti. Bet aš sveikinu. Kuo daugiau konkurencijos, tuo labiau Vilniaus gyventojai laimės“, – teigė A.Zuokas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius