Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2015 12 01

Vilniuje Johną Lennoną nurungė Žvėryno bebrai

2014 metais visuomenininkas ir fotografas Saulius Paukštys pasiūlė bevardę Neries salą, esančią Žvėryne, pavadinti garsaus britų muzikanto Johno Lennono vardu. Menininkas it koks naujų žemių užkariautojas net buvo saloje įsmeigęs lentelę su minėtu pavadinimu. Bet, kaip praneša žvėryniečių susivienijimas „Žvėryniečiai“, sala vis dėlto nesivadins pasaulinės įžymybės vardu.
Briedis Bebrų saloje
Briedis Bebrų saloje / Žvėryniečių susivienijimą „Žvėryniečiai“ nuotr.

2015 metų pavasarį į žvėryniečių susivienijimą „Žvėryniečiai“ kreipėsi ilgametė Žvėryno gyventoja, kuri atkreipė dėmesį į šią iniciatyvą. Gyventoja papasakojo susivienijimo pirmininkui Edgarui Skrebei, kad prieš pusę amžiaus pačioje saloje veikė populiarus paplūdimys, o ji nuo senų laikų vadinta Bebrų sala. Iš šio pasakojimo tapo aišku, kad vyresniąją Žvėryno kartą nuliūdintų kitokio nei Bebrų salos pavadinimo oficialus registravimas.

Žvėryniečių susivienijimas kreipėsi į Valstybinę lietuvių kalbos komisiją ir su ja bendrai nusprendė, kad Johno Lennono pavadinimas salai yra visiškai netinkamas. Komisijos nariai papasakojo, jog yra istorinių šaltinių kurie teigia, jog XIX a. sala galėjo būti vadinta Naująja Rėva, tačiau tikslių duomenų, ar tai būtent ta sala, nėra išlikę.

Atsižvelgdama į žvėryniečių susivienijimo „Žvėryniečiai“ pirmininko E.Skrebės išsakytus argumentus dėl faktinio ilgamečio pavadinimo naudojimo ir jo pagrįstumo bei tinkamumo pagal kalbines normas, taip pat į pastebėjimą, kad gamtos objektų pavadinimai dažniausiai ir yra užrašomi iš gyvosios kalbos, bet ne naujai sukurtų, nepagrįstų asmeninių iniciatyvų, Valstybinė lietuvių kalbos komisija nutarė pritarti Bebrų salos pavadinimo registravimui.

Šią iniciatyvą palaikė ir Vilniaus miesto savivaldybė, 2015 m. liepos 16 d. posėdyje tą padarė ir Vilniaus miesto pavadinimų, paminklų ir atminimo lentų komisija, todėl Aplinkos apsaugos agentūra, pagal susivienijimo parengtus dokumentus, nutarė įregistruoti Bebrų salos pavadinimą į Lietuvos Respublikos upių, ežerų ir tvenkinių kadastrą. Nuo šiol Bebrų salos pavadinimas yra oficialus ir bus spausdinamas planuose, žemėlapiuose ir visuose dokumentuose.

Žvėryniečių susivienijimą „Žvėryniečiai“ nuotr./Bebrų sala
Žvėryniečių susivienijimą „Žvėryniečiai“ nuotr./Bebrų sala
 

„Žvėryniečių susivienijimas „Žvėryniečiai“ mano, jog Johnas Lennonas buvo nuostabus muzikantas ir jo muzika įkvėpė visą pasaulį, tačiau siekia, kad Žvėrynas išliktų kuo autentiškesnis, o senųjų jo gyventojų atmintis būtų gerbiama ir tinkamai įamžinta. Mes negalime leisti, kad gamtos objektų pavadinimai būtų kieno nors asmeninių norų ar ambicijų taikiniu, turime gerbti istoriją, saugoti palikimą ir visą gamtą apskritai“, – sakė žvėryniečių susivienijimo „Žvėryniečiai“ pirmininkas E.Skrebė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius