-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2020 10 26 /16:00

Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje skelbiamas karantinas, viešose vietose – tik su kaukėmis, siūlys drausti kai kuriuos renginius

Vyriausybė pirmadienį paskelbė karantiną Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje ir dar penkiose šalies savivaldybėse, jose bus įvedamas privalomas kaukių dėvėjimas visose viešose vietose. Artimiausiomis dienomis numatoma apriboti susibūrimus, sporto varžybos turės vykti be žiūrovų.

Be trijų didmiesčių, karantinas įvedamas Šilalės, Širvintų, Telšių, Trakų ir Vilniaus rajonų savivaldybėse. Karantinas prasidės trečiadienį, spalio 28 d. 24 val.

Čia gyvenantiems žmonėms bus privaloma dėvėti kaukes visose viešose vietose su retomis išimtimis. Kaukių nereikės dėvėti už gyvenamųjų teritorijų ribų, kai šalia 20 metrų spinduliu nėra kitų asmenų, išskyrus šeimos narius.

Karantino zonoje esančiose savivaldybėse bus griežčiau ribojamas žmonių srautas kultūros, laisvalaikio, pramogų, sporto įstaigose – jos turės užtikrinti ne mažesnį kaip dešimties kvadratinių metrų plotą vienam lankytojui.

Iš viso Lietuvoje karantino režimas įvestas 21 savivaldybėje.

Draudžiami sporto renginiai su žiūrovais

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga taip pat pranešė, kad trečiadienį Vyriausybei siūlys uždrausti renginius ir susibūrimus. Jei Ministrų kabinetas pritars, į profesionalias sporto rungtynes nebebūtų įleidžiami žiūrovai. Šie draudimai įsigaliotų nuo penktadienio.

„Būtų nustatoma, kad yra draudžiami visi atvirose ir uždarose erdvėse organizuojami renginiai ir susibūrimai, išskyrus, aukšto meistriškumo sporto varžybas, kurios vyksta be žiūrovų. Tai reiškia arenose visos varžybos, kurios iki šiol vyko su žiūrovais, turės vykti be žiūrovų“, – žurnalistams sakė A.Veryga.

„Kultūros renginiuose, į kuriuos bilietai parduodami elektroniniu būdu, turi būti užtikrinama patekimo kontrolė ir ne mažesnis kaip dviejų metrų atstumas tarp žiūrovų. Tai reikš kas trečios kėdės išsodinimą. Jeigu šie siūlymai bus priimti, jie įsigaliotų nuo spalio 30 d., penktadienio“, – aiškino sveikatos apsaugos ministras.

Pasak jo, sporto varžybose žiūrovai draudžiami, bet leidžiami kultūros renginiuose todėl, kad spektaklio ar klasikinės muzikos koncerto metu žmonės ramiai sėdi savo vietose. Tuo tarpu sporto arenoje, nors žmonės įleidžiami laikantis griežtos tvarkos, kai juos apima azartas, situacijos suvaldyti neįmanoma, kad ir kaip stengtųsi apsauga. „Tą patį matėme ir su naktiniais klubais. Kol esi ką tik atėjęs ir blaivas, viskas tvarkoje. Bet kai įsibėgėja naktis ir linksmybės, žmonės pasikeičia, ir užtikrinti saugumo sąlygas yra nerealu“, – teigė ministras.

Gydymo paslaugos nebus ribojamos

Patekimo pas medikus tvarka nesikeičia, tik savivaldybėse, kuriose įsigalioja karantinas, draudžiama lankyti pacientus, išskyrus kritines būkles, vaikus iki 14 metų ir gimdyves. „Tačiau pačių paslaugų teikimas nėra apribojamas“, – tikino A.Veryga.

Savivaldybėse, kuriose įsigalioja karantinas, įsigalioja ir pirmo karantino nuostatos – nuo 60 iki 100 proc. priedai, mokami medikams, dirbantiems padidintos rizikos sąlygomis. Konkrečiai šiandien kalbėjome papildomai dėl šeimos gydytojų ar kitų medikų, kurie eitų į slaugos ir globos namus padėti teikti pagalbą ten sergantiems pacientams. Ir mes artėjame prie situacijos, kai beveik visos didžiosios savivaldybės patenka į tą sąrašą.

Nuo to laiko, kai praėjusią savaitę buvo patvirtinti savivaldybių priskyrimo skirtingoms zonoms kriterijai, 15 savivaldybių iš žalios zonos pateko į geltoną zoną. Žaliojoje zonoje yra likusios tik penkios savivaldybės – Tauragė, Alytus, Varėna, Utena ir Rokiškis.

Lovų skaičius COVID-19 pacientams bus plečiamas

Augant COVID-19 atvejams, iš 401 lovos, skirtos sergantiems koronavirusu, šiuo metu užimta 83 proc. Tačiau, pasak A.Verygos, ligoninės plečia šių lovų skaičių. Papildomai planuojamos 260 lovų, kurios bus naudojamos šiems pacientams gydyti. Regione dar yra galimybė išplėsti lovų skaičių iki 600 – tiek atraminėse, tiek kitose ligoninėse, pavyzdžiui, Marijampolės ligoninėje. Kiekviena įstaiga esą pati spręs, kiek lovų gali skirti.

„260 lovų – greitesnis variantas, kuriam daugiau mažiau jau pasiruošta ir nereikėtų didelių pastangų tas lovas panaudoti. Norint panaudoti likusias 600 lovų, reikės atlikti sudėtingesnius procesus – gali reikėtų pacientus perkilnoti, tam tikras planines paslaugas atidėti ir pan.“, – teigė ministras.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius