Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2017 07 20 /18:38

Vilniuje keli šimtai žmonių susirinko paminėti Baltijos šalių okupacijos nepripažinusios JAV deklaracijos

Ketvirtadienį Vilniuje, Vašingtono aikštėje, maždaug trys šimtai žmonių susirinko į padėkos JAV šventę pažymėti istorinės Sumnerio Welleso deklaracijos, kuria Valstijos nepripažino Baltijos šalių okupacijos.
Renginys „Kartu tarkime „ačiū“ JAV!“
Renginys „Kartu tarkime „ačiū“ JAV!“ / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Šiandien sakydami „ačiū“, ne tik už tai, kas buvo tada, bet ir už tai, kas vyksta dabar, mes reiškiame tvirtą įsitikinimą, kad jaučiame labai tvirtą savo sąjungininkų petį. Mes nei kiek neabejojame savo saugumu ir savo laisve“, – sakė Lietuvos užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius.

„Sakydami „ačiū“ už nepripažinimo politiką, kartu dėkojame už tą viltį, kuri mus išsaugojo tuos visus dešimtmečius. Sakydami „ačiū“ už nepripažinimo politiką mes mes turime omenyje tai, kas vyksta šią dieną, nes tos politikos reikia ir tam tikroje dalyje Gruzijoje ir Ukrainoje“, – kalbėjo L.Linkevičius.

Kadenciją baigęs prezidentas Valdas Adamkus, ilgus metus gyvenęs išeivijoje JAV, savo kalboje pabrėžė, kad „Amerika išlaikė savo žodį, per penkiasdešimt metų nepripažindama Lietuvos okupacijos, leisdama veikti mūsų diplomatinėms tarnyboms“.

„Šiandien, kai mes esame laisvi, nepriklausomi, tačiau iš Kremliaus sklinda visokie nerimą keliantys balsais, mes jaučiame Amerikos reikšmę ir pagalbą“, – sakė V.Adamkus.

Šiandien, kai mes esame laisvi, nepriklausomi, tačiau iš Kremliaus sklinda visokie nerimą keliantys balsais, mes jaučiame Amerikos reikšmę ir pagalbą, – sakė V.Adamkus.

„Čia visada šviesu ir gera, aš neatsimenu, kad kada nors šią ypatingą dieną čia čia būtų kokie griausmai, liūtys, nešvarumai iš dangaus ar iš širdies. Čia visada yra gera“, – į susirinkusius Vašingtono aikštėje kreipėsi pirmasis valstybės vadovas Lietuvai atkūrus nepriklausomybę Vytautas Landsbergis.

Renginio metu Lietuvos kariuomenės orkestrui atliekant Lietuvos ir JAV himnus buvo pakeltos šių šalių, taip pat Latvijos ir Estijos vėliavos.

Aikštėje prekiaujama amerikietišku maistu – mėsainiais, spurgomis, o pasibaigus oficialiai ceremonijai prasidėjo koncertas.

Sumnerio Welleso deklaracija buvo paskelbta tuometinio laikinai ėjusio pareigas JAV valstybės sekretoriaus Benjamino Sumnerio Welleso 1940 metų liepos 23 dieną. Šia deklaracija JAV oficialiai pasauliui pranešė, kad nepripažįsta Sovietų Sąjungos įvykdytos Baltijos šalių okupacijos. Tai tapo JAV Baltijos šalių okupacijos nepripažinimo politikos, kuria JAV smerkė Sovietų Sąjungos įvykdytą agresiją ir palaikė Baltijos šalių nepriklausomybės siekį, pradžia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius