Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 09 08

Vilniuje migrantus apgyvendins laikinuose nakvynės namuose – benamius jau iškraustė

Beveik dvejus metus naktis leidę nakvynės namuose Naujininkuose, Vilniaus benamiai jau gali džiaugtis rekonstruotu pastatu Naujojoje Vilnioje. A.Kojelavičiaus gatvėje esantys nakvynės namai rekonstruoti nuo pamatų. Tvarkomasi ir pastate Naujininkuose, kur galvojama apgyvendinti migrantus – šeimas su vaikais, neįgalius asmenis. Tai kol kas vienintelė numatyta migrantų apgyvendinimo vieta sostinėje.
Vilniaus miesto laikini nakvynės namai
Vilniaus miesto laikini nakvynės namai / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Iškels iš užkardų

Pagal praeitą savaitę vidaus reikalų ministrės Agnės Bilotaitės bei socialinės apsaugos ir darbo viceministrės Justinos Jakštienės pristatytus naujausius neteisėtai sieną iš Baltarusijos kirtusių migrantų apgyvendinimo planus, per mėnesį ketinama atlaisvinti visas pasienio užkardas ir savivaldybių patalpas.

Jose gyvenantys migrantai bus išskirstyti į kelis centrus, pažeidžiamiausias grupes ketinama įkurti atskirai.

Šiuo metu, vidaus reikalų ministrės teigimu, pasienio užkardose ir savivaldybių patalpose gyvena apie 1,4 tūkst. migrantų.

„Per šį mėnesį mes įsipareigojame visus neteisėtus migrantus, kurie šiuo metu yra apgyvendinti pasienio užkardose, savivaldybių patalpose, tam tikrais etapais iškeldinti į šiltas patalpas arba apšildytus modulinius namelius“, – žurnalistams praeitą savaitę sakė ministrė.

Pastatas Naujininkuose

Viena iš vietų, kur įsikurs labiausiai socialiai pažeidžiamos grupės – šeimos su mažais vaikais, besilaukiančios moterys, – bus ir Vilniuje, Naujininkuose, kur uždaromi laikini nakvynės namai, anksčiau veikė globos namai „Atsigręžk į vaikus“.

Žadama, kad tiek čia, tiek Pabėgėlių priėmimo centre Rukloje bus sudarytos sąlygos vaikams mokytis, užsiimti įvairia veikla.

Vidaus reikalų ministerijos (VRM) teigimu, tai vienintelė vieta sostinėje, kuri yra numatyta šiuo metu ir kurioje apsigyvens iš Baltarusijos sieną neteisėtai kirtę migrantai.

„Bendradarbiaujant su Socialinės apsaugos ir darbo ministerija (SADM) bei nevyriausybinėmis organizacijomis buvo patvirtintas migrantų apgyvendinimo planas šaltajam sezonui, pagal kurį pažeidžiami asmenys turi būti perkelti į tam pritaikytus pastatus.

Reikia įrengti daugiau sanmazgų, pakeisti lovas, įrengti virtuvėles. Būtina pritaikyti pastatą šeimoms ir vaikams.

Šiuo metu pastatai, kuriuose veikė Vilniaus laikini nakvynės namai (oficialus adresas – A.Jaroševičiaus g. 10B), Naujininkuose yra ruošiami migrantų apgyvendinimui“, – teigia ministerija.

Kaip nurodoma VRM Strateginės komunikacijos skyriaus pateiktame komentare, SADM pavedimu atliekami būtiniausi veiksmai, kad nakvynės namai Vilniuje būtų pritaikyti ir atitiktų bazines apgyvendinimo sąlygas.

„Juose reikia įrengti daugiau sanmazgų, pakeisti lovas, įrengti virtuvėles ir kt. Būtina pritaikyti pastatą šeimoms ir vaikams. Planuojama, kad bus apgyvendinta apie 400 asmenų iš socialiai pažeidžiamų grupių.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vilniaus miesto laikini nakvynės namai
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vilniaus miesto laikini nakvynės namai

Šiuo metu ruošiama daugiau erdvių, tad ir apgyvendinimo vietų skaičius atitinkamai auga. Iki šiol ten gyveno keliasdešimt benamių, tačiau pastato pajėgumai yra didesni.

Siekiama visus neteisėtus migrantus iškelti į pastatus ar kitas apgyvendinimo vietas pritaikytas šaltajam sezonui“, – teigė VRM.

Benamiams – nauji namai

Vilniaus miesto savivaldybė patvirtino, kad patalpos A.Kojelavičiaus gatvėje jau sutvarkytos, ten ir iškelti benamiai.

„Atnaujinti nakvynės namai džiugins tiek gyventojus, tiek darbuotojus pagerintomis gyvenimo sąlygomis – įvedus dujotiekio sistemą ir įrengus 10 dušo patalpų vietoj dabar esančių 2, kuriomis naudojasi 60 asmenų, bus pagerintos benamių asmenų asmens higienos sąlygos ir paslaugų kokybė, sudaromos palankesnės sąlygos jų integracijai į visuomenę.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Rekonstruoti Vilniaus miesto nakvynės namai
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Rekonstruoti Vilniaus miesto nakvynės namai

Tvarkant aplinką, buvo sutvarkyta danga, apželdinimas, įrengta mažoji architektūra. Tvarkant pastatą įrengti energiją taupantys sprendiniai: pastato fasado, cokolio, langų angokraščių, stogo ir kitų išorinių atitvarų, grindų ant grunto šiltinimas, langų ir lauko durų keitimas, karšto ir šalto vandens tiekimo ir nuotekų bei šildymo sistemų rekonstrukcijos, papildomų sanitarinių mazgų įrengimas, taip pat aplinkos sutvarkymas.

Įvedus dujotiekį ir įrengus 10 dušo patalpų vietoj dabar esančių 2, kuriomis naudojasi 60 asmenų, bus pagerintos benamių asmenų asmens higienos sąlygos ir paslaugų kokybė.

Rekonstruotas pastatas atitinka A klasės energetinį naudingumą“, – apie naujai suremontuotus nakvynės namus teigė Vilniaus miesto savivaldybės administracijos direktorė Lina Koriznienė.

Būtent tiek – arti 60 asmenų kasnakt galėdavo priimti ir laikinieji nakvynės namai Naujininkuose.

Lovų čia buvo 54-ios, tačiau per šalčius žiemą nakvojančiųjų skaičius perkopdavo ir 60, jiems buvo klojami čiužiniai.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Rekonstruoti Vilniaus miesto nakvynės namai
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Rekonstruoti Vilniaus miesto nakvynės namai

Senųjų nakvynės namų rekonstrukcija Naujojoje Vilnioje buvo numatyta pabaigti būtent iki 2021 metų trečiojo ketvirčio.

Tad benamius iš čia bet kuriuo atveju jau planuota iškelti į naują pastatą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius