Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 04 20

Vilniuje mitingavo pusė tūkstančio kanapių legalizavimo šalininkų

Maždaug pusė tūkstančio kanapių legalizavimo šalininkų trečiadienį mitingavo prie Seimo, mėgindami atkreipti dėmesį į, anot jų, kanapės augalo naudą.
Balandžio 20-ąją švenčiama tarptautinė Kanapės diena
Balandžio 20-ąją švenčiama tarptautinė Kanapės diena / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Minėdami „Kanapių kultūros dieną“, kuri švenčiama balandžio 20-ąją, mitingo organizatoriai renginio pradžioje paprašė dalyvių susilaikyti nuo vadinamosios „žolės“ rūkymo.

Vienas organizatorių Mantas Ramonas pareiškė, kad dabartiniai Lietuvos įstatymai neleidžia išnaudoti kanapės augalo potencialo ir būtent dėl jų bei vengimo kalbėti šia tema „mūsų draugai kenčia, o sergantiesiems nesuteikiama alternatyva pasirinkti gydymo būdo“.

„Mitingu siekiame iškelti aktualius klausimus į viešumą bei formuoti racionalią viešąją nuomonę apie šį augalą, remiantis faktais ir šių dienų moksliniais tyrimais. Norime atkreipti atsakingų institucijų, o ypač įstatymų leidėjų dėmesį, parodyti, kad turime žengti progresyviu keliu, o ne taikyti autoritarinius modelius“, – susirinkusiesiems sakė M.Ramonas.

Apie valandą trukusiame mitinge įstatymų pažeidimų neužfiksuota, sakė BNS kalbinti renginį stebėję ir filmavę policijos pareigūnai. Jų teigimu, mitinge dalyvavo apie 500 žmonių.

Dauguma BNS kalbintų jo dalyvių sakė palaikantys kanapių legalizavimą tiek medicininiais, tiek rekreaciniais tikslais, tačiau patys neprisipažino jas rūkantys.

VIDEO: Marihuanos mėgėjai prašė Seimo ją legalizuoti

„Palaikau visišką legalizavimą, nes čia visų pirma yra laisvės klausimas, o mes skambiai mėgstame save taip pavadinti, bet, pasirodo, iki galo taip nėra. (...) Aš jaučiu atsakomybę ateiti ir keisti savo valstybę“, – sakė Rūta Jankauskaitė, 27-erių mados fotografė.

„Aš nesu už kvailą legalizavimą, nesu už kvailą dekriminalizavimą, aš norėčiau, kad tai būtų legalu, bet tiesiog kontroliuojama, o ne ignoruojama“, – teigė 27-erių amatininku prisistatęs Gediminas, nenorėjęs atskleisti savo pavardės.

Į renginį atvyko ir keliolika plakatais nešinų kanapių vartojimo liberalizavimo priešininkų.

„Žalia žolė, bet tai yra kelias į žalią krokodilą“

Akademikas Valdemaras Šimėnas perspėjo, kad netgi nuo silpnų narkotikų kaip kanapės gali išsivystyti priklausomybė.

„Žalia žolė, bet tai yra vartai, tai yra kelias į žalią krokodilą“, – teigė jis.

Kanapių mėgėjų mitingas prieš kelias savaites buvo sulaukęs viešąjį interesą ginančių prokurorų dėmesio, tačiau galiausiai jie nusprendė nemėginti uždrausti šio renginio.

Europos narkotikų ir narkomanijos stebėsenos centro 2015 metų duomenimis, per pastaruosius 12 mėnesių vartoję kanapių – marihuanos ir hašišo – nurodė apie 19,3 mln. suaugusiųjų Europos Sąjungos (ES) šalių gyventojų. Dauguma jų – 14,6 mln. arba 11,7 proc. – buvo jaunimas nuo 15 iki 34 metų.

Tyrimai rodo, kad Lietuvos jaunimas yra tarp mažiausiai kanapių produktais besisvaiginančiųjų ES. Lietuvoje 5 proc. jaunimo per pastaruosius metus vartojo šių kvaišalų. Tačiau bent kartą jų paragavo penktadalis penkiolikmečių-šešiolikmečių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius