Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 12 15

Vilniuje – naujo mero rinkimai

Trečiadienio Vilniaus tarybos posėdyje tikimasi kardinalių sostinės valdžios pokyčių – Vilius Navickas ketina palikti mero postą, o į jo vietą žadama išrinkti konservatorių Raimundą Alekną.
R.Alekna šiandien turėtų tapti naujuoju Vilniaus vadovu – bent taip numatyta tarybos posėdžio išvakarėse pasirašytuose valdančių frakcijų susitarimuose.
R.Alekna šiandien turėtų tapti naujuoju Vilniaus vadovu – bent taip numatyta tarybos posėdžio išvakarėse pasirašytuose valdančių frakcijų susitarimuose. / Kęstučio Vanago/BFL nuotr.

Taip pat miesto vadovų gretas papildys dar vienas, ketvirtasis, vicemeras ir dar vienas savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas. Jų iki šiol buvo du.

Kelis mėnesius trukusios derybos tarp valdančiųjų Vilniaus tarybos frakcijų baigtos – antradienio pavakarę pasirašyti susitarimai, kurie trečiadienio tarybos posėdyje turi nulemti, kad meru taps R.Alekna, ketvirtuoju jo pavaduotoju Lietuvos lenkų rinkimų akcijos frakcijos narys Jaroslavas Kaminskis, o savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoju – Liberalų sąjūdžio (LS) atstovas Gerardas Jurkonis. Pastarasis šias pareigas jau ėjo, tačiau buvo atleistas, kai valdantieji prieš pusmetį nutraukė bendradarbiavimą su LS frakcija.

Įtampos nejuto

R.Alekna posėdžio išvakarėse teigė, kad pasirašyti susitarimus sekėsi sklandžiai, todėl viskas turėtų vykti pagal planą. „Nesklandumų, nesusikalbėjimo nebebuvo. Nėra įtampos, ginčų, bent jau atvirų“, – tvirtino R.Alekna.

Pirmiausia posėdyje miesto tarybai teks apsispręsti, ar ji pritaria V.Navicko atsistatydinimui. Pastarasis trauktis iš posto pažadėjo dar spalio 1–ąją, teigdamas, jog pareigų atsisakys tuoj pat, kai valdantieji susitars dėl naujos mero kandidatūros. Tačiau nepasitikėdami mero pažadu tarybos nariai surinko parašus ir po interpeliacija, kurią taryba svarstys tuo atveju, jei V.Navickas staiga apsigalvotų ir nuspręstų nesitraukti.

Anot Vilniaus tarybos sekretorės Margaritos Butkienės, meras, vicemeras ir administracijos direktoriaus pavaduotojas bus renkami slaptu balsavimu, o dabartinio mero atsistatydinimą taryba galės patvirtinti atviru balsavimu ar tiesiog bendru sutarimu – tai esą priklausys nuo politikų valios. „Jeigu meras bus išrinktas, jis sės ir toliau ves posėdį, kurio darbotvarkėje turime net 60 klausimų. O ketvirtadienį jis jau ateis į kolegijos posėdį ir dirbs tai, kas priklauso miesto merui“, – sakė M.Butkienė.

Opozicija balsavime gali nedalyvauti

Ar naujajam merui pakaks jį remiančių politikų balsų, paaiškės tik po slapto balsavimo. To spėlioti nedrįso nei valdantieji, nei opozicijos atstovai.

„Tvarkos ir teisingumo“ frakcijos vadovas Gediminas Rudžionis antradienio vakarą teigė, kad jų frakcija dar nėra apsisprendusi, ar iš viso dalyvaus balsavime. „Mūsų pozicija aiški – V.Navickas turi pasišalinti, jei jis pats neatsistatydins, tuomet balsuosime už jo pašalinimą. Bet man atrodo, kad niekas Vilniuje nepasikeis ir pakeitus merą. Juk čia kaip orkestras, grojantis pagal vienos verslo grupuotės užsakytą muziką. Pirmuoju smuiku griežė V.Navickas, dabar grieš R.Alekna, bet kiti muzikantai, dirigentas ir natos išliks tos pačios“, – metaforomis kalbėjo G.Rudžionis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius