Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 08 17

Vilniuje nušluos metalinius garažus

Ketvirtadienį ketinama išnaikinti paskutinius metalinius garažus, riogsančius šalia tiesiamo vakarinio aplinkkelio Sietyno gatvės pradžioje. Nors jų nukėlimo procesas tęsiasi jau dvejus metus, tačiau garažų savininkai su tuo niekaip nesusitaiko ir žada įnirtingai priešintis.
Metalinių garažų Sietyno g. 2A likę nedaug, dalis savininkų skuba nukelti savo statinius, kiti dar tikisi pakovoti dėl savo turto.
Metalinių garažų Sietyno g. 2A likę nedaug, dalis savininkų skuba nukelti savo statinius, kiti dar tikisi pakovoti dėl savo turto. / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Teritorijoje šalia Sietyno bei L.Asanavičiūtės gatvių sankryžos ir vakarinio aplinkkelio dar yra likę apie 20 metalinių garažų. Kitus jų savininkai jau nusikėlė, kai kurie skuba padaryti tai paskutinėmis dienomis, kadangi rytoj šio darbo imsis Vilniaus savivaldybė. Jos paslaugos kainuos – savininkai turės apmokėti nukėlimo ir saugojimo išlaidas.

Savininkai pikti

Šalia savo garažų sutikti keli jų savininkai atvirai piktinosi tokiais savivaldybės veiksmais. Jie įsitikinę, kad garažai aplinkkelio statyboms netrukdys, o kelerius metus pastovėjusi tuščia žemė vėliau atiteks kokiam suinteresuotam asmeniui, kuris čia pastatys jeigu ne prekybos centrą, tai bent autoservisą.

„Aplinkkelis eis netoliese, bet ne per mūsų garažus. Tačiau mums vis tiek liepė nusikelti savo garažus. Delsėme, nors ir nesitikėjome, kad sprendimas bus pakeistas, o dabar tai bus padaryta priverstine tvarka. Niekas su mumis nesikalbėjo, kokia ten šneka – įsakymai ir tiek“, – kalbėjo buvusio garažo vietoje sutiktas vilnietis Algis.

Vyro teigimu, nebuvo teismo, kuris leistų garažus nukelti, tačiau savivaldybė daro, ką norinti. Esą Sietyno gatvėje 2A esančių garažų savininkai prašė dar bent savaitės, per kurią galėtų susirasti transportą garažams išvežti.

Paklaustas, kodėl iki šiol to nepadarė, nes ant visų likusių garažų kabo įspėjimai, kad savininkai privalėjo juos nusikelti iki liepos 31 dienos, Algis aiškino, jog jau dvejus metus panašius įspėjimus gauna, tačiau iki šiol nieko daugiau ir nevyko.

„Galėjo iš karto pasakyti nukėlimo terminą ir viskas. O tai nuolat sulaukiame grasinimų, kad atvažiuos su antstoliais, supjaustys ir išveš šituos garažus saugoti, o mes turėsime už viską sumokėti“, – skundėsi Algis.

Lygina su cunamiu

Aplinkkelis eis netoliese, bet ne per mūsų garažus. Tačiau mums vis tiek liepė nusikelti savo garažus, – guodėsi garažų savininkai.Kai atvažiuos nukelti likusių garažų, Algis teigė ateisiąs bent pasižiūrėti. „Pažiūrėsime, kaip jie čia viską naikins. Japonijoje naikina cunamiai, o pas mus valdžia“, – ironiškai pastebėjo Algis.

Jis nelinkęs sutikti ir su priekaištais, kad metaliniai garažai nepuošia miesto: „Vamzdį, žiūrėkit, kokį surūdijusį pastatė. Va ir aš galėčiau į parodą pristatyti visokių senienų. Bet jau per vėlu, norint tai padaryti reikia „draugų“ turėti“.

Metalinį garažą Sietyno gatvėje taip pat turintis Juozas nusiteikęs dar pakovoti už savo turtą. Perkelti garažą į kitą vietą jis negali, nes neturi nei pinigų, nei žemės sklypo.

„Aš dabar bedarbis, pinigų neturiu, žemės, kur galėčiau pastatyti šitą garažą, neduoda, jeigu duotų – tikrai persikelčiau. Aš gyvenu netoliese, todėl čia rūsyje net daržoves laikau. Nors kokią kompensaciją sumokėtų, padėtų persikelti, vis šis tas jau būtų. O čia nieko“, – piktinosi vyras.

Juozas prisipažino pastaruoju metu garaže automobilio nebelaikantis, kadangi jau tenka galvoti apie išsikraustymą. Jo transporto priemonė papildė kiemus užimančių automobilių gretas.

Nukels bet kokiu atveju

Savivaldybės atstovai pažadų, kad metaliniai garažai Sietyno ir L.Asanavičiūtės gatvių sankryžoje dar kurį laiką galėtų likti, nedalija. Miesto ūkio ir transporto departamento direktoriaus Virginijaus Paužos teigimu, tie garažai bet kokiu atveju bus nukelti, o nurodyta data – rugpjūčio 18-oji – yra galutinė. Daugiau procesas nebebus vilkinamas, nes būtina tęsti aplinkkelio statybas.

„Visi laikini ir neišvaizdūs statiniai Vilniaus mieste turi būti nugriauti, nukelti ar dar kitokiu būdu jų neturi likti. Tai bus daroma visomis teisėtomis priemonėmis, bet jų neliks“, – „15min“ užtikrino V.Pauža.

Karoliniškių seniūnijos atstovai pripažįsta, kad problemų su metalinių garažų savininkais turima, tačiau tai nukėlimo darbams nesutrukdys. „Jie (metalinių garažų Sietyno g. 2A savininkai – aut.past.) žemės mokesčių nemoka, jokių dokumentų neturi. Jau kelerius metus tie garažai turėjo būti nukelti, savininkams nuolat klijuojami įspėjimai, bet jie, matyt, tikėjosi, kad jų garažai liks tarp aplinkkelio kelių“, – sakė Alvydas Klečkauskas, Karoliniškių seniūnijos vyriausiasis specialistas, atsakingas už statybų priežiūrą.

Keli likę garažai yra toje teritorijoje, kurioje bus įvažiavimo ir išvažiavimo iš aplinkkelio žiedas, todėl, anot A.Klečkausko, nerealu tikėtis, kad jo viduryje išliks keletas metalinių garažų.

Siūlo alternatyvą

Metalinių garažų savininkai įsitikinę, kad nukelti visų garažų tikrai nereikėtų.

Esą juose savo mašinas galėtų laikyti tie, kurie kasdien jomis nevažinėja. Tokiu būdu kiemai ir gatvių pakraščiai nebebūtų taip užgrūsti automobiliais. „Aš nesakau, kad reikia tiek garažų, kiek jų yra dabar, jų galėtų būti mažiau, bet jų turėtų likti visame mieste. Nes dabar neretai negali net greitosios pagalbos, ugniagesių automobiliai privažiuoti prie namų“, – teigė  Vilniaus metalinių garažų savininkų bendrijų asociacijos atstovas Vidmantas Stemplys.

Anot jo, automobilių statymo klausimai Vilniaus rajonuose nesprendžiami, todėl gal miesto valdžiai reikėtų perimti kitų valstybių patirtį ir apmokestinti tuos automobilius, kurie kieme stovi ilgiau. Arba palikti bent dalį metalinių garažų, jų savininkus priverčiant savo turtą kruopščiau prižiūrėti, dažyti, kad garažų kvartalai taptų miesto puošmena, o ne darkytų jo vaizdą kaip dabar.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius