Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 06 17 /11:52

Vilniuje – susitarimas dėl regiono turizmo skatinimo ir paramos Ukrainai

Už turizmo politiką atsakingi Lietuvos, Latvijos, Estijos, Lenkijos ir Ukrainos valdžios atstovai penktadienį Vilniuje pasirašė susitarimą dėl turizmo skatinimo regione ir paramos Ukrainai.
Renginys „Ukraina – Lietuvos širdyje“
Renginys „Ukraina – Lietuvos širdyje“ / Teodoro Biliūno / BNS nuotr.

Šiuo dokumentu šalys įsipareigojo aktyviau bendradarbiauti skatinant turizmą, siekiant susigrąžinti turistus prasidėjus vasaros sezonui bei susitelkti teikiant paramą Ukrainos turizmui atkurti.

Jį pasirašė ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė, Lenkijos ambasadorė Lietuvoje, Latvijos ir Estijos atsakingi ministerijų atstovai bei Ukrainos turizmo agentūros vadovė Mariana Oleskiv.

Naujų technologijų įdarbinimas

Kaip žurnalistams sakė A.Armonaitė, koronaviruso pandemija gerokai sumažino užsienio turistų srautus Lietuvoje, tačiau net ir jai atsitraukus keliautojų lygis nesugrįžo į buvusį. Anot jos, tą lėmė Rusijos karas Ukrainoje.

„Daug kas bijo dėl savo saugumo, ne visi turi informacijos, kad Baltijos šalyse, Lenkijoje karas nevyksta, nes čia – NATO. Mes turime dirbti kartu, o ne konkuruoti“, – kalbėjo ministrė.

Jos teigimu, pritraukti turistus į Baltijos regioną apsimoka visoms šalims.

„Jei turistas atvyks į Lietuvą, jis greičiausiai užvažiuos ir į Latviją ar Estiją“, – aiškino ministrė.

A.Armonaitės teigimu, siekiant didesnės regioninės naudos, reikia keistis duomenimis, „įdarbinti ir naujausias technologijas“.

„Visai neseniai mes su „Keliauk Lietuvoje“ pristatėme užsienio turistų judėjimo žemėlapį, kad verslai, institucijos, savivaldybės galėtų geriau susiplanuoti, kur būtų galima daugiau investuoti. Tais duomenimis reikia dalintis, daryti bendras marketingines kampanijas“, – sakė ministrė.

„Per pandemiją turėjome „Baltijos burbulą“, tai tokių burbulų, tokios partnerystės mums reikia tik daugiau“, – pridūrė ji.

Per pandemiją turėjome „Baltijos burbulą“, tai tokių burbulų, tokios partnerystės mums reikia tik daugiau.

A.Armonaitė sakė, kad ir „Kaunas – Europos kultūros sostinė 2022“, ir Vilniaus 700 metų jubiliejus yra „tos progos, kurios pritraukia pasaulio ir Europos dėmesį“, todėl jas reikia aktyviai išnaudoti.

„Viena vertus, tai yra progos, į kurias orientuojame savo rinkodarą, viešinimo kampanijas, bet, kita vertus, čia yra smagu ir saugu atvažiuoti ne tik, kai vyksta progos“, – kalbėjo ministrė.

Parama Ukrainai

Pasirašant susitarimą, Baltijos šalys, Lenkija taip pat įsipareigojo padėti Ukrainai, atkuriant jos turizmo sektorių.

„Mes matome platesnį vaizdą, kalbame apie Ukrainos atstatymą, turizmas – kita atstatymo tema“, – kalbėjo A.Armonaitė.

Pasak jos, pasibaigus karus, turizmas galėtų iš karto būti atkurtas tose šalies dalyse, kurios karo paveiktos yra mažiausiai.

„Pamažu į Vakarų Ukrainą jau galėtų žmonės atvažiuoti. Tam namų darbus reikia daryti šiandien, kad kai išvysim putinistus iš Ukrainos, būtų galima prisidėti ir prie Ukrainos turizmo atstatymo“, – svarstė ministrė.

Savo ruožtu M.Oleskiv teigė, kad šiuo metu šalies „turizmo sektorius neveikia“. Pasak jos, šalyje šiuo metu keliauja tik vietiniai, tačiau gana menkai, nes dėl karo tai atrodo nepriimtina.

„Pamažu turizmas po truputį atgyja, žmonės stengiasi bent savaitgalį kažkur išvykti“, – sakė M.Oleskiv, tačiau pabrėžė, kad sektorius vis dar patiria didžiulius nuostolius.

Paramos akcijos

Prasidėjus karui, dalis užsieniečių per įvairias platformas, pavyzdžiui, „Booking“, „Airbnb“, užsisakydavo kambarius, tačiau į Ukrainą nevykdavo ir viešbučiuose neapsistodavo. Taip buvo siekiama paremti iš turizmo pajamas gaunančius ukrainiečius.

Pasak M.Oleskiv, ir šiuo metu dalis žmonių taip remia vietinius, tačiau akcijos apimtis – mažesnė.

„Tokios akcijos mūsų turizmo sektoriui – labai svarbios“, – sakė ji.

Paklausta, kiek laiko po karo dar reikės, jog Ukraina atsivertų užsienio turistams, šalies turizmo agentūros vadovė teigė, kad tai įvyks iškart, kai „lėktuvai pradės skraidyti“.

Pasak jos, užsieniečius bus siekiama pritraukti įvairiais būdais. Vienas jų – kuriant karo vietų memorialus.

„Pavyzdžiui, Irpinėje yra tiltas, kurį spaudoje matė visas pasaulis. Čia bus pastatytas memorialias, o šalia jo – naujas tiltas“, – kalbėjo M.Oleskiv.

Baltijos šalių, Lenkijos ir Ukrainos susitarimas dėl turizmo – dalis Vilniuje pirmą kartą organizuojamo regiono turizmo atstovų suvažiavimo.

Renginyje dalyvauja viešojo ir privataus sektoriaus atstovai, numatoma jų diskusija, kaip paskatinti turizmo srautus tarp šalių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius