Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 08 25

Vilniuje renovuota vienintelė mokykla – už 4,3 mln. Lt šilčiau gyvens „Laisvės“ gimnazija

Šiemet Vilniaus miestas negali pasigirti renovavęs daug mokyklų. Dideli remonto darbai vyko vos vienoje gimnazijoje – „Laisvės“. Naujojoje Vilnioje esančiai mokyklai skirta 4,3 mln. Lt, už kuriuos pastatas bus apšiltintas, pakeista visa šildymo sistema, aptvarkytos sporto ir aktų salės. Tačiau tinkamai sutvarkyti mokyklos kabinetus – išdažyti sienas, pakeisti grindis – bent jau šiemet mokyklai nepavyks. Pagal numatytą projektą, pinigų šiems darbams nenumatyta.
„Laisvės“ gimnazijoje šeimininkauja statybininkai.
„Laisvės“ gimnazijoje šeimininkauja statybininkai. / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Naujojoje Vilnioje esančios „Laisvės“ gimnazijos direktorė Vaidutė Šumkauskienė, vedžiodama po įstaigą, kurioje kol kas karaliauja statybininkai, neslepia džiaugsmo – jos vadovaujama mokykla pagaliau sulaukė renovacijos. 4,3 mln. Lt skirti iš Aplinkos ministerijos administruojamos Klimato kaitos programos, Švietimo ir mokslo ministerijos ir Vilniaus savivaldybės biudžeto.

Šiltina sienas, keičia stogą

Šitų pinigų užteks sienoms apšiltinti, langams ir stogui pakeisti, palėpei ir rūsiui sutvarkyti. „Mokykla bus aprengta nauju rūbu – apšiltinta. Techniniame projekte numatyta, kad naudosime aukščiausius reikalavimus atitinkančias šiltinimo medžiagas. Daug kas stebisi, kad čia valstybinė įstaiga, o naudojamos pačios geriausios medžiagos“, – pasakojo direktorė.

Mokyklos viduje statybininkai keičia visą šildymo sistemą – vamzdynus, radiatorius, vandentiekį. Pirmo aukšto koridoriuose išlietas pagrindas plytelėms, kurios artimiausiu metu jau bus išklijuotos. Iki šiol ant grindų čia buvo patiestas linoleumas, senasis daugelyje vietų jau buvo labai nutryptas. Dar žioji skylės ir tose klasių vietose, kur nutiesti vamzdžiai, trūksta radiatorių. Žiemą vis dėlto mokykla tikisi leisti šiltai, nes pernai klasėse kartais termometrai rodydavo vos 14–16 laipsnių.

Taip pat suplanuota sutvarkyti sporto ir aktų salių lubas – pakeisti plokštes, įrengti naują, modernų apšvietimą, kol kas darbai tebevyksta. Apšvietimas čia buvusi nuolatinė problema, nes lempos nuolat perdegdavo, jas tekdavo keisti naujomis, o tam pakankamai lėšų neturėjo nei mokykla, nei savivaldybė.

V.Šumkauskienė apgailestauja, kad čia nebus keičiamos grindys. Aktų salėje jos dar geros, tačiau sporto salėje po krepšiais – lentos net linguoja. Tačiau grindims pakeisti pinigų neužtenka, nors su darbus vykdančia bendrove „Irdaiva“ sutarta, kad sporto salės sienos bus nudažytos.

Pamokos prasidės keliomis dienomis vėliau

Mokykla bus aprengta nauju rūbu – apšiltinta. Techniniame projekte numatyta, kad naudosime aukščiausius reikalavimus atitinkančias šiltinimo medžiagas. Daug kas stebisi, kad čia valstybinė įstaiga, o naudojamos pačios geriausios medžiagos, – pasakojo V.Šumkauskienė.

Kadangi iki naujųjų mokslo metų pradžios beliko kiek daugiau nei savaitė, kyla klausimas, ar statybininkai suspės laiku ir rugsėjo 1-ąją mokykla galės surengti šventę ir pradėti pamokas.

Pasirodo, pagal planą viskas sudėliota tinkamai: statybininkai viską ketina pabaigti iki pirmadienio, palikdami savaitę mokyklos darbuotojams, bendruomenei išsivalyti dulkes ir susitvarkyti. V.Šumkauskienė neslepia – pirmą savaitę mokiniai mokysis kitaip, lankys muziejus, rengs pamokas netradicinėse vietose, tad per tą laiką tikrai pavyks visiškai pasirengti mokymosi procesui.

O statybininkai tęs darbus išorėje. Kaip žada, viskas vyks sparčiai ir galbūt net neprireiks tiek laiko, kiek numatyta birželio pabaigoje pasirašytoje sutartyje, – iki naujųjų metų. Kol kas pirmas aukštas dar nėra apšiltintas, ši fasado dalis bus ventiliuojama ir su antigrafitine danga.

Du mėnesiai remonto

Direktorė teigia, kad labiausiai ją džiugina tai, jog pagaliau renovacijos sulaukė Vilniaus pakraštyje, galbūt nepriekaištinga reputacija negarsėjančiame rajone esanti mokykla. Ji nelinkusi girtis, kiek pati įdėjo pastangų, kad tai pasiektų, tik šypsosi – teko nueiti tikrus kryžiaus kelius. Ir apgailestauja, kad darbams statybininkai turi vos kelis mėnesius: sutartis su rangovais pasirašyta birželio pradžioje, darbai pradėti liepos pradžioje.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Vilniaus „Laisvės“ gimnazijos direktorė Vaidutė Šumkauskienė
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Vilniaus „Laisvės“ gimnazijos direktorė Vaidutė Šumkauskienė

Kitose Vilniaus mokyklose šiemetinis remontas – kuklesnis. Statybų aikštelėmis galima pavadinti tik Šalomo Aleichemo gimnazijos pastatą Žvėryne ir naujo darželio Santariškėse statybvietes. Tiesa, nei viena iš šių įstaigų neturi būti baigta iki rugsėjo 1-osios. Š.Aleichemo gimnazija įkurtuves švęs po metų, darželį ketinama pabaigti iki šių metų pabaigos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius