Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2013 09 11 /17:51

Vilniuje šiukšlių išvežimas kol kas nebrangs

Vilniaus taryboje nepalaimintas sprendimas pritarti Vilniaus apskrities atliekų tvarkymo centro (VAATC) siūlymui didinti vadinamąjį vartų mokestį sostinės įmonėms, vežančioms atliekas į Kazokiškių sąvartyną. Dabar joms už toną išvežamų atliekų Vilnius moka 69,6 Lt be pridėtinės vertės mokesčio (PVM), o siūlyta mokestį didinti iki 161,09 Lt be PVM. Tada būtų kilęs ir mokestis už šiukšlių išvežimą, kuris vilniečiams šiuo metu siekia iki 21 cento už kv.m būsto. Padidinus vartų mokestį tektų mokėti iki 29 centų.
Kazokiškių sąvartyne atliekos kaupiasi itin greitai – baigiama užpildyti pirmoji sekcija ir jau planuojama antroji.
Kazokiškių sąvartynas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Tačiau Vilniaus politikai, balsavimą kartoję du kartus, nepritarė klausimo dėl atstovo į VAATC akcininkų susirinkimą paskyrimo pateikimui. Vilniaus mero Jono Pinskaus teigimu, kiekvienas mėnuo, kai kaina nepadidinama, įmonės nuostolius tik didina, tad politikai turėtų suvokti savo atsakomybę.

Šis mokestis turėtų augti visoms Vilniaus apskrities savivaldybėms, kai kurioms – dar labiau nei Vilniui. Elektrėnų savivaldybė šiuo metu moka 65,50 Lt/t (be PVM), o siūloma mokėti 155,00 Lt/t (be PVM). Šalčininkų rajono savivaldybė moka 43,00 Lt/t (be PVM), gali tekti mokėti – 130,69 Lt/t (be PVM). Širvintų rajono mokestis šiuo metu siekia 61,90 Lt/t (be PVM), gali didėti iki 152,29 Lt/t (be PVM).

Padidintas vartų mokestis vidutiniškam 60 kv.m butui mokestį už šiukšlių išvežimą padidins apie 4,80 Lt per mėnesį.

Švenčionių rajono savivaldybei dabartinis mokestis tėra 9,40 Lt/t (be PVM), o turėtų augti iki 92,29 Lt. Trakų rajonas moka 82,90 Lt/t (be PVM), o kaina gali išaugti iki 176,29 Lt/t (be PVM). Ukmergės savivaldybė moka 42,30 Lt/t (be PVM), bet gali tekti mokėti – 129,89 Lt/t (be PVM). Vilniaus rajonas moka 51,40 Lt/t (be PVM), bet mokestis gali išaugti iki 140,29 Lt/t (be PVM).

Tvirtinama, kad didinti sąvartyno vartų mokestį būtina, nes VAATC finansinė situacija nėra paprasta. Bendrovės direktoriaus Nerijaus Žiliaus teigimu, šiuo metu bendrovės skolos siekia apie 30 mln. Lt, tad iš esmės pagal akcinių bendrovių įstatymą VAATC jau turėjo seniai bankrutuoti. Padidinus vartų mokestį visoms Vilniaus apskrities savivaldybėms, finansinė įmonės padėtis turėtų būti subalansuota per dvejus metus. Tiesa, tai nereiškia, kad VAATC visiškai išbris iš skolų, tačiau jos gerokai sumažės.

„Šiuo metu pradėjo veiklą antroji sąvartyno sekcija, ji bus eksploatuojama apie trejus ketverius metus. Jau pradėti paruošiamieji darbai, ieškoma investicijų ir trečiajai sekcijai“, – paklaustas apie reikalingas investicijas sakė N.Žilius.

Vilniaus vicemeras J.Pinskus teigė, kad padidintas vartų mokestis vidutiniškam 60 kv.m butui mokestį už šiukšlių išvežimą padidins apie 4,80 Lt per mėnesį. Kadangi taryba klausimui nepritarė, rugsėjo pabaigoje vyksiančiame VAATC akcininkų susirinkime Vilniaus atstovo nebus.

Atliekų tvarkytojai nepritaria

Atliekų tvarkytojai tvirtino atsiribojantys nuo bet kokių savivaldybės ketinimų didinti sąvartyno vartų ir atliekų tvarkymo gyventojams mokesčius. Bendrovės „Ecoservice“ generalinis direktorius Saulius Budrevičius 15min.lt teigė, kad atliekų tvarkytojai neprašo didinti įkainių, nors augo degalų kainos, kitos išlaidos, bet esą įmonės sutinka dirbti, nors 2012 metais vartų mokestis buvo padidintas 49 proc., o įkainis gyventojams nedidintas.

Dėl to penkios atliekų tvarkymo įmonės yra pateikusios kelis ieškinius Vilniaus savivaldybei, teigdami, kad jų nuostoliai siekia beveik 5 mln. Lt. Esą šie nuostoliai tik didės.

„Mes nepritariame, kad vartų mokestis būtų didinamas nei gyventojų, nei vežėjų sąskaita, kaip tai ir nutiko 2012 metais, kai vartų mokestis kilo 49 proc., o gyventojų atliekų sutvarkymo tarifas nebuvo peržiūrėtas“, – sakė S.Budrevičius.

Esą tuomet kilęs vartų mokestis daliai įmonių buvo nepakeliamas ir privertė šios veiklos atsisakyti. Dabar situacija neva būtų panaši, kadangi vartų mokestis kyla kelis kartus – nuo 69,6 Lt iki 161,09 Lt be PVM, o gyventojams kainą siūloma didinti tik keliais centais. „Savivaldybės įmonės nekompetenciją bandoma suversti ant vežėjų pečių“, – piktinosi S.Budrevičius.

Atliekų tvarkymo įmonių atstovas tikino, kad jeigu vis dėlto vartų mokestis bus padidintas tiek, kiek numatyta, gyventojams mokestis kils ne 38 proc., kaip sako vicemeras J.Pinskus, o net 78 proc. Esą mažesnis pabrangimas numatytas neteisingai apskaičiavus tarifą. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius