Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2018 12 18 /22:44

Vilniuje sulaikytas buvęs prosovietinės organizacijos „Jedinstvo“ lyderis V.Ivanovas

Vilniuje antradienį sulaikytas Rusijos pilietis Valerijus Ivanovas, kuris, kaip nurodo naujienų agentūra BNS, yra buvęs prosovietinės organizacijos „Jedinstvo“ lyderis.
Valerijus Ivanonas
Valerijus Ivanonas / „Scanpix“ nuotr.

Šią informaciją BNS patvirtino Generalinės prokuratūros atstovė Elena Martinonienė.

Daugiau informacijos apie įvykį bus suteikta trečiadienį, teigė Generalinės prokuratūros atstovė.

Rusijos Užsienio reikalų ministerijos socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje paskelbta, kad „Rusijos atstovybė Lietuvoje aktyviai aiškinasi aplinkybes, susijusias su Rusijos piliečio V.Ivanovo sulaikymu gruodžio 18 dieną“.

Teigiama, kad siekiama „suorganizuoti su juo skubų konsulinį susitikimą“.

Sausio 13-osios įvykius vadino spektakliu

Prosovietinė organizacija „Jedinstvo“ veikė 1988–1991 m. Ji rengė demonstracijas, streikus, priešinosi Lietuvos nepriklausomybės atkūrimui, reikalavo, kad būtų įvestas tiesioginis SSRS prezidento valdymas. Organizacija taip pat pasisakė, kad būtų paleistas paleistas Atkuriamasis Seimas.

V.Ivanovas buvo apklaustas Sausio 13-osios byloje. Vyras tuomet teismui pasakojo, kad yra baigęs Varšuvos universitetą, Lietuvoje vadovavo „Jedinstvo“ organizacijai. Joje buvo įvairių tautybių asmenų, organizacija veikė Klaipėdoje, Šiauliuose, Kaune

„Naudojome tik politinius kovos būdus. Tai buvo mano principinė nuostata. Aš kategoriškai atsisakiau kurti jėgos struktūras ir draugoves, nes valstybėje veikė Vidaus reikalų ministerija, kuri užtikrina saugumą. Mūsų veiklą apėmė mitingai, peticijos, publikacijos laikraščiuose“, – teismui 2016 metais sakė V.Ivanovas.

Pasak jo, Mykolo Burokevičiaus vadovaujama komunistų partija su jo organizacija neturėjo ryšių, „Jedinstvo“ netgi buvo komunistų stipriai nemėgiama. Tačiau V.Ivanovas sakė bendravęs su Lietuvos laisvės lygos lyderiu Antanu Terlecku, susitikdavo su juo, o mitingų metu šalia profsąjungų atstovų stovėdavo ir A.Terlecko bendraminčiai.

Kalbėdamas apie Sausio 13-osios įvykius, V.Ivanovas sakė, kad „aišku buvo, kad vyksta politinis spektaklis“.

LRS archyvo/Alfredo Girdziušo nuotr./„Jedinstvo“ mitingas 1991 metais sausio 8 dieną
LRS archyvo/Alfredo Girdziušo nuotr./„Jedinstvo“ mitingas 1991 metais sausio 8 dieną

Ne kartą teistas

V.Ivanovas 1997 metų liepą buvo nuteistas kalėti vienerius metus už žuvusiųjų 1991 metų sausio 13-ąją šmeižimą. Knygoje „Lietuviškas kalėjimas“ jis, be kita ko, tvirtino, neva visos 1991-ųjų sausio 13-osios aukos yra lietuvių falsifikacija, o sovietų armija Vilniuje neužmušė nė vieno laisvės gynėjo.

Beveik po dešimties metų V.Ivanovas sulaukė antro nuosprendžio – incidente su televizijos humoro laidų vedėju Algiu Ramanausku jis buvo pripažintas kaltu dėl viešosios rimties sutrikdymo, jam skirta laisvės apribojimo bausmė vieneriems metams.

2013 metais jam buvo skirta bauda už Stalino portreto demonstravimą. Portretą jis laikė Antakalnio kapinėse, Vilniuje minint pergalės prieš fašizmą dieną.

„Scanpix“ nuotr./Valerijus Ivanonas (kairėje) ir Algis Ramanauskas
„Scanpix“ nuotr./Valerijus Ivanonas (kairėje) ir Algis Ramanauskas

Ar V.Ivanovo suėmimas susijęs su premjero minimu perversmu?

Gruodžio pradžioje premjeras Saulius Skvernelis prakalbo apie norą pakeisti valdžią šalyje. Šiame galimame sąmoksle jis minėjo veikiant „konservatorius“, Rusijos specialiųjų tarnybų daromą įtaką, kurios galimai veikė siekiant destabilizuoti padėtį šalyje. Vėliau premjeras pareiškė, kad opozicinių konservatorių su Kremliumi nesieja.

Premjeras teigė, kad kreipėsi į atitinkamas institucijas, kad šios imtųsi tyrimo, tačiau rašto turinio viešai jis nekomentavo teigdamas, kad jame yra slapta informacija.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Saulius Skvernelis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Saulius Skvernelis

15min kreipusis į įvairias kriminalinės žvalgybos tarnybas, paaiškėjo, kad premjero raštą iš tikrųjų gavo Valstybės saugumo departamentas, karine žvalgyba užsiimantis KAM Antrasis operatyvinių tarnybų departamentas, Lietuvos kriminalinės policijos biuras, Valstybės sienos apsaugos tarnyba, Vadovybės apsaugos departamentas, Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnyba, Muitinės departamento Muitinės kriminalinė tarnyba, Specialiųjų tyrimų tarnyba bei Kalėjimų departamentas.

Vėliau S.Skvernelis patikslino, kad jo gautoje informacijoje nekalbama apie Rusijos specialiųjų tarnybų bandymą destabilizuoti situaciją valstybėje. Esą jam rūpėjo išsiaiškinti, kas gali sukelti neramumus šalyje ir kas už to stovi.

Premjeras galimo perversmo organizatorių pradėjo ieškoti kilus mokytojų streikams.

S.Skvernelis šią savaitę pareiškė, kad dalį atsakymų jau yra gavęs, tačiau informacijos neviešina. Dalį šios informacijos gavo Seimo valstiečių ir žaliųjų frakcijos lyderis Ramūnas Karbauskis, Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis. R.Karbauskis pareiškė, kad pažymoje yra minimos kai kurios pavardės ir rašoma apie grėsmę valstybei.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Saulius Skvernelis ir Ramūnas Karbauskis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Saulius Skvernelis ir Ramūnas Karbauskis

Naujienų agentūros BNS šaltiniai tvirtina, kad šioje informacijoje gali būti minimos Seimo valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos narių pavardės.

Trečiadienį grėsmes valstybei svarstys Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas. Į jo posėdį kviečiami šalies žvalgybos ir kontržvalgybos atstovai. Komiteto nariai gali pareikalauti premjero turimos informacijos, tačiau šis jau yra pareiškęs, kad komitetui priklausantys konservatoriai informacijos negaus.

Ar V.Ivanovo suėmimas susijęs su premjero minimu perversmu, turėtų paaiškėti trečiadienį per Generalinės prokuratūros surengtą spaudos konferenciją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius