-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2012 05 18 /13:34

Planus prie Vilniaus savivaldybės išskleisti vaivorykštės vėliavą sutrikdė Petras Gražulis

Tarptautinės dienos prieš homofobiją (angl. IDAHO) proga penktadienį Vilniuje, prie Seimo rūmų, išskleista 30 m ilgio vaivorykštės spalvų vėliava. Akcijos organizatorių planus po valandos tą patį padaryti prie savivaldybės sutrikdė parlamentaras Petras Gražulis.
Akcija prieš homofobiją
Akcija prieš homofobiją / Vytauto Valentinavičiaus nuotr.

Maždaug 11 val. šis kovos už homoseksualų teises simbolis suplevėsavo Nepriklausomybės aikštėje prie Seimo. Vidurdienį tikėtasi ją išskleisti Europos aikštėje prie savivaldybės.

Tačiau viešos akcijos „Mes – už visas gyvenimo spalvas“ organizatoriams – Lietuvos gėjų lygai (LGL) teko planus pakeisti. Mat jie, judėdami Konstitucijos prospektu savivaldybės pastato link, pastebėjo ta pačia kryptimi traukiantį P.Gražulį. Todėl buvo nuspręsta Europos aikštėje nestoti.

Akcijos dalyviai pirmiausiai nuvažiavo iki apžvalgos aikštelės Subačiaus gatvėje, kur keletui minučių išskleidė vėliavą, o galiausiai grįžo prie savivaldybės. Čia ne tik buvo išskleista vėliava, bet ir į dangų paleista dešimtys įvairiaspalvių balionų.

Šią savaitę P.Gražulis jau sukėlė skandalą IDAHO dienos proga Seime surengtoje spaudos konferencijoje. Stebint ne tik žurnalistams, bet ir būriui ambasadorių jis pradėjo įžeidinėti ir homoseksualus, ir užsienio diplomatus.

Žmonės sutiko ir su šypsena, ir nesuprasdami

LGL vadovas Vladimiras Simonko penktadienio akciją pavadino „ekskursija po homofobišką miestą, kuriame puoselėjamos homofobinės nuostatos ir pasisakoma už LGBT (lesbiečių, gėjų, biseksualų ir transseksualų) diskriminavimą“.

Pora dešimčių jos dalyvių susėdo į atvirą autobusą, kuriuo po Vilnių paprastai keliauja turistai. Šį kartą geltona transporto priemonė be stogo buvo papuošta plakatais, vaivorykštės spalvų vėliavėlėmis ir balionais, iš jo sklido muzika.

Autobusas, lydimas dviejų policijos ekipažų, penktadienio rytą pajudėjo nuo Lukiškių aikštės J.Tumo-Vaižganto gatve. Įsukęs į Gedimino prospektą, jis sulaukė nemažo praeivių ir vairuotojų dėmesio. Nors dauguma žiūrėjo mažai ką suprasdami, kai kurie žmonės mojavo, fotografavo, akciją stebėjo net išlindę pro langus.

Sustoję prie Seimo rūmų, devyni akcijos dalyviai – tiek žmonių gali rinktis be specialaus leidimo – prieš M.Mažvydo biblioteką išskleidė vaivorykštės spalvų vėliavą. Šia akcija jie teigė norintys paskatinti toleranciją, pakantumą ir meilę artimui.

V.Simonko, žurnalistų paklaustas apie visuomenės reakciją į panašias akcijas, išreiškė viltį, kad „ne visi Vilniaus gyventojai yra tokie kaip kai kurie Seimo nariai“. Keletas parlamentarų (konservatorių frakcijos narys Rokas Žilinskas, socialdemokratai Julius Sabatauskas ir Birutė Vėsaitė, liberalcentristų frakcijos narys Vytautas Valkiūnas) atėjo pabendrauti su akcijos dalyviais.

Kitais metais Vilniuje planuojamas homoseksualų eitynes „Baltic Pride“ V.Simonko viliasi surengti Gedimino prospekte.   

Kovojant su diskriminacija seksualinės orientacijos ir lytinio tapatumo pagrindu, gegužės 17-oji minima kaip Tarptautinė diena prieš homofobiją ir transfobiją. Ji primena 1990 m. šią dieną priimtą Pasaulio sveikatos organizacijos sprendimą išbraukti homoseksualumą iš ligų sąrašo.

Šiemet IDAHO minima renginių savaite „Vaivorykštės dienos“, kuri apima seminarą apie besikeičiantį LGBT judėjimo Lietuvoje veidą, knygos apie 2010 metų eitynes „Baltic Pride“ pristatymą, kino filmus ir diskusijas, spaudos konferenciją Seime, kuri visoje šalyje nuskambėjo dėl parlamentaro Petro Gražulio išpuolio. „Vaivorykštės dienos“ Lietuvoje organizuojamos nuo 2007 m.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius