Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 02 01

Vilnius dėl nuteisto JAV politiko nustatė, kaip atiminės garbės piliečio vardą

Vilniaus miesto savivaldybei tenka tvirtinti tvarką, kaip ne tik suteikti, bet ir atimti garbės piliečio vardą. Tokio sprendimo prireikė, kai Lietuvoje kilo skandalas, kad dar 2016 metais 15 mėnesių kalėti bankinio sukčiavimo byloje, susijusioje su atsilyginimu už tylėjimą dėl seksualinio išnaudojimo, nuteistas Dennisas Hastertas vis dar turi garbingus valstybės ir sostinės įvertinimus.
Dennisas Hastertas
Dennisas Hastertas / „Scanpix“/AP nuotr.

Vilniaus savivaldybės tarybos Švietimo ir kultūros komitete pritarta siūlymui pakeisti Vilniaus miesto garbės piliečio vardo suteikimo nuostatus.

Jie papildyti punktu: „Jeigu asmens, kuriam suteiktas Vilniaus miesto garbės piliečio vardas, veikla žemina apdovanotojo vardą, taryba mero siūlymu gali panaikinti suteiktą Vilniaus miesto garbės piliečio vardą. Tokiu atveju tarybos sprendimas dėl Vilniaus miesto garbės piliečio vardo suteikimo pripažįstamas netekusiu galios.“

Taip pat įrašyta, kad tarybai nusprendus atimti Vilniaus miesto garbės piliečio vardą už kultūrą atsakingas Vilniaus miesto savivaldybės administracijos struktūrinis padalinys informuoja asmenį apie Vilniaus miesto garbės piliečio vardo panaikinimą ir „prašo grąžinti jam suteiktas Vilniaus miesto garbės piliečio regalijas Vilniaus miesto savivaldybei“.

Jeigu asmens, kuriam suteiktas Vilniaus garbės piliečio vardas, veikla žemina apdovanotojo vardą, taryba mero siūlymu gali panaikinti suteiktą garbės piliečio vardą.

Toks sprendimas susijęs su konkrečiu atveju – dėl JAV politiko, Atstovų Rūmų pirmininko 1999--2007 m. Denniso Hasterto, kuris Vilniaus garbės piliečiu pripažintas dar 2001 metais. Tais pačiais metais jis apdovanotas ir Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino pirmojo laipsnio ordinu.

Šie apdovanojimai jam buvo skirti už nuoseklų Lietuvos narystės NATO rėmimą, o šalies diplomatai anuomet jį vadino Lietuvos bičiuliu.

Prezidentas Gitanas Nausėda praėjusią savaitę išbraukė D.Hastertą iš apdovanotųjų sąrašo. Dėl Vilniaus garbės piliečio galutinį sprendimą priimti dar turės sostinės taryba, tai svarstyti ketinama artimiausiame posėdyje vasario 8 dieną.

2016-aisiais D.Hastertas buvo nuteistas 15 mėnesių kalėti bankinio sukčiavimo byloje, susijusioje su atsilyginimu už tylėjimą dėl seksualinio išnaudojimo.

Buvęs JAV Atstovų Rūmų pirmininkas prisipažino, kad nuo 7-ojo dešimtmečio iki 9-ojo dešimtmečio pradžios, dar iki pradėdamas savo karjerą Kongrese, jis seksualiai išnaudojo berniukus, kai dirbo mokytoju ir imtynių treneriu Jorkvilio mokykloje Ilinojuje.

D.Hastertui taip pat teko sumokėti 250 tūkst. dolerių baudą į aukų fondą, jis įpareigotas dalyvauti seksualinių pažeidėjų gydymo programoje.

Nepaisant prieš daugiau nei šešerius metus plačiai JAV nuskambėjusios bylos, Lietuvoje šis anuomet įtakingas JAV politikas išliko apdovanotųjų sąraše.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius