Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 03 22

Vilnius dėlioja koaliciją: V.Benkunskas kalbasi su dviem partijomis, R.Šimašius sako vicemeru nebūsiąs

Po antrojo merų rinkimų turo, kai paaiškėjo, kad Vilniui artimiausius ketverius metus vadovaus Valdas Benkunskas, pradedama dėlioti būsimoji sostinės valdančioji dauguma. Daugiausia mandatų taryboje laimėję konservatoriai tikisi koaliciją sudaryti su dviem partijomis. Visų pirma – Laisvės partija. Pats Remigijus Šimašius juokiasi klausiamas, ar negalėtų tapti vicemeru.
Remigijus Šimašius, Valdas Benkunskas
Remigijus Šimašius, Valdas Benkunskas / Pauliaus Peleckio / BNS nuotr.

Sekmadienį antrajame ture laimėjęs ir naujuoju Vilniaus meru po mėnesio prisieksiąs V.Benkunskas sako, kad tam tikros derybos jau prasidėjusios. Kaip ir žadėta dar po pirmo turo, su Laisvės ir Socialdemokratų partijomis.

Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai šituose rinkimuose Vilniaus taryboje užsitikrino 19 mandatų, Laisvės partija – 9, socialdemokratai – 4. Taip pat devynias vietas turės „Laisvė ir teisingumas“, Lietuvos lenkų rinkimų akcija-Krikščioniškų šeimų sąjunga – septynias, Nacionalinis susivienijimas – tris.

Pirma sritys, paskui personalijos

V.Benkunskas 15min sakė, kad su Laisvės partija susitiko pirmadienį ir sutarė, jog derybas pradės nuo darbų programos: „Pradėsime kalbėti apie kiekvieną sritį, kokius darbus reikia padaryti, pabaigtuvės bus kalbant apie pozicijas ir kuruojamas sritis.

Su socialdemokratais šiandien susitikome, oficialiai pakvietėme jungtis į derybas ir tame formate šnekėtis. Išgirdome, kad iš esmės jiems yra įdomu, bet jie dar turi pasitvirtinti mandatą savo partinėse struktūrose, ką darys, kaip suprantu, rytoj ir grįš savaitės pabaigoje. Pasikeitėme nuomonėmis, tik kol kas nelindome detaliau į derybas.“

Anot išrinktojo mero, Vilniaus socialdemokratams, kurie yra išrinkti į tarybą, esą įdomiau jungtis į valdančiąją komandą.

VIDEO: 15/15: kamščiai, stadionas, švietimas – nuo ko darbus pradės Valdas Benkunskas?

Jis užtikrino kol kas nesvarstantis, kas galėtų tapti, tarkim, jo pavaduotojais, esą pirmiausia darbai ir sritys, o jau tik tada išsidalins postus. Administracijos direktoriumi, kaip jau ne kartą kartota, jis skirs Adomą Bužinską.

Rinkimų kampanijos metu, o ir laimėjęs rinkimus V.Benkunskas ne kartą pabrėžė, kad yra pasiryžęs nutraukti gatvių siaurinimą – arba humanizavimą, kaip tą procesą vadina Vilniaus miesto savivaldybė ir meras R.Šimašius. Paklaustas, ar tai netaps sudėtingiausiu punktu derybose, V.Benkunskas sakė, jog požiūriai iš esmės skiriasi, bet savo pozicijos jis ketina laikytis.

Požiūriai čia išsiskiria, bet aš manau, čia susitarsim, kažkokį rasim sprendimą, kuris leis nepamesti mūsų programinių nuostatų, bet nenurašyti ir jų.

„Mano ir mūsų kaip didžiausios frakcijos buvimas šitoje vietoje leidžia tą prioritetą į savo pusę argumentuoti. Kalbant apie darbus, kurie reikalingi Vilniui, tai pirmiausia yra prioritetų klausimas, ką pirmiausia reikia padaryti, kam skirti finansus, žmogiškuosius išteklius.

Požiūriai čia išsiskiria, bet aš manau, čia susitarsim, kažkokį rasim sprendimą, kuris leis nepamesti mūsų programinių nuostatų, bet nenurašyti ir jų“, – kalbėjo išrinktasis meras.

Pirmasis naujos Vilniaus tarybos posėdis yra numatytas balandžio 26 dieną.

VIDEO: V.Benkunskas tapo Vilniaus meru: dabar turim savo pažadus paversti realybe

Savo prioritetų irgi neatsisako

Ukrainoje besilankantis R.Šimašius 15min sakė, kad kol kas oficialių derybų dar nevyksta, tačiau jau ir prieš antrąjį rinkimų turą susitikimų būta, tartasi, kad kalbamasi bus po antrojo turo.

„Esu pats išvykęs, bet esame paskyrę derybininkus. Natūralu, kad diskusijos verda, pradedame grynintis pozicijas su konservatoriais, esame pakviesti deryboms, džiaugiamės tuo ir tikimės, kad miesto kryptis bus apsaugota ir sustiprinta. Apie tai vyks visos šnekos“, – teigė kadenciją baigiantis meras.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Remigijus Šimašius
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Remigijus Šimašius

Užkulisiuose jau kalbama, kad Laisvės partija norėtų kuruoti tokias sritis kaip švietimas, miesto plėtra, transportas, tačiau pats R.Šimašius apie tai kol kas kalba kiek aptakiau: „Dėl sričių, esu sakęs tą ir prieš antrąjį turą, kai išsakiau poziciją palaikydamas Valdą Benkunską. Ta pozicija yra palaikyti ne todėl, kad jis Valdas ar kad konservatorius, o todėl, kad išreiškė palaikymą mūsų svarbiausioms sritims. Tai sutarta pačiu bendriausiu lygmeniu.

Yra keturios sritys – švietimo inovacijos (tai ir dalyvavimas „Bloomberg“ projekte, ir išgryninti 7 principai, kaip turi atrodyti mokyklos ir darželiai); miesto vakarietiškėjimas, kad jis taptų labiau Vakarų miestu ir mažiau posovietinių elementų turėtų, tai yra ir urbanistiniai pertvarkymai, ir kiti su tuo susiję niuansai, suprantu, kad dėl to bus diskusijų, bet mums tai labai svarbu; be abejo tai yra ir žmogaus teisių klausimai, džiaugiuosi, kad dėl to nekyla jokių nesklandumų.“

Šie principai, anot R.Šimašiaus, bus svarbiausi, vis dėlto jis kartoja ir tai, ką kalbėjo tiek po pirmojo, tiek po antrojo rinkimų turo – esą miestiečiai parodė norintys tęstinumo, bet „šiek tiek ramesnio, nei aš dariau“.

Man anksčiau norėjosi daugiau energijos ir palaikymo, dabar man atrodo, gal jie ir patys suprato, kad reikia aktyviau judėt norint geresnių rezultatų.

„Bet pagal tai, kokiu skirtumu Valdas laimėjo, matyti, kad žmonės nori ir pakelti akis nuo rimtų ūkinių ir asfalto temų ir žiūrėti į viziją į priekį. Man asmeniškai ir mums kaip frakcijai, kaip Laisvės partijai svarbus tas matymas, kad reikia veržliai judėti į priekį, norint, jog gyvenimas išliktų toks pats gerėjantis, kaip ir iki šiol buvo.

To veržlumo tikrai norisi, įtraukiant ir privačius teikėjus švietimo srityje dėl popamokinio ugdymo, ir kad įmonių valdymas būtų radikaliai toliau pertvarkomas. Mums tai yra svarbu. Tiesą sakant, kaip nusiteikę konservatoriai dėl šito, mes nežinome. Žinome tik tai, kaip buvo nusiteikę anksčiau.

Man anksčiau norėjosi daugiau energijos ir palaikymo, dabar man atrodo, gal jie ir patys suprato, kad reikia aktyviau judėt norint geresnių rezultatų“, – kalbėjo dabartinis meras.

Pats bus tarybos nariu

Paklaustas, ar yra tikimybė, kad jis pats asmeniškai pretenduoti, tarkim, į vicemero poziciją, R.Šimašius juokėsi – esą tokių užuominų vis girdįs, o ir paties išrinktojo mero apie tai jau klausta, tačiau tikrai nepretenduos: „Tikrai nebūsiu vicemeru. Būsiu tarybos narys. O kur pretenduos Laisvės partijos atstovai, žiūrėsim.“

V.Benkunskas apie vicemerus yra sakęs taip: „Jeigu priklausytų nuo manęs vieno, tai, sakyčiau, mano pasirinkimas būtų, kad tai būtų savo srities profesionalai, specialistai, kurie, prisiimdami atsakomybę už konkrečią sritį, būtų tos srities žinovai. Bet čia, matyt, reikia palikti deryboms ir matysime, kaip mums seksis susitarti.“

Tačiau R.Šimašius tai mato kitaip: „Mano supratimu, vicemeras yra vis dėlto vykdomosios valdžios rimta dalis ir ta politinė atsakomybė privalo išlikti. Tai turi būti profesionalūs, aukšto rango politikai, kurie žino reikalo esmę, bet nesidangsto specialistų etikete. Nesinorėtų, kad kas nors nusimestų politinę atsakomybę, tai turėtų būti profesionali politika.“

VIDEO: Šilutės gyventojai apie kraštietį Valdą Benkunską, tapusį sostinės meru: „Išsiskyrė jau gimnazijoje“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius