-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 04 24

Vilnius iš riešutų, sagų ir makaronų: tokią sostinę kuria karantino namuose uždaryti žmonės

Gedimino pilis yra ne tik ta, kuri stovi ant Gedimino kalno sostinės centre. Ji gali būti nupiešta, o gali būti ir sudėliota iš, tarkim, sagų, kriauklių ar apelsino skiltelių. Vilniečių kūrybiškumui nėra ribų – tai paaiškėjo pakvietus Vilniumi karantino metu mėgautis ne vaikštant sostinės gatvėmis, o statant miestą namuose.
Patricija, 8.5, Gedimino bokštas
Patricija, 8.5, Gedimino bokštas / karantinas.lt/pastatykvilniu nuotr.

Būtent Gedimino pilis – vienas pagrindinių Vilniaus simbolių – įkvėpė turbūt daugiausia vilniečių, kurie savo darbais pasidalijo „Pastatyk Vilnių“ projekte.

Pastatyk namuose

„Negali mėgautis Vilniumi karantino metu – pastatyk jį namuose! Statyk namuose, fotografuok ir laimėk prizų!

Kad būnant namuose neprailgtų laikas, kviečiame tapti Vilniaus architektais! Sukurk vieno iš Vilniuje esančių pastatų mažesnę kopiją naudojant buityje rastus daiktus, „Lego“ detales, pagalves, drabužius ar netgi maistą – resursus pastato statybai išsirink pats. Kai pastatas bus sukurtas, nufotografuok (gali apjungti su įkvėpusio pastato nuotrauka) ir įkelk šioje svetainėje. Turi laiko tik iki gegužės 1 dienos!“, – toks yra šio sumanymo aprašymas svetainėje karantinas.lt.

Negali mėgautis Vilniumi karantino metu – pastatyk jį namuose.

Idėją vilniečiams pasiūlė Vilniaus miesto savivaldybė. Kaip feisbuke mero patarėjas Karolis Žukauskas, „jei ne karantinas, kai kurie gražūs projektai turbūt ir nebūtų išvydę pasaulio“.

„Praėjusios savaitės vidury šovė mintis, kelios žinutės, ir štai šiandien paleidome naminių architektų konkursą (t.y. tinka bet kuriam iš mūsų, be amžiaus ribojimo) – pats tas karantino uždarytiems talentams pasireikšti namuose.

Pastatykite kurį nors žinomesnį Vilniaus pastatą namuose iš bet ko, kas pasitaikys po ranka – tinka ir baldai, ir knygos, ir Lego, ir maistas. Nufotografuokite, įkelkite į svetainę ir laimėkite 15 prizų. Tinka vaikams, tinka šeimoms, tinka visiems. Galite užsiimti greta margučių ridenimo per Velykas, nereikės laužyti velykinės migracijos draudimo“, – balandžio 7 d. rašė K.Žukauskas.

karantinas.lt/pastatykvilniu nuotr./Ąžuolas, 8, Mindaugo tiltas
karantinas.lt/pastatykvilniu nuotr./Ąžuolas, 8, Mindaugo tiltas

Per kelias savaites puslapis užsipildė nuotraukomis - ketvirtadienį jų buvo daugiau nei šimtas. Prie kiekvienos įrašytas autoriaus vardas ir amžius. Kai kurie „architektai“ tikrai labai jauni.

Dominuoja Gedimino pilis

Iš pirmo žvilgsnio atrodo, kad Gedimino pilis čia dominuoja. Ją galima pamatyti iš medinių kaladėlių, popieriaus, kaštonų, kriauklių, kankorėžių, akmenukų, o kur dar apelsino skiltelės, sagos, dešrelės, riešutai ar knygos.

karantinas.lt/pastatykvilniu nuotr./Ugne, 20, Gedimino pilis
karantinas.lt/pastatykvilniu nuotr./Ugne, 20, Gedimino pilis

Namuose laiką leidžiančių vilniečių – tiek mažųjų, tiek suaugusiųjų – kūrybingumą kursto ir televizijos bokštas, jam tinka nuo popieriaus iki butelių ir dekoratyvinių velykinių kiaušinių.

Tarp atkurtų yra ir tuščia vieta vietoj Profsąjungų rūmų, daug įvairiai atvaizduotų katedrų, kitos Vilniaus bažnyčios, rotušė, Sporto rūmai, Vilniaus savivaldybė. O iš makaronų, kaip paaiškėjo, galima pastatyti puikų Karaliaus Mindaugo tiltą.

karantinas.lt/pastatykvilniu nuotr./Povilas, 12, Vilniaus Savivaldybė
karantinas.lt/pastatykvilniu nuotr./Povilas, 12, Vilniaus Savivaldybė

„Peržvelgęs konkursui pateiktus darbus susižavėjau tiek vilniečių kūrybiškumu, tiek išmone, tiek ir žiniomis apie miestą. Buvo labai įdomu pamatyti su su kokiais įvairiais simboliais Vilniaus vardą tapatina darbus pateikę įvairaus amžiaus vilniečiai. Džiugu, kad greta tradicinių simbolių – Gedimino pilies, Katedros, Trijų kryžių, miesto Rotušės, vilniečiai atkūrė ir televizijos bokštą, ir Sporto rūmus, ir sovietinius rajonus, ir naujuosius dangoraižius.

Vadinasi, kad visi šie objektai jau tapo miesto savitumo dalimi. Labai džiugu, kad į konkursą įsijungė ir vaikai, ir mokiniai, ir architektūros studentai, ir šiaip miestą mylintys žmonės. Komisijos laukia labai sunkus darbas išrinkti geriausius“, – apie šį neįprastą konkursą sakė Vilniaus vyriausiasis architektas Mindaugas Pakalnis.

karantinas.lt/pastatykvilniu nuotr./Gustė, Gileta, 8 , 13, Gedimino bokštas
karantinas.lt/pastatykvilniu nuotr./Gustė, Gileta, 8 , 13, Gedimino bokštas

Jis – ir vienas iš komisijos, kuri atrinks geriausius darbus, narys.

Nominacijos šitame konkurse padalintos – penkios numatytos vaikams, o dar dešimt – visiems dalyviams. Kūrybingiausių projektų autoriai vaikai sulauks LEGO komplektų, kitų dešimties nominacijų nugalėtojai – „Maximos“ čekiai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius