Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2023 07 14

Vilnius NATO susitikimui išleido 10 mln. eurų: „Dabar keliausime į D kategorijos gatves“

Vilniaus miesto savivaldybės administracijos direktorius Adomas Bužinskas sako, kad NATO viršūnių susitikimai vyksta ne dėl komunalininkų, bet be komunalininkų jie neįvyksta. Jis trumpai pristatė svarbiausius darbus, kuriuos nuveikė sostinės savivaldybė. Jiems iš viso Vilniuje išleista 10 mln. eurų.
Joe Bideno kalbos žmonės klausėsi ir S.Daukanto aikštėje šalia prezidentūros
JAV prezidento Joe Bideno kortežas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

A.Bužinskas savo feisbuko paskyroje rašo, kad iki NATO susitikimo 100 proc. buvo įvykdytas dviejų mėnesių planas.

Pasak jo, iš viso išasfaltuota 22,8 km gatvių, suremontuota – 13 431 metrų. Taip pat visiškai naujai įrengta 4389 metrų šaligatvių, patiesta kiek daugiau nei 4 km naujų dviračių takų.

„Visada akcentavau, kad infrastruktūrą įrenginėjame ne dėl NATO, o vilniečių, tad dabar galėsime tai įrodyti – keliausime į D kategorijos gatves ir įrengsime bent 3 kartus tiek gatvių, kiek padarėme iki summito“, – skelbia jis.

Baudos – 220 vairuotojų

A.Bužinsko teigimu, dėl saugumo reikalavimų, neapibrėžtumo, skirtingų asociacijų, atstovaujančių viešbučiams, barams, pavežėjams, prašymų eismo schemos buvo sudarinėjamos ir keičiamos ne kartą.

Anot jo, keisti viešojo transporto maršrutai, gyventojams suteikta galimybė NATO viršūnių susitikimo dienomis viešuoju transportu važiuoti nemokamai.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Adomas Bužinskas
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Adomas Bužinskas

Organizuoti specialūs autobusai, kuriais renginio metu keliavo žurnalistai ir NATO viešojo forumo dalyviai, „tad ta proga ir autobusus užbrandinome tiek Vilniaus 700, tiek Ukrainos žinutėmis“.

„Dėl saugumo procedūrų, Senamiesčio zona ir jos prieigos turėjo būti išvalytos nuo stovinčių automobilių, o eismas – stipriai ribojamas. Operatyvus viešosios tvarkos pareigūnų reagavimas į piktnaudžiavimus buvo labai svarbi renginio tvarkos ir saugumo palaikymo dalis.

220 automobilių vairuotojų gavo administracines baudas, nes paliko automobilius draudžiamose vietose jau po ženklų įrengimo, 70 iš jų buvo priversti pasinaudoti savivaldybės teikiama priverstinio nuvežimo paslauga“, – nurodė Vilniaus miesto savivaldybės administracijos direktorius.

VIDEO: Pamatykite: Vilniaus gatvėse tikrinami automobiliai, praeiviai laukia atvykstančio Joe Bideno
VIDEO: V.Benkunskas: savigyra dėl senųjų troleibusų eliminavimo buvo ne laiku ir ne vietoje
VIDEO: Tiesiogiai iš lėktuvų stebėjimo aikštelės – būriai smalsuolių laukia JAV prezidento lėktuvo

Sodino gėles, genėjo medžius

A.Bužinskas sakė, kad NATO viršūnių susitikimui buvo apželdinta 1722 kv.m gėlynų ir pastatytos 58 naujos gėlinės, nugenėta virš 1000 medžių.

Nors tai atlikta prieš svarbų renginį, pasak jo, 90 proc. gėlių ir krūmų yra daugiamečiai, tad vilniečiai jais galės džiaugtis ir kitąmet.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Šarvuotas Mercedes, kuriuo NATO viršūnių susitikimo metu buvo vežiojamas Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Šarvuotas Mercedes, kuriuo NATO viršūnių susitikimo metu buvo vežiojamas Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis

„NATO viršūnių susitikimo tematika taip pat padiktavo ir spalvas, kuriomis papuošėme miestą. Ant viešojo transporto, stulpų, daugiabučių ir savivaldybės plevėsavo Ukrainos, NATO ir Lietuvos vėliavos.

Svarbiausi miesto tiltai buvo apšviesti NATO spalvomis, o televizijos bokštas švietė NATO ir Ukrainos spalvų kombinacijomis. Jei ir užsuko koks netikėtas svečias, nesusijęs su summitu, matyt, sunku jam buvo nepastebėti, kad jis mieste vyksta“, – feisbuko įraše dėstė Vilniaus savivaldybės administracijos direktorius.

Prisidėjo ir rengiantis J.Bideno kalbai

Kaip teigė A.Bužinskas, lyg NATO viršūnių susitikimo būtų maža, likus savaitei iki renginio, savivaldybė turėjo privilegiją prisidėti ir prie JAV prezidento Joe Bideno kreipimosi į vilniečius ir miesto svečius organizavimo.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Joe Bidenas
Lukas Balandis / BNS nuotr./Joe Bidenas

„Aš asmeniškai nepaprastai didžiuojuosi visa komanda, kuri praktiškai nemiegodama prisidėjo prie istorinio renginio. Parodėme, kokie universalūs gali būti savivaldybės darbuotojai – nuo 6 km renginių tvoros suorganizavimo per vieną naktį, kuomet rinkoje jos tiesiog nėra, iki renginio pranešimų įgarsinimo.

Apie tai ir yra ši savivaldybės komanda – problemų sprendimas čia ir dabar, siekiant kartais atrodo ir sunkiai įgyvendinamų tikslų“, – aiškino jis.

VIDEO: Senamiestyje išsiraizgė kilometrinė žmonių eilė: tikisi gyvai išgirsti J.Bideno kalbą
VIDEO: Tūkstančiai laukia JAV prezidento – nors saulė plieskia negailėdama, atsitraukti neplanuoja
VIDEO: Kur NATO viršūnių susitikime valgė ir sėdėjo pasaulio lyderiai?

A.Bužinsko teigimu, iš viso pasiruošimui NATO viršūnių susitikimui Vilniaus miesto savivaldybė išleido 10 mln. eurų.

Tačiau esą jis negali teigti, kad tai tik renginiui skirtos išlaidos, nes didžioji dalis to, kas išleista, lieka Vilniuje.

„Ačiū jums visiems, kad išlikote kantrūs ir visam pasauliui parodėte, koks yra Vilnius. Ne tik modernus ir vakarietiškas, bet ir saugus, švarus, tvarkingas ir visada pasiruošęs iššūkiams.

Ypatingas ačiū ir visiems savivaldybės ir įmonių grupės darbuotojams, kurių dėka šis renginys ir įvyko“, – dėkojo jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius