-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2022 03 09

Vilnius padės užtikrinti geriamojo vandens ruošą karo krečiamoje Ukrainoje

Vilniaus miesto savivaldybė drauge su bendrove „Vilniaus vandenys“ organizuoja geriamojo vandens ruošimui būtinų cheminių medžiagų siuntos pervežimą į Ukrainą. Kitą savaitę į Lvivą bus išsiųsta 20 tonų skysto natrio hipochlorito, kuris reikalingas vandens dezinfekcijai, o iš ten šios medžiagos bus paskirstytos kur yra labiausiai reikalingos, rašoma „Vilniaus vandenų“ pranešime spaudai.
Vandens gerinimo įrenginiai
Vandens gerinimo įrenginiai / „Vilniaus vandenys“ nuotr.

„Ukrainai su požeminiais vandenimis pasisekė mažiau nei mums – jiems tenka valyti paviršinius vandenis ir naudoti tokį vandenį buityje. Be tinkamų priemonių vandens dezinfekcijai, Ukraina, o ypač jos miestai, būtų įstumti į tikrai sudėtingą padėtį humanitarine prasme. Dėl karo vandens dezinfekcijai naudojamų medžiagų tiekimas Ukrainos vandentvarkos bendrovėms yra sutrikęs, todėl ieškome būdų užtikrinti šių medžiagų tiekimą iš Europos“, – sako Valdas Benkunskas.

Ukraina geriamąjį vandenį ruošia iš paviršinių vandens telkinių vandens, todėl iš vandens būtina pašalinti mikrobiologinę taršą jį dezinfekuojant. Įprastai tam naudojamas natrio hipochloritas, kurį vandenvalos įmonėms tiekia Kyjive įsikūrusi įmonė „Eurochloras“. Anksčiau chemines medžiagas, naudojamas vandenvalai, įmonė pirkdavo iš Rusijos ir Baltarusijos bei Ukrainoje veikiančios gamyklos „Dnieproazot“. Tačiau tiekimas iš Rusijos ir Baltarusijos šiuo metu nebevykdomas, o gamykla Ukrainoje prasidėjus karui sustabdė veiklą. Nuo tol cheminių medžiagų vandens dezinfekcijai itin trūksta.

„Vilniaus vandenys“ geriamąjį vandenį išgauna iš požeminių gręžinių. Vanduo neturi sąlyčio su aplinka, todėl natrio hipochloritas vandens dezinfekcijai naudojamas tik profilaktiškai. Tuo tarpu, Ukrainai šios medžiagos yra gyvybiškai svarbios. Natūralu, kad nusprendėme savo turimus ir potencialius resursus perleisti ukrainiečiams“, – aiškina laikinai bendrovės „Vilniaus vandenys“ vadovo pareigas einantis Saulius Savickas.

Pagal galiojančią bendrovės sutartį „Vilniaus vandenys“ Ukrainos paramai natrio hipochloritą užsakė iš UAB „Margūnas“. Užsakymo kiekis – 20 tonų natrio hipochlorito.

Dėl šių medžiagų pervežimo UAB „Vilniaus vandenys“ ir Vilniaus miesto savivaldybė susitarė su Susisiekimo ministerija. Pastaroji pasirūpins, kad plastikinėse talpose po 1 kubinį metrą išpilstytos cheminės medžiagos sunkvežimiais saugiai pasiektų Lvivą. Ten natrio hipochloritą perims įmonės „Eurochloras“ atstovai. Įmonė įsipareigojo iš Vilniaus atsiųstas chemines medžiagas perduoti Ukrainos vandentvarkos įmonėms nemokamai.

UAB „Vilniaus vandenys“ taip pat nusprendė perduoti savo veikloje nebenaudojamus visureigius „Mitsubishi“ L200 nevyriausybinei organizacijai „Blue/Yellow“, kuri nuo 2014 metų, remia Ukrainos ginkluotąsias pajėgas bei nuo karo nukentėjusius civilius.

„Šių automobilių „Vilniaus vandenys“ savo veikloje nebenaudoja. Buvome suplanavę juos parduoti, tačiau nusprendėme padovanoti tiems, kuriems jų reikia labiau Ukrainai. „Blue/Yellow“ automobilius planuoja perimti ketvirtadienį“, – teigia S.Savickas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius