Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2017 06 26

Vilnius po 30 metų: kiek 2050 m. sostinėje gyvens žmonių?

Per pastaruosius 10–11 metų Lietuvos gyventojų sumažėjo nuo 3,335 mln. 2005 m. iki 2,888 mln. 2016 m. Vilniuje gyventojų skaičius beveik nekito – sumažėjo vos nuo 546,8 tūkst. iki 543,5 tūkst. O ir per artimiausius dešimtmečius Vilnius drastiško mažėjimo pajusti neturėtų. Atvirkščiai: jei išsipildys optimistinis scenarijus, tai 2050-aisiais sostinėje gyvens net 566 tūkst. gyventojų.
Vilniaus Vokiečių gatvė dabar
Vilniaus Vokiečių gatvė / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Vilniaus miesto savivaldybė surengė pirmąjį naujo Bendrojo plano koncepcijų pristatymą. Bendrajame plane pateikti ir demografiniai pokyčiai Vilniaus mieste.

Gyventojų nemažėja

„Gyventojų skaičius Vilniuje kito pagal panašias tendencijas, kaip ir visoje Lietuvoje, tačiau metinis pokytis buvo 1–2 proc. punktais didesnis. Po įstojimo į ES, atsivėrus sienoms, gyventojų Vilniuje kiek sumažėjo, po to truputį vėl augo. 2011 metais stebimas didelis gyventojų skaičiaus sumažėjimas – tikėtina, kad 2010 metais, įvedus prievolę nuolatiniams šalies gyventojams mokėti privalomojo sveikatos draudimo įmokas, savo išvykimą deklaravo jau ir ankstesniais metais išvykę piliečiai. Nuo 2013 metų stebimas silpnas Vilniaus gyventojų skaičiaus augimas“, – rašoma Vilniaus miesto savivaldybės teritorijos Bendrojo plano keitimo strateginio pasekmių aplinkai vertinimo (SPAV) ataskaitoje.

Paskutiniais metais natūrali gyventojų kaita Vilniuje buvo teigiama, taip pat stipriai sostinės nenustekeno ir emigracija, nors 2015 metais ji ir padidėjo. Vis dėlto vaikų Vilniuje gimsta daug, tad gyventojų skaičiaus pokytis išliko teigiamas.

SPAV ataskaitoje įrašyta, kad 2016 metais Vilniuje gyveno 543,5 tūkst. gyventojų. O nuo čia jau brėžiamos trys kreivės: tikėtinas, pesimistinis ir optimistinis scenarijai. Pagal pesimistinį scenarijų 2030 metais Vilniaus gyventojų jau bus kiek mažiau – 539 tūkst. O 2050-aisiais šis skaičius smuktelės net iki 510 tūkst. gyventojų.

Alfredo Pliadžio nuotr./Renginiai Islandijos gatvėje
Alfredo Pliadžio nuotr./Renginiai Islandijos gatvėje

Optimistinis ar pesimistinis scenarijus?

Tačiau yra ir kitas – optimistinis – scenarijus. Pagal jį, po 13-os metų Vilniuje gyvens 552 tūkst. gyventojų, o tai yra beveik 10 tūkst. daugiau, nei turime dabar. 2050 metais šis skaičius bus dar didesnis ir sieks net 566 tūkst. gyventojų.

Vilniaus m. registruotų gyventojų skaičiaus prognozė
Vilniaus m. registruotų gyventojų skaičiaus prognozė

Vis dėlto diagramoje yra ir trečiasis scenarijus – tikėtinas. Pagal jį, 2030-aisiais gyventojų sostinė turės maždaug tiek pat, kaip 2016 metais – 544 tūkst. O 2050 metais šis skaičius smuktelės iki 533 tūkst.

Vilniečių amžiaus vidurkis pernai siekė 38 metus (visoje Lietuvoje – 43 metai), jį labiausiai jaunina tai, kad sostinėje gimsta daug vaikų – jų skaičius pastaraisiais metais auga. 2050 metais Vilnius bus kiek vyresnis – vidutinio vilniečio amžius sieks 46 metus.

Vilniaus m. registruotų gyventojų prognozė pagal amžiaus grupes
Vilniaus m. registruotų gyventojų prognozė pagal amžiaus grupes

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius