Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 08 01

Vilnius rado pinigų naujai bibliotekai

Lygiai po metų Žirmūnuose duris atvers nauja biblioteka. Tai turėtų būti išskirtinis įvykis, kadangi biblioteka bus pastatyta už Vilniaus savivaldybės biudžeto pinigus.
Tokią biblioteką tikimasi turėti kitąmet.
Tokią biblioteką tikimasi turėti kitąmet. / Vilniaus centrinės bibliotekos maketas

Apie 5,5 mln. Lt kainuosiantis naujos bibliotekos pastatas iškils lygiai per metus. Sutartį Vilniaus savivaldybės centrinės bibliotekos direktorė Rima Gražienė ir „Vilniaus vystymo kompanijos“ atstovai pasirašė prieš savaitę, darbų pabaiga numatyta 2013 metų liepos 24-ąją.

Tai bus seno bibliotekos pastato renovacija. Sutvarkius vieną jau esantį aukštą virš jo iškils dar du. Pagal projektą Žirmūnų g. 6 įsikurs moderni 3-jų aukštų biblioteka, teikianti tradicines ir naujas viešosios bibliotekos paslaugas, bus įrengta erdvė bibliotekos bendruomenės reikmėms. Čia įsikurs ir sostinės centrinės bibliotekos administracija, bus konferencijų salė.

Šiemet statyboms biblioteka skyrė pusę milijono litų, Vilniaus savivaldybė – apie 1,5 mln. Lt. Kitos išlaidos numatomos kitąmet. „Tai miestui labai didelis ir gražus pliusas, nes statyti naują biblioteką už savo pinigus yra tikrai svarbus dalykas“, – sakė R.Gražienė.

Tai miestui labai didelis ir gražus pliusas, nes statyti naują biblioteką už savo pinigus yra tikrai svarbus dalykas, – sakė R.Gražienė.

Pinigų reikės ir bibliotekos įrangai, baldams, tačiau direktorė neslepia tikinti – jeigu randama lėšų statyboms, bus surasta ir įrengimui.

Nauja biblioteka jau netrukus pradės darbą ir Pilaitėje. Šiame nuo miesto centro nutolusiame rajone jau seniai norėta įkurti biblioteką, tačiau tam nebuvo tinkamų patalpų. Dabar jos rastos viename iš naujų pastatų. „Bus apie 200 kv.m. Nidos gatvėje 2. Technika jau pasirūpinome, tik baldų dar neturime, bet ir tuo pasirūpinsime. Dar verslininkai, bendrovė „Vilmesta“, turės pabaigti darbus, sienas pabaigti dažyti, tualetus sutvarkyti ir t.t. Turėsime gerą biblioteką, jaunas geras darbuotojas, studijuojančias magistratūroje“, – pasakojo R.Gražienė.

Įkūrus šias dvi bibliotekas Vilniaus centrinės bibliotekos vadovams teliks vienas galvos skausmas – butuose įrengtos bibliotekos keliuose miegamuosiuose miesto rajonuose. Tokių vien Šeškinėje – net dvi. „Reikėtų jas iškelti, grąžinti butus savivaldybei, bet Šeškinėje nėra tinkamų patalpų, kurias galėtume išsinuomoti ar kitaip įsigyti ir įrengti biblioteką. Įėjimai padaryti per balkonus, bet tai nepagerina sąlygų nei darbuotojams, nei skaitytojams. Todėl gaila tam leisti pinigus“, – skundėsi R.Gražienė.

Direktorės teigimu, tiesiog uždaryti bibliotekų Šeškinėje neketinama, jeigu nebus rasta vietos, kur jas galima būtų perkelti. Esą čia lankosi tikrai daug skaitytojų, senjorai mielai naudojasi kompiuteriais. „Buvo bandymų uždaryti vaikų biblioteką, tai sukilo gyventojai, todėl susilaikėme. Tikrai nenorime susipriešinti su gyventojais. Gal kokį naują statinį ten pastatys“, – vilties nepraranda R.Gražienė.

Trijų ir keturių kambarių butuose įsikūrusi biblioteka ir Lazdynuose, Justiniškėse veikusi jau uždaryta.

Būta planų įrengti biblioteką ir Verkių gatvėje Jeruzalėje, tuo ėmėsi Verkių seniūnija, tačiau projektas taip ir liko neįgyvendintas. Bibliotekos nėra ir Pašilaičiuose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius