Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 10 29

Viltis Kretingos rajono kaimui – dar viena darželio grupė

Kai Nepriklausomybės pradžioje Kūlupėnuose buvo panaikintas lopšelis-darželis, nedaugelis gyventojų tikėjo, kad jis kaime dar kažkada atgis. Lietuvos kaimuose uždarinėjant mokyklas, mažėjant vaikų, Kūlupėnų kaime viltis gyva – per trejus pastaruosius metus atidaryta jau antroji lopšelio-darželio grupė.
Viršuliškių mokykloje įsteigtas grupes lankys 47 4-5 metų vaikai
Vaikų darželis / Vilniaus m. saviv. nuotr.

Motiejaus Valančiaus pagrindinėje mokykloje 2010 metais buvo įkurta lopšelio-darželio „Boružėlių“ grupė, o šiemet nuo rugsėjo jau veikia ir antroji – „Bitučių“ grupė. Įvyko ir oficialus naujosios darželio grupės atidarymas bei pristatymas visuomenei.

Aktyvios bendruomenės rezultatas

Įkurti antrąją darželio grupę prireikė apie 15 tūkst. Lt. Prie darželio patalpų mokykloje įkūrimo, kad jos atitiktų darželiams keliamus reikalavimus, daugiausia prisidėjo auklėtinių tėvai, pagelbėjo ir kiti rajono darželiai. „Vietos bendruomenė inicijavo, kad ši grupė būtų įkurta, nes paskutiniais metais išaugo poreikis, nes kaime – nemažai jaunų šeimų. Dėl patalpų nekilo problemų, kadangi mokykloje vaikų sumažėję, tačiau iškilo sunkumų dėl finansavimo. Savivaldybė mažai kuo galėjo pagelbėti, todėl ėmėmės patys kurti erdvę vaikams. Kreipėmės į kitus darželius, iš ten gavome senesnių baldų, juos susitvarkėme. Padarėme projektą – įrengėme pagalbines patalpas, tualetą ir pan.“,- kalbėjo mokyklos direktorius Vidas Kelpša, besidžiaugiantis aktyvia kaimo bendruomene, kuri be atlygio, negailėdama savo laiko, padėjo įrengti antros darželio grupės patalpas.

Šiuo metu darželį lanko 40 vaikų. Abi darželio grupės yra mišrios – jas lanko vaikai nuo 3 iki 5 metų. Darželis dirba nuo pusės aštuntos iki šeštos valandos vakaro. Anot direktoriaus, nemažai tėvų pageidautų, kad darželis pradėtų dirbti dar anksčiau, nes jiems sunkumų sukelia ankstyvos kelionės į darbą.

„Boružėlių“ grupė įsikūrusi neseniai atnaujintose patalpose. Kadangi grupė veikia jau ketvirtus metus, o tėvai kiekvieną mėnesį moka po 25 litus – susitaupėme ir atsinaujinome patalpas, taip pat įsigijome naujų stalų, spintų. Tikimės, kad po naujųjų metų iš auklėtinių tėvų surinktų lėšų atnaujinsime ir naująją „Bitučių“ grupę“,- kalbėjo direktorius.

Mokyklai inicijavus stadiono atnaujinimo projektą, nuspręsta įrengti ir darželio auklėtiniams skirtą žaidimų aikštelę, kadangi ji pagal standartus turi būti šalia ugdymo įstaigos. Nuo rudens vaikai jau gali mėgautis šia pramoga. Įrengti aikštelę kainavo 5 tūkst. Lt. Neseniai ji buvo aptverta tvora, kad būtų apsaugota nuo pašalinių ir niokojimo.

Darželis stabdo emigraciją

„Kai darželis buvo uždarytas – visi galvojo, kad jo nebereikės, bet kai žmonės pradėjo grįžti į kaimą – viskas pasikeitė. Praėjo tie laikai, kai daug tėvų nedirbdavo. Kūlupėnuose susisiekimas su kitas miestais yra geras, todėl pastaruoju metu daug tėvų turi darbus kitur. Pirmoji darželio grupė davė gerą paspirtį tolimesnei veiklai, tėvų atsiliepimai teigiami“,- kalbėjo „Bitučių“ grupės auklėtoja Rima Galuškinienė.

„Dalis atėjusių tėvų netgi sako – jeigu aš negalėsiu leisti vaiko į darželį, belieka tik emigruoti. Čia, manau, stiprus emigracijos stabdymas. Tėvai turi stimulą, jeigu nors vienas iš tėvų turi darbą, o yra kur palikti vaiką – jie kabinasi į gyvenimą čia ir neketina palikti Lietuvos“,- kalbėjo V. Kelpša. Jis stebįs jaunas šeimas, kurios dar tikrai galinčios turėti bent po du, tris vaikus, dėl ko ateityje galbūt reiktų steigti ir dar vieną grupę.

Dar senajame Kūlupėnų darželyje dirbusi Laima Šopauskienė pasakojo, kad vaikai dabar kitokie –aktyvesni, jau nuo mažens pamėgę kompiuterius, televizorius. „Kalbėjau vaikams, kaip čia jums gerai darželyje, o vienas trimetis ir atšovė, kad televizoriaus tai nėra“,- pastebėjo auklėtoja. Ji priminė, kad dabartinių auklėtinių tėvų beveik visa karta yra nelankiusi darželio, todėl dirbama ir su jais, tėvai patys labai rūpinasi vaikų ugdymu, jiems svarbu, ką vaikai veikia darželyje.

Kūlupėnų kaimo seniūnė Rita Lubienė pasidžiaugė, kad kaime – nemažai jaunų šeimų: „Jaunimas grįžta, statosi namus ir kuriasi kaime, tai nuteikia optimistiškai“. Kūlupėnų seniūnijoje 2010 m. gimė 24 vaikai, mirė 18 gyventojų; 2011 m. gimė 19 vaikų, mirė 17 gyventojų; 2012 m. – 18 vaikų, mirė 16.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius