-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 01 20

Violeta Urmana ir Alfredo Nigro koncertuos Klaipėdoje

Klaipėdos valstybinis muzikinis teatras rengiasi neeiliniam įvykiui – pasaulinio garso operos solistės Violetos Urmanavičiūtės-Urmanos ir jos vyro dainininko Alfredo Nigro apsilankymui.
Violeta Urmanavičiūtė-Urmana balandį koncertuos Klaipėdoje.
Violeta Urmanavičiūtė-Urmana balandį koncertuos Klaipėdoje. / Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro nuotr.

Garsiosios dainininkų poros koncertas vyks balandžio 24 d. 18.30 val. Teatre skambės populiariausi Giuseppe Verdi, Giacomo Puccini, Richardo Wagnerio operų fragmentai. 

V. Urmanavičiūtės repertuaras labai platus. „Nuo Verdi iki Vagnerio“ – taip ji pristatoma pasaulio kataloguose. Tai reiškia, kad ji dainuoja V. Bellini, G. Meyerbeero, H. Berliozo, G. Donizetti, G. Verdi, R. Wagnerio, P. Mascagni, B. Bartoko, A. Ponchielli, Ch. W. Glucko, J. S. Bacho, J. Brahmso, G. Mahlerio, A. Bergo, A. Schoenbergo, A. Zemlinskio, G. Rossini, K. Szymanowskio, I. Stravinskio solo partijas operose bei vokaliniuose simfoniniuose kūriniuose. Ir tik garsiausiuose pasaulio teatruose bei koncertų salėse. Būtent todėl dainininkės sutikimas surengti koncertą Klaipėdos valstybiniame muzikiniame teatre yra išskirtinis ir labai svarbus įvykis miestui.

„Labai noriu, kad kuo greičiau Klaipėdą matytume visaverčiu miestu Europoje ir kultūros aspektu.  Žinoma, į tokias sales, kokias šiandien turi Klaipėda, kviesti garsenybes reikia atsargiai. Juk net ir Koncertų salė per maža solidžiam simfoniniam orkestrui. Bet savus, gerai pažįstamus atlikėjus, pakalbinti galima. Džiaugiuosi, kad pernai publika labai gražiai įvertino Nomedos Kazlauskaitės Kazlaus ir Oskaro Marini bei Almo Švilpos pasirodymus Klaipėdoje. Violetos Urmanavičiūtės atvykimo datas deriname jau pora metų“, – dalinosi džiaugsmais ir lūkesčiais teatro vadovė Audronė Žigaitytė-Nekrošienė.  

Uostamiestyje esama įdomių sąsajų. Teatras kiekvienais metais kviečia minėti R. Wagnerio gimtadienį gegužės 22 d. būtent todėl, kad garsusis operos genijus Klaipėdoje pradėjo savo savarankišką muziko karjerą. V. Urmanavičiūtė-Urmana, išvykusi iš Lietuvos, karjerą pradėjo su Wagnerio muzika. Atlikdama šio kompozitoriaus veikalus solistė prisistatė pasauliui. 1993-94 metais laimėjo keletą tarptautinių konkursų ir buvo pakviesta debiutuoti Miunchene ir Bairoito Wagnerio operų festivalyje, o netrukus – ir Milano „La Scaloje“.

2001 m. pavasarį V. Urmanavičiūtė žengė dar vieną nepaprastos svarbos žingsnį savo karjeroje: debiutavo garsiausioje Niujorko koncertų salėje „Carnegie Hali“ ir „Metropolitan Opera“ teatre. R. Wagnerio operoje „Parsifalis“ Kundry ji dainavo su Placido Domingo (Parsifalis).

Klaipėdoje nekantriai laukiama viešnia V. Urmanavičiūtė-Urmana gimė Marijampolėje. Baigusi mokslus Lietuvos muzikos akademijoje, stažavo profesoriaus Josefo Loibi  klasėje Miuncheno aukštojoje muzikos ir teatro mokykloje. 

Pasaulinio garso operos solistė Violeta Urmanavičiūtė-Urmana už Lietuvos vardo garsinimą praėjusių metų rudenį buvo apdovanota garbės ženklu „Lietuvos tūkstantmečio žvaigždė“. Apdovanojimą Niujorke solistei įteikė Lietuvos generalinis konsulas Jonas Paslauskas.

Praėję metai V.Urmanai buvo išskirtiniai ir tuo, kad Austrijos sostinėje Vienoje operos solistei suteiktas garbingas Austrijos dainininkės (Osterreichische Kamersangerin) titulas. Vienos valstybinėje operoje vykusiose iškilmėse solistę pasveikino ir Lietuvos užsienio reikalų ministras Vygaudas Ušackas.

Valstybinės reikšmės titulas Austrijoje skiriamas iškiliems atlikėjams. Kandidatūras šiam apdovanojimui teikia Austrijos federalinės ministerijos, o nominuotųjų kandidatūros yra svarstomos Austrijos prezidentūros apdovanojimų komisijoje.

V. Urmana 1996 metais debiutavo Vienos valstybinėje operoje Eboli vaidmeniu G.Verdi  operoje „Don Karlas“. Šioje scenoje solistė yra dainavusi iš viso 13 įvairių partijų 90-yje spektaklių. Apdovanojimo išvakarėse V. Urmana Vienos operos scenoje pirmą kartą dainavo savo mėgstamą Izoldos partiją R.Wagnerio operoje „Tristanas ir Izolda“.

Paskutinė Violetos Urmanos ir jos vyro Alfredo Nigro (tenoras) viešnagė Lietuvoje įvyko praėjusių metų pavasarį.

Pasak pasaulyje žinomo italų dirigento ir muzikologo Riccardo Muti, Violeta Urmana – labai aukšto lygio dainininkė, šiuo metu, ko gero, gražiausias balsas pasaulyje. Tokie balsai kaip jos – išimtis. V. Urmanos vokalinės galimybės labai didelės. Jos diapazonas išties labai platus, ypač – viršutiniojo registro. Kai kalbama apie jos dainavimą, kalbama jau ne apie sopraną ar mecosopraną, o apie nepaprasto grožio ir galimybių balsą, dainuojant tiek aukštais, tiek žemais registrais, ir apie nepaprastą dainininkės talentą.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius