Karštas vasaros pasiūlymas! Prenumerata visai vasarai tik - 1,49 Eur.
Išbandyti
2016 11 24

Virgilijus Poderys neišgirdo pasiūlymo tapti energetikos ministru, yra kitas kandidatas

Šešėliniame Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos ministrų kabinete energetikos ministro postas buvo numatytas buvusiam Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos vadovui Virgilijui Poderiui, kuriam buvo numatyti specifinė užduotis – vadovauti Energetikos ministerijos panaikinimui. Tačiau dabar V.Poderys pripažįsta oficialaus pasiūlymo tapti ministru net negavęs, nors paskirtasis premjeras Saulius Skvernelis sako susitaręs su visais būsimais ministrais.
Virgilijus Poderys
Virgilijus Poderys / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

15min žiniomis, energetikos ministru S.Skvernelis teiks energetikos atašė Lietuvos nuolatinėje atstovybėje Europos Sąjungoje Žygimantą Vaičiūną, kuris anksčiau yra dirbęs energetikos ministro Jaroslavo Neverovičiaus patarėju, o 2011–2012 metais – energetikos viceministru.

Lenkijos Valstybės iždo ministerijos nuotr./Žygimantas Vaičiūnas
Lenkijos Valstybės iždo ministerijos nuotr./Žygimantas Vaičiūnas

Su Ž.Vaičiūnu 15min ketvirtadienį susisiekti nepavyko, tačiau V.Poderys pripažino, kad jam Energetikos ministerijos vadovo pareigų S.Skvernelis oficialiai nepasiūlė.

Dabar svarbu, ar asmuo yra gavęs oficialų siūlymą ar ne, tai aš nesu tokio gavęs, – sakė V.Poderys.

„Dabar nekomentuoju, jeigu turėsiu oficialų pasiūlymą, tada komentuosiu. Kad kažkokios buvo kalbos, dabar jos nieko nereiškia. Dabar svarbu, ar asmuo yra gavęs oficialų siūlymą ar ne, tai aš nesu tokio gavęs“, – pripažino V.Poderys.

S.Skvernelio sprendimo vietoj jo energetikos ministru siūlyti Ž.Vaičiūną, parlamentaras V.Poderys nevertino.

„Dabar nieko nekomentuoju, kol dar niekas čia neaišku. Niekas nepatvirtinta, sprendimai nepriimti, tai nieko ir nekomentuosiu. Kai išaiškės, tada ir komentuosiu“, – teigė Seimo narys.

Panašu, kad nieko nekomentuoti yra sutarę visi valstiečių-žaliųjų atstovai, nes šią frazę ketvirtadienį kartojo ir S.Skvernelis, ir partijos pirmininkas Ramūnas Karbauskis.

Vos paklaustas, ar tiesa, kad energetikos ministru V.Poderys nebebus siūlomas, S.Skvernelis reikšmingai šyptelėjo ir pareiškęs, kad pavardžių nekomentuos, nuskubėjo į Seimo posėdžių salę.

Tačiau S.Skvernelis spėjo pasigirti, kad jau turi visas kandidatūras į ministrų postus ir visų kandidatų sutikimus užimti šias pareigas. Jo teigimu, prezidentei visas ministrų kabineto narių sąrašas gali būti pateiktas jau penktadienį.

Šiame sąraše bus ir energetikos ministro pavardė, nors valdantieji yra susitarę artimiausiu metu Energetikos ministeriją prijungti prie Ūkio ministerijos.

Panašu, kad šio plano gali būti atsisakoma, nes tokiu atveju už energetiką atsakingi taptų socialdemokratai, per derybas dėl koalicijos paskutinę minutę socialinės apsaugos ir darbo ministro portfelį išmainę į ūkio ministro postą.

Ūkio ministru socialdemokratai siūlys Jonavos merą Mindaugą Sinkevičių.

Paskirtasis premjeras S.Skvernelis pripažįsta, kad ankstesnės kalbos apie Energetikos ministerijos prijungimą per pirmuosius Vyriausybės darbo metus gali netapti realybe.

Pasak jo, ministerija gali būti naikinama tik „kompleksiškai pasižiūrėjus“.

„Naikinimai, perkėlimai, visa kita bus tik kompleksiškai pasižiūrėjus, kada mes matysime, dėl ko tai reikia daryti“, – sakė jis.

Savo ruožtu Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas R.Karbauskis abejonių turi mažiau. Jis tikina, kad planas naikinti Energetikos ministeriją tikrai lieka ir dėl to nėra jokių diskusijų.

Jis tikino negalintis atsakyti į klausimą, kas bus siūlomas į šios naikintinos ministerijos vadovus ir peradresavo klausimą S.Skverneliui.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis ir Saulius Skverneis
Luko Balandžio / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis ir Saulius Skverneis

Šešėliniai ministrai neįtiko

Prieš sutikdamas pretenduoti į premjero postą nepartinis S.Skvernelis nedviprasmiškai pareiškė, kad ministrų kabinetui vadovaus tik tuomet, jei pats galės išsirinkti jo narius.

Šią savaitę jau paaiškėjo, kad S.Skverneliui iš šešėlinio valstiečių-žaliųjų ministrų kabineto narių sąrašo neįtiko ne tik V.Poderys. Antradienį ryte paskelbta, kad finansų ministru nebebus siūlomas ekonomistas Stasys Jakeliūnas, kuriam kaip kompensacija pasiūlytas Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininko postas.

Dabar kaip realiausias kandidatas į finansų ministro postą minimas buvęs Lietuvos banko Priežiūros tarnybos Finansinių paslaugų ir rinkų priežiūros departamento direktorius Vilius Šapoka. Jis iš Lietuvos banko pasitraukė liepą ir nuo to laiko niekur nedirbo.

S.Skvernelis greičiausiai išbrokuos ir partijos kandidates į kultūros bei švietimo ir mokslo ministrų postus.

Realiausia, kad liks tik „valstiečių“ šešėlinės vyriausybės kandidatai į aplinkos, sveikatos apsaugos ir žemės ūkio ministrų postus. Sveikatos apsaugos ministerijai turėtų vadovauti psichiatras Aurelijus Veryga, Aplinkos – aplinkosaugininkas Kęstutis Navickas, Žemės ūkio – Žemės ūkio rūmų vicepirmininkas, ūkininkas Bronius Markauskas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Geriausia investicija – rūpinimasis savo sveikata
Reklama
Leiskite sau pasijusti geriau
Reklama
„Huawei Watch Fit 3“ – laikrodis, skatinantis pozityvius sveikatos įpročius
Reklama
Pekla ar gyvybės pradžia? Atskleidė, kaip kiekvienas grožio entuziastas gali prisidėti prie pelkių išsaugojimo
Užsisakykite
15min naujienlaiškius